Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

SabitFikir'in aralık sayısı çıktı: Havalar acayipleşti



Toplam oy: 519

"Şu anda insanlık tarafından tetiklenen altıncı yokoluş dönemine ya girdik ya da girmek üzereyiz. Bu, daha önceki büyük yokoluş dönemleriyle karşılaştırıldığında belki de en yıkıcı ve hızlı yokoluş dalgası olacak. ‘Antroposin'e hoşgeldiniz! Burayı pek sevmeyeceğiz gibi gözüküyor. Distopya hakkında okumak onu yaşamaktan daha eğlencelidir şüphesiz."

 

sabitfikir.com'un matbu versiyonu olan SabitFikir dergisinin Aralık 2014 tarihli 46. sayısının dosya başlığı, "Küresel İklim Değişikliği: Havalar Acayipleşti"... Mahir Ilgaz dosya yazısında, iklim değişikliğinin dünya üzerindeki her canlının yaşamını eşit şekilde tehdit ettiğini hatırlatarak, bu yönüyle bugüne dek karşılaşılan en birleştirici dava olduğunu söylüyor. Gökşen Şahin ise dosyanın tamamlayıcısı olan "İklim Değişir; Bir Yeni Edebiyat Doğar" başlıklı yazısında, değişen iklim sisteminin hazırladığı geleceğin yeni bir bilimkurgu türünü de doğurduğunu ortaya koyuyor:

 

"Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak; yağmurlar, hortumlar ve tarımla beraber edebiyat da iklim değişikliğinin etkisi altına girdi. Birçok ülke gibi Türkiye de, iklim değişikliği konusunda üzerine düşeni yapmakta gecikirken, en azından edebiyat bizi neye hazırlanmamız, neler yapmamız gerektiği konusunda düşünmeye zorluyor."

 

SabitFikir orta sayfalarının vazgeçilmezi halini alan Kararsız Okur infografiği de, her zamanki gibi, kapak konusunu destekliyor. Oylum Yılmaz'ın hazırladığı ve Sedat Girgin'in resimlediği Kararsız Okur, bu ay felaketin eşiğindeki dünyayı aptallardan kurtarmanın yollarını kitaplarda arıyor. Ayşe Çavdar ise bu sayıda, EdebiyatDışı'na Kuzey Ormanları Savunması'ndan Ezgi Öz Baysal ile Efe Baysal'ı konuk ediyor; ikilinin anlattıkları, meselenin havaların birkaç derece ısınmasından ibaret olmadığını ortaya koyuyor. Peki, başka hangi açılardan ısınıyor İstanbul?

 

Ceyhan Usanmaz ise İkincil Gündem sayfasında geçtiğimiz ay, sürekli değişen gündemin arka planında hep uzayla ilgilendiğimizin altını çizip, Christopher Nolan'ın son filmi Yıldızlararası'nın ortaya atabileceği bir başka gündemden bahsediyor. Filmin kahramanının uzay yolculuğuna, Dünya üzerinde yaşanan ekolojik bir felaket nedeniyle çıkmak zorunda kaldığını hatırlatarak...

 

Güncel meseleler ve güvenilir kitap eleştirileri için…

 

Ethem Onur Bilgiç

 

Fatma Cihan Akkartal, Televizyon sayfasında, teknolojinin faydalı yüzlerinin özellikle son dönemde Hollywood filmlerinden gülümsediğini belirtip, Black Mirror adlı dizinin madalyonun öteki yüzünü tartışmaya açtığını gösteriyor. Burcu Bayer ise çağdaş Amerikan yazarları arasında müstesna bir yeri olduğu su götürmeyen Lydia Davis'in Türkçedeki ilk öykü kitabını, Yapamam ve Yapmayacağım'ı değerlendiriyor.

 

Fisun Yalçınkaya'nın bu ay çizgi roman uyarlamasını ele aldığı Günlerin Köpüğü, Sartre'a referans veren karakteriyle, sürrealist bir atmosferin sınırlarında geziniyor. Aysu Önen de "Annem ve babam gibi olmayacağım," diyerek büyüyen Doris Lessing'in Anılar adıyla yayımlanan otobiyografisini inceliyor.

 

SabitFikir'in bu sayısında ayrıca Gündüz Vassaf, Yekta Kopan, Ömer Faruk, Üstüngel Arı, Catherynne M. Valente, Norman Mailer, David Markson, Kate Chopin ve Erwin Mortier'in eserlerini güvenilir eleştirmenler Burcu Arman, küçük İskender, Hayati Roman, Yankı Enki, Oylum Yılmaz, A. Ömer Türkeş, Melisa Kesmez, Nazan Maksudyan ve Selçuk Uygur yorumluyor.

 

Dünyadan sayfalarında Mert Tanaydın, bu sene sembolik çam ağacımızın dalına asmamız için Donna Tartt ve Richard Flanagan'ın ödüllü romanlarını önerirken; Kelebek Etkisi'nde Elif Tanrıyar, kelebekle birlikte terapi koltuğuna oturuyor! Bu ay Fikri Sabit'in gündeminde de en sevdiğimiz yazarın bir gün berbat bir kitap yazma ihtimali var...

 

Keşfet bölümünün bu ayki konuğu Ebru Ceylan; SabitFikir okurlarına kendi el yazısıyla Bozkır Kitabı'nı öneriyor. Karne sayfalarında Libris Lipum ile Bila Perva'nın notları ise, her zamanki gibi, bıraz kıt...

 

SabitFikir'in kapak illüstrasyonuda Burak Dak'a ait. Ancak çizimler bununla sınırlı değil; iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda yetenekli ve genç çizerle de karşılaşıyor.

 

Yıl biterken; 2014'ün öne çıkan 50 romanı...

 

E-postalar, onlarca telefon konuşması ve bir süre sonra yapboza dönen tablo çalışmaları sonucunda (yorgun ve) gururluyuz. 2014 yılının "öne çıkan" 50 romanı listesi de bu sayının sürprizi!

 

Yılın öne çıkan romanlarını belirlemede dördüncü yılımız. Geriye dönüp baktığımızda, ilk iki yılın listesinde telif romanlar ile çeviri romanların neredeyse eşit sayıda yer aldıklarını görmüştük. 2013 yılında ise, özellikle listenin ilk sıralarında yerli romanların bir ağırlığı vardı; benzer bir durum 2014 listesi için de geçerli. Listenin genelinde yerli-yabancı dengesi fark edilirken, listenin ilk sıralarında yine yerli romanların ağırlığı hissediliyor.

 

Kasım 2013 ile Kasım 2014 tarihleri arasında yayımlanmış 50 romanı, 60 isim belirledi. Herkes kendi 10 kitabını önerdi ve ortaklıklar üzerinden, ortaya bu liste çıktı. Yani seçicilerin her biri, tüm listeden sorumlu değil. Hatta, belki de, bir seçicinin hiç mi hiç beğenmediği bir kitap bu listeye en tepeden girmiş olabilir. Ne ki, bu bizim gözümüzde, kaçınılması gereken bir durum değil.

 

Kimler seçti?

 

A. Ömer Türkeş, Abidin Parıltı, Ahmet Ergenç, Ali Bulunmaz, Altay Öktem, Arzu Erol, Asuman Kafaoğlu-Büke, Aykut Ertuğrul, Aysu Önen, Bâki Asiltürk, Bedia Ceylan Güzelce, Behlül Dündar, Burcu Arman, Burcu Bayer, Bülent Usta, Cemil Kavukçu, Ceyhan Usanmaz, Cihan Akkartal, Elif Bereketli, Elif Tanrıyar, Eray Ak, Ersan Üldes, Faruk Duman, Ferhat Uludere, Fisun Yalçınkaya, Gökçe Gündüç, Gülenay Börekçi, Halil Türkden, Handan İnci, Hande Gürses, Hande Öğüt, Hasan Cömert, Hayati Roman, Haydar Ergülen, Hikmet Hükümenoğlu, Hilmi Tezgör, İpek Şoran, Kaya Genç, Kıvanç Koçak, küçük İskender, Lal Laleş, Levent Cantek, Mert Tanaydın, Müge Gürsoy Sökmen, Müge Karahan, Nazan Maksudyan, Nilay Kaya, Onat Bahadır, Oylum Yılmaz, Sabri Gürses, Selçuk Uygur, Semih Gümüş, Sevin Okyay, Sibel Oral, Süha Oğuzertem, Süreyyya Evren, Tanıl Bora, Yankı Enki, Yekta Kopan, Yenal Bilgici

 

 


 

 

 

>>> SabitFikir 2014'ün "öne çıkan" 50 romanını seçti!

 

 

 


 

 

SabitFikir'i nereden bulacağız?

 

Kaan Bağcı

 

Yayın yönetmenliğini Ceyhan Usanmaz'ın yaptığı SabitFikir'i tüm D&R'larda satın alabilirsiniz; Idefix paketleriyle ise ücretsiz. SabitFikir'in içeriğini ve daha fazlasını www.sabitfikir.com adresinde bulmak mümkün.

 

 


 

 

* 2014'ün öne çıkan 50 romanına ilişkin görsel Akif Kaynar'a aittir.

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.