Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Sözünü Sakınmadan: Bir Tatlı Başarı Hikayesi



Toplam oy: 1353

Her şey, kitap eleştirisinin ülkemizde yeterli olmadığı yönündeki derin hissiyatımızla başladı. Önce Idefix, SabitFikir’in sitesini kurdu; SabitFikir’in sitesi kendini bir basılı dergiye evirdi; basılı dergi Sözünü Sakınmadan’ı yarattı.

 

Sözünü Sakınmadan, kısa bir süre içinde, Türkiye’de edebiyat konuşulan, sözlerin sakınılmadığı en heyecanlı platformlardan biri haline geldi. Murathan Mungan ile başladık; 13 yazarı ve yaklaşık 5000 okuru ağırladık. Hem de, Semih Gümüş ve Ömer Türkeş gibi iki önemli eleştirmenin eşliğinde.

 

İstanbul Modern’in işbirliğiyle düzenlediğimiz Sözünü Sakınmadan, siz konuklarımız için neşeyle başlayıp keyifle biten bir “bir saat” oldu hep. Oysa o “bir saat” bizim için, bir koca ay demek idi! Bir yandan her gün defalarca güncellenen bir site ve aylık bir dergiyle uğraşırken; kal(may)an vaktimizi Sözünü Sakınmadan’a ayırdık. Uzun toplantılar, defalarca aranan konuklar, sandalyeler, fotoğraf- kamera kayıtları, basın bülteni, aydınlatmalar... Her detayı ince ince düşündük. Ne mutlu, emeğimizin karşılığını gani gani aldık.

 

Söylediğim gibi, 1 yılda, yaklaşık 5000 kişiyi ağırladık. 5000 kişi! Telaffuz etmesi kolay, ulaşması zor bir rakam. “Edebiyat etkinliklerine 50’den fazla dinleyici gitmez”, görüşünü kırma yönünde biraz da olsa katkımız olduysa, ne ala.

 

Semih Gümüş ve Ömer Türkeş’in saygınlığından, yaptıklarından, yapacaklarından bilhassa söz etmeye gerek yok herhalde. İstanbul Modern’in bir mekan olarak güzelliğinden de... Ama izninizle konuklara biraz değinmek, isimlerini bir bir sıralamak isterim. Murathan Mungan’la, çim bahçede başlayan bu serüven, Hakan Günday, Elif Şafak, küçük İskender, Sema Kaygusuz, Emrah Serbes, Latife Tekin, Cemil Kavukçu, Enis Batur, Hakan Bıçakcı, Füruzan ve nihayetinde Selim İleri ile devam etti. Ne müthiş isimler, öyle değil mi?

 

En ünlü eleştirmen, sizsiniz!

 

Dinleyicilerimiz de hep aynı şekilde müthişti. Ve biz biliyorduk ki, bir kitap okuduktan sonra, kitabın en azından “iyi” veya “kötü” olduğuna dair bile görüş belirten herkes, biraz eleştirmendi aslında... Herkes kendi dünyasının en ünlü eleştirmeniydi! İşte bu yüzden bol bol yer verdik okurların sorularına. Haksız çıkmadık. Seyircilerimiz de eleştirmenlerimizden feyzalmış olacak ki; yıllanmış cümleleri bir kenara bıraktı; sözünü hiç sakınmadı.

 

Değinmeden geçemem. Gerek yazılı, gerek görsel basında da öyle çok yer aldık ki, nasıl önemli bir boşluğu doldurduğumuzu bir kez, bir kez daha gördük.

 

SabitFikir ekibinden Bora Ekmekçi, Nihan Bora, Didem Çelik ve Mehmet Onur Doğan’ın olağanüstü özverisiyle, bugüne -ama daha da önemlisi- geleceğe, önemli kayıtlar bıraktığımıza eminiz.

 

Bu ay bir yaşını dolduran Sözünü Sakınmadan, her şeyiyle, tatlı bir başarı hikayesi.

 

Herkesi, geçmiş tüm etkinliklerimize bekleriz. Hepsi SabitFikir'in websitesinde.

Yorumlar

Yorum Gönder


Sevgili Erte Oyar,

Idefix ve Sabit Fikir'in Facebook ve Twitter hesaplarını takip edebilirsiniz, haftalar öncesinden duyuruyoruz. Linkler şöyle:

 

 

http://www.facebook.com/sabitfikircom

https://twitter.com/SabitFikir

 

---

 

http://www.facebook.com/idefixcom

https://twitter.com/idefixcom

 

 

29%
71%

Son söyleşi gene bana bildirilmedi. Eh öyle olsun bakalım!...

49%
51%

Her ay sabırsızlıkla beklediğim ve kaçırdığım zamanlar(ki çok sayılıdır) üzüntü duyduğum etkinliğiniz için hepinize çok teşekkürler,yüreğinize sağlık...

40%
60%

Ziyaretçi (Misafir) "yarım iş yapıyorsunuz" demiş. Yola çıkışı da internet sitesinde videoların eksik olması. Videolar eksik, bu da EBI'ye (teknoloji şirketi) hiç yakışmıyor, hatta utanç verici. Ancak bu yazıda internet sitesinden bahsedilmiyor, etkinliklerden bahsediliyor. El insaf. Sözünü Sakınmadan'lar Türkiye'de yapılmış en iyi seri edebiyat etkinlikleridir. Değeri bilinmezse Tüyap'ın "Hazır Gelmişken" etkinliklerine mahkum kalırız. Nokta.

30%
70%
Beğenmedim.

Selamlar,

vallah niye yalan söyleyeyim yarım iş yapıyorsunuz. Hemen her programa internet üzerinden ancak ulaşabiliyorum. Doğru dürüst tek bir programınızı hatırlayamıyorum ki teknik bir hatanızi seslendirmeyle ilgili bir sorununuz olmasın. Saygınlık gerektırecek bir iş yapıyor olabilirsiniz ama becerebiliyor musunuz, ne İdefix'e, ne ekibinize ne de o kacaman bir aylık hazırlanma sürenize yakıştırabiliyorum. Heniz övünebilecek bir aşamaya bence daha gelmediniz.
Selamlar, daha sorunsuz seslendirmeler.

31%
69%

oralarda olamayan edebiyat tutkunları için buralarda bulabileceğimiz nefis kayıtlar. yüreğiniz dert görmesin.

39%
61%

Haklı bir gurur bu! Emeğinize sağlık!

33%
67%

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.