Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Sherlock Holmes müzesi için savaş



Toplam oy: 949

Ünlü yazar Conan Doyle’un uzun süre önce sattığı evini hayranları mahkeme kararı ile satın alarak evi Sherlock Holmes/Conan Doyle müzesi yapmaya çalışıyor. Sherlock Holmes'ün yaratıcısı Arthur Conan Doyle tüberküloz olan eşinin sağlığına daha iyi gelebileceğini düşünerek yumuşak ikliminden dolayı Surrey'deki Hindhead'de bir ev inşa ettirdi. Şimdi yazarın hayranları bu evin dairelere bölünmesini engellemek için bir hukuk savaşına girdi ve yüksek mahkemeye başvurdu.

Tahrip edilmiş evde artık kimse yaşamıyor ancak Doyle 1890'larda Baskerville'lerin Köpeği, Gümüş Şimşek gibi ünlü eserlerini bu evde yazmıştı. Evin konukları arasında Bram Stoker, J M Barrie ve genç Virginia Woolf bile vardı. Yazar evin kabataslak çizimlerini kendi yapmış sonra bitirmesi için mimar arkadaşı Joseph Henry Ball'a vermişti.

Doyle ailesi 1897'de eve taşındı ancak 1906'da hasta eş Louisa hayata veda etti. Yazar evi oğluna bırakmak istiyordu ama oğlu Kingsley de Birinci Dünya Savaşı sırasındaki bir salgında hayatını kaybedince evi maliyetinin yarısından bile azı olan bir fiyata, 4 bin sterline sattı.
Haberin devamı ↓reklam

1924 yılından itibaren otel olarak kullanılmaya başlayan mekan 2004'te kapandı. Bu kez de ev belediye meclisinden evi 3 ayrı kata bölme ve yakınına 5 ev daha yapma izni alan bir müteahhite satıldı.

Independent gazetesinin haberine göre, 'Undershaw Preservation Trust' adlı bir koruma organizasyonu oluşturan Doyle hayranları ise evi kendi masrafını karşılayacak bir Sherlock Holmes/Conan Doyle müzesine dönüştürmek istiyor. Organizasyon, binanın tarihi değerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini söylüyor ve yeni projeye karşı ellerinde 1300 tane itiraz dilekçesi olduğunu belirtiyor.

Ellerine ikinci derece tarihi eser olan evle ilgili bir mahkeme kağıdı gelmediğini söyleyen belediyeyse hali hazırdaki projenin Doyle'un tarihi mirasını sürdürmeye yeteceğini iddia ediyor ve "Eğer böyle bir talep gelse bile projeye bu şekliyle devam edip etmemek meclisin kendi kararıdır" diyor.


Kaynak: aa

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.