Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

SabitFikir'in şubat sayısı çıktı: Arkadaşlığın yazılamayan hikayesi


Gayet iyi
Toplam oy: 381

Şubat ayında, Sevgililer Günü’nden “rol çalmak” çok kolay değil belki ama; kabul etmek gerekir ki günümüz teknolojisi ile şekil değiştiren ilişkilerimizden, arkadaşlıklarımız da nasibini aldı. Artık arkadaşlarımıza kolaylıkla ulaşabiliyor, nerede olursak olalım onlarla görüntülü konuşabiliyor ya da sosyal medya aracılığıyla uzaktan izleyebiliyoruz onların hayatlarını, yıllarca görüşmesek bile. Bu çeşitliliğin içinde arkadaş kavramı evrilirken, “sesini duymak” yerini “like”lara bırakırken, arkadaşlarımız “takipçi”lere dönüşürken arkadaşlığa dair düşünmek için doğru bir zaman gibi gözüküyor. İşte SabitFikir’in Şubat 2018 tarihli sayısında Hande Gürses, bu kavramın peşine düşüyor.


Neden “aşk romanları” var da “arkadaşlık romanı” yok? En büyük, en imkansız, en mutlu aşk hikayesi dediğimizde aklımıza onlarca film geliyor da, arkadaşlık filmi dediğimizde neden duraksıyoruz?


SabitFikir orta sayfalarının vazgeçilmezi KararsızOkur infografiği de, her zamanki gibi kapak konusunu destekliyor: Murat Can Aşlak’ın hazırladığı ve Onur Atay’ın resimlediği KararsızOkur, bu ay, müstesna sevgilerle dolu! Söyleşi sayfasında Zeynep Şen'in konuğu da; 2014’te çıkan ilk romanı Friendship ile edebiyat dünyasında bir fenomene dönüşen Emily Gould. Gould hem henüz Türkçede yayımlanmamış romanını anlatıyor, hem kendi arkadaşlık ilişkisinin nasıl geliştiğini paylaşıyor hem de genel olarak ilişkilerin temel taşlarından bahsediyor... 

 

 

Güncel meseleler ve güvenilir kitap eleştirileri için…


Dünyadan sayfasında Mert Tanaydın, 2018’in şimdiden müjdelenen eserlerine değiniyor. NesneKitap bölümünde Hikmet Hükümenoğlu da, Doğan Kitap tarafından özel bir tasarımla yayımlanan klasikleri mercek altına alıyor. Bu sayıda, görselliğin daha ön planda tutulduğu diğer sayfalardan Fotoğraf bölümünde Merih Akoğul, modern resmin en tanınmış sanatçılarından David Hockney ile Martin Gayford’un ortak kitabı olan Resmin Tarihi’ni tanıtırken; GrafikRoman bölümünde Levent Cantek, yeni yayımlanan Rembrandt biyografisini ele alıyor.


SabitFikir’in bu sayısında ayrıca Tuğçe Isıyel, Horst Blanck, Unica Zürn, Roy Peter Clark, Claudio Morandini, Horacio Quiroga, Sofi Oksanen, Enis Batur, Mukadder Gemici, Rindert Kromhout ve Gül Mete Yuva’nın eserlerini güvenilir eleştirmenler Ece Çavuşlu, Sedat Demir, Seda Ateş, Gökçe Gündüç, Yılmaz Şener, Melisa Kesmez, Ali Bulunmaz, Armağan Ekici, Burcu Bayer, Bülent Usta ve Seval Şahin yorumluyor.

 

 


BirKlasik sayfasında A. Ömer Türkeş, Mahmut Yesari’nin Tipi Dindi romanını incelerken; BaşkaDünyalar bölümünde Yankı Enki, Horrorstör romanıyla tanıdığımız Grady Hendrix’in Türkçedeki yeni romanından bahsediyor. Aysu Önen’in incelediği roman, yurt dışında oldukça ilgi gören Penceredeki Kadın olurken; Kahraman Çayırlı da, “müthiş bir yol haritası” olarak nitelendirdiği Yetişkinlere Shakespeare isimli inceleme kitabını tanıtıyor.


Özel Kütüphaneler bölümünde ise bu ay, İstanbul Kitaplığı’nı ziyaret ediyoruz. Tarihi 18. yüzyıla dayanan iki katlı kütüphane binasında, adı üstünde, İstanbul hakkındaki eserler bir araya getirilmiş durumda. 


SabitFikir'in kapak illüstrasyonu Ece Zeber’e ait. Ancak çizimler bununla sınırlı değil; iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda yetenekli ve genç çizerle de karşılaşıyor.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.