Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Paris Kitap Fuarı’nda Türkiye Rüzgarı



Toplam oy: 760

30. yılını kutlayan Paris Kitap Fuarı 25 Mart akşamı Kültür bakanı Frederic Mitterand tarafından açıldı. Aslında açılışı Sarkozy’nin yapması planlanmıştı ama cumhurbaşkanı yaşadığı seçim yenilgisinden sonra halk arasına girmek istememiş olacak ki bu görev Mitterand’a düştü. Açılışta herhangi bir tören yapılmadı, ne kurdele kesildi, ne de konuşmalar yapıldı. Kültür Bakanı Mitterand, Fransız Yayıncılar Sendikası Başkanı Serge Eyrolles ve iki – üç gazeteci eşliğinde bir kaç Fransız yayıncının standını ziyaret ettikten sonra fuardan ayrıldı. Fuar yönetiminin otuzuncu yılı kutlamak için yaptığı ayrı bir hazırlık da yoktu. Fuar alanında kurulu otuzuncu yıl standı olmasa ziyaretçilerin önemli bir yıl dönümü yaşandığını fark etmeleri mümkün değil. Bu sönük açılış otuzuncu yıl nedeniyle davet edilen 30 yabancı 60 Fransız yazarın söyleşileri ve imza günleriyle telafi edilmeye çalışılıyor. Doris Lessing, Paul Auster, Imre Kertész, Antonio Lobo Antunes, Salman Rushdie gibi önemli isimler özel olarak hazırlanmış otuzuncu yıl standında büyük kalabalıklara hitap ediyor.

31 Mart’a kadar sürecek fuara 500 Fransız yayıncı katılıyor. 2300 yazar fuar boyunca imza günlerine katılacak, beş yüzden fazla söyleşi yapılacak. Paris Kitap Fuarı’na çoğunluğu Fransızca konuşan ülkeler olmak üzere 25 ülke katılmış. Katılım daha çok küçük ulusal standlarla oluyor. 2010’da Fransa’da başlayan Rus yılı nedeniyle Rusya da fuara katılan ülkeler arasında. Fransız okurlar konuk ülkelerin standlarına pek ilgi göstermiyorlar. Yoğunluk daha çok imza günleri yapılan yayınevlerinin standlarında. Özellikle çizgi roman standlarına yoğun ilgi var. Fuardaki stand alanlarının çok pahalı olması nedeniyle özellikle küçük yayınevlerinin katılmak istemediği söyleniyor. Büyük yayıncılardan Hachette de fuar yönetimiyle anlaşamayanlardan. Hachette fuara içinde hiç kitap sergilenmeyen küçük bir standla katılmış. Gelecek sene Paris’te iki ayrı kitap fuarının yapılmasının olasılık dahilinde olduğu konuşuluyor.

Fuarda yeni çıkan kitaplardan parlayan yazarlardan daha çok e-kitap okuyucusu Sony Reader için yapılan tanıtım çalışması konuşuluyor. Sony çok büyük bir alanda sürekli toplantılar yaparak e- kitap uygulamasını ve e-okuyucuyu tanıtıyor. Fuar alanında e-okuyucu firmaları ve e-kitap içerik sağlayıcılarının standlarına rastlamak mümkün. Okurlar da bunlara ilgi gösteriyor.

Türkiye fuara 250 m2’lik ulusal standla katılıyor. Mimar Han Tümertekin’in tasarladığı standda yayıncılarımızla birlikte İstanbul Ticaret Odası, İBB Kültür A.Ş. de özel bölümlerle yer aldı. Türkiye Ulusal standının açılışı fuarın ilk günü Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ve UNESCO nezdindeki Büyükelçi Gürcan Türkoğlu'nun da katıldığı bir kokteylle yapıldı. Standda Türkiye’yi tanıtıcı prestij kitaplar, TEDA projesi ile Türk yazarlarının Dünya dillerinde yayınlanan kitapları sergilenirken bir bölümde de Türk yazarlarının Fransızca’da yayınlanmış kitaplar satılıyor. Fransızca hazırlanmış yazarlar ve yayıncılar katalogları, Türk edebiyatı ve tarihi hakkında broşürler ve Yapı Kredi Yayınları’nın özel olarak hazırlattığı Türk Edebiyatı Antolojisi okurlara dağıtılıyor. Kitap satışı sayesinde ilk iki gün Fransız okurlardan Türkiye standına yoğun ilgi gösterdi. İBB Kültür A.Ş organizasyonu ebru ve hat sanatçılarının uygulamalı gösterileri de büyük ilgi görüyor. 

Fuar süresince 20 yazarımız söyleşiler ve imza günleri ile okurlar ile buluşuyor. Doğan Hızlan, Serdar Özkan, İskender Pala, Nedim Gürsel, Ayşe Kulin, Sadık Yalsızuçanlar, Nazlı Eray, Yalvaç Ural, Salih Zengin, Semih Gümüş, Metin Celal, Ömer Lekesiz, Mine G. Kırıkkanat, Celil Oker, Mehmet Coral, Metin Cengiz, Faruk Bilici, Ataol Behramoğlu, Timour Muhidine etkinliklere katılan yazarlarımız.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.