Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Önemli olan iç güzelliği ama...



Toplam oy: 668

Bir kitabevine girdiğiniz anda, adeta etrafınız sizinle konuşmak isteyen yüzlerce kitapla sarılır. Fakat eliniz bu kitaplardan sadece bazılarına gider, geride kalanların bir bölümünü ise gözünüz hiç görmez bile. Bir kitap evinize girmeyi nasıl başarır? Yazarının adı tanıdıktır belki, belki kitabın adı hoşunuza gitmiştir, ya da kapağından etkilenmişsinizdir kim bilir...

 

Kitapların binlerce yıllık tarihi boyunca, onları kapaklarına göre mi değerlendirmeli, yoksa değerlendirmemeli mi konusu aklımızı zaman zaman kurcalamıştır. Bu soruyu çoğunlukla "Değerlendirmemeli," diye cevaplasak bile, aslında hepimizin güzel bir kapağın etkisinde kaldığı olmuştur. Yazarı bize yabancı olsa bile, kapağını beğendiğimiz bir kitaba şans vermiş, arka kapağındaki tanıtım yazısını okumaya çoktan başlamışızdır bile...

 

2014'ün aramızdan ayrılmasına günler kala, sanat yönetmeni ve illüstratör Nicholas Blechman The New York Times için, bu yıl ABD'de piyasaya sunulan kitaplar arasından kapakları en iyi olanları seçti. Listede, geçtiğimiz aylarda Encore Yayınları'ndan çıkan Yapamam ve Yapmayacağım adlı öykü kitabı ile Doğan Kitap'tan çıkan Renksiz Tsukuru Tazaki'nin Hac Yılları adlı roman da yer alıyor. Bakalım listede hangi kitaplar var:

 

 


 

 

 

Tasarım: Rachel Adam

Eser: Never Love a Gambler, Keith Ridgway

 

 

 


 

 

Tasarım: Peter Mendelsund

Eser: Silence Once Begun, Jesse Ball

 

 

 


 

 

Tasarım: Peter Mendelsund ve Oliver Munday

Eser: Into the War, Italo Calvino

 

 

 


 

 

Tasarım: Chip Kidd

Eser: Renksiz Tsukuru Tazaki'nin Hac Yılları, Haruki Murakami

 

 

 


 

 

Tasarım: Oliver Munday

Eser: The Silent History, Eli Horowitz, Matthew Derby, Kevin Moffett

 

 

 


 

 

Tasarım: Rodrigo Corral ve Tyler Comrie

Eser: Area X — The Southern Reach Trilogy — Annihilation, Authority, and Acceptance, Jeff Vandermeer

 

 

 


 

 

Tasarım: Isabel Urbina Peña.

Eser: All Our Names, Dinaw Mengestu

 

 

 


 

 

Tasarım: W. H. Chong.

Eser: A Girl is a Half-Formed Thing, Eimear McBride

 

 

 


 

 

Tasarım: Gabriele Wilson

Eser: The Third Plate — Field Notes on The Future of Food, Dan Barber

 

 

 


 

 

Tasarım: Charlotte Strick

Eser: Yapamam ve Yapmayacağım, Lydia Davis

 

 

 


 

 

Tasarım: Pablo Delcan

Eser: American Fun, John Beckman

 

 

 


 

 

Tasarım: Oliver Munday

Eser: Your Face in Mine, Jess Row

 

 

 


 

 

GK

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.