Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Tanpınar Edebiyat Festivali, bu yıl 5- 11 Mayıs'ta!



Toplam oy: 937

İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali'nin (İTEF) altıncısı Vehbi Koç Vakfı'nın ana sponsorluğunda 5- 11 Mayıs tarihleri arasında, Şehir ve Yolculuk teması altında gerçekleşecek. İTEF kapsamında edebiyat severler, her yıl olduğu gibi bu yıl da festivalin uluslararası bölümünde yerli ve yabancı yazarlarla bir araya gelecekler. Okurlar 5- 8 Mayıs tarihleri arasında söyleşiler, atölye çalışmaları, çocuk etkinlikleriyle dolu bir festival programını takip etme imkanı bulacaklar. Festival aynı zamanda bu yıl bünyesine iki yeni programı da katarak 9- 11 Mayıs tarihleri arasında İTEF- Mutfakta Edebiyat ve İTEF- Çocuk etkinliklerini başlatıyor. 

 

İTEF- Mutfakta Edebiyat ve İTEF- Çocuk programları festivalin uluslararası programını takiben İstanbul’da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Suadiye sahilinde gerçekleşecek. Koçtaş’ın mutfak sponsorluğunda düzenlenen İTEF-Mutfakta Edebiyat programı ise Türkiye’nin kültürel çeşitliliğinin öne çıktığı zengin yemek kültürünü ele alacak, edebiyat yazarlarını yemek kültürü yazarları ve uzman şeflerle bir araya getirecek. İTEF-Mutfakta Edebiyat Çadırı’nda aynı zamanda 24Kitchen kanalının sevilen şefi Gabriele Sponza, İTEF takipçilerine özel bir mutfakta edebiyat etkinliği gerçekleştirecek.

 

İTEF- Çocuk programında sevilen çocuk yazarları yaratıcı okuma, yaratıcı drama, eş zamanlı çizim atölyeleri ve söyleşilerde minik okurlarla buluşacaklar. İnsan Kitabevi’nin katkılarıyla kurulacak olan İTEF- Kitap Çadırı’nda ise katılımcı yazarların kitapları festival alanında hazır bulunacak, okurlar sevdikleri yazarlara kitaplarını imzalatma ve burada gerçekleşecek olan söyleşilere katıma olanağı bulacaklar.

 

İTEF- Mutfakta Edebiyat Programı’nın açılışı Sahan Restoran’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek, açılış programında "Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri" kitabının yazarı ve Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği'nin kurucu başkanı olan Tahir Tekin Öztan ile Ahmet Ümit Gaziantep mutfağı üzerine bir söyleşi gerçekleştirecekler.

 

Polonya edebiyatı mercek altında

 

Polonya- Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. yılı kutlamaları çerçevesinde Polonya’nın önde gelen yeni jenerasyon yazarları, Polish Book Institute işbirliğinde İTEF’in davetlisi olarak festival yazarları arasındaki yerlerini alacaklar. Polonya’nın Thomas Pynchon’u tabir edilen yazar ve sinemacı Andzrej Bart, Newsweek-Polonya’nın yayın yönetmeni Zygmunt Miloszewski, yeraltı edebiyatının güçlü ismi Wojciech Kuczok, çocuk edebiyatı yazarı ve eleştirmeni Joanna Olech ve akademisyen-çizer Adam Pekalski festival takipçileri için çağdaş Polonya edebiyatının kapılarını aralayacaklar.

 

Yabancı yazarlar okullarda

 

İTEF, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde Yabancı Yazarlar Okullarda Programı çerçevesinde yabancı çocuk yazarları ile devlet okullarında etkinlikler düzenliyor. 2012’de başlayan Yabancı Yazarlar Okullarda etkinlik serisi 2014 yılında 8 ülkeden 8 çocuk yazarının katılımıyla 20 devlet okulunda devam ediyor.

 

Uluslararası edebiyat arenasında ve ülkemizde popüler olan İsveçli yazar Asa Lind, Acar Hafiye serisiyle küçük okurların kalplerinde taht kuran Alman yazar Jürgen Banscherus, Astrid Lindgren Ödülü’ne iki kez aday gösterilen Lübnanlı yazar Fatima Sharafeddine, Hollanda’nın prestijli çocuk edebiyatı ödülü Gümüş Kalem’in sahibi Maritgen Matter’in de aralarında bulunduğu 8 ülkeden 8 çocuk yazarı Şişli, Beykoz, Bahçelievler, Beylikdüzü, Ümraniye, Bakırköy, Zeytinburnu, Bağcılar gibi ilçelerde 20 devlet okulunu ziyaret edecek. 

 

Hayatımın Öyküsü

 

İTEF’ta bu yıl festival takipçilerini bekleyen bir diğer sürpriz, “Hayatımın Öyküsü” etkinliği. Hayatımın Öyküsü’nde Türk öykücülüğünün önde gelen ismi, 2002 Sait Faik Hikâye Armağanı'na, 2010'da hem Haldun Taner Öykü Ödülü’ne, hem de Yunus Nadi Öykü Ödülü'ne değer görülen Yekta Kopan, romanlarındaki cinayet ve gerilim dozunu 04.00’te fantastik bir boyut kazandıran yazar Hikmet Hükümenoğlu, oyunculuk kariyerine Nuri Bilge Ceylan’ın Uzak filmiyle adım atan, Üç Maymun ve Bir Zamanlar Anadolu’da filmlerinin senaristi ve Peri Gazozu’nun yazarı Ercan Kesal, dinleyenlere, kendilerini en çok etkilemiş yapıtlardan bölümler okuyacak ve bu yapıtlardan nasıl ilham aldıklarını aktaracaklar.

 

İTEF 2014- Festival Kitabı

 

İTEF etkinliklerinin sona ermesinin ardından İTEF 2014 yazarlarının metinlerle katkıda bulundukları Şehir ve Yolculuk İTEF Festival Kitabı yayınlanacak. 2010’dan bu yana UPM- Kymmene Kağıt Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin kağıt sponsorluğuyla yayınlanan, ulusal ve uluslararası kitap fuarlarında ücretsiz olarak dağıtılan bu antoloji, çoğunluğu özel sipariş edilen metinlerden oluşan, festivalin kalıcılığını ve üretkenliğini simgeleyen bir kitap olarak tasarlandı.

 

**
Festival, Kanada, Toronto merkezli International Festival of Authors (IFOA) ile işbirliği çerçevesinde ikinci romanı Far to Go ile Man Booker Ödülü’ne aday gösterilen Alison Pick ve Kanada’nın en prestijli edebiyat ödülü olan Governor General’s Award’a aday gösterilen Vincent Lam’i ağırlayacak. IFOA heyetine dâhil olan Kanada’nın popüler radyo programcısı Eleanor Watchel festival kapsamında Ece Temelkuran'ın da yer alacağı bir etkinliğin moderatörlüğünü üstlenecek.

 

**
İTEF kapsamında bu yıl, Fabisad- Fantazya ve Bilimkurgu Sanatçıları Derneği ile ortaklaşa düzenlenen etkinlik serisinde distopyalar, bize has korkular ve yerli fantazya tarihimiz üzerine konuşulacak. Ayrıca GİO Ödülleri 2013 Seçilmiş Öyküler kitabı yazarlarının katılımıyla yerli fantazyanın yeni sesleri ve dikkat çeken yazarları kitabın editörlerinin moderatörlüğünde ele alınacak. 

 

**
Şehir ve Yolculuk teması altında düzenlenen İTEF 2014 kapsamında Türkçe edebiyatta gezi yazının dünü ve bugünü masaya yatırılacak. Sırtçantalılar Grubu işbirliğinde çağdaş edebiyatta seyahat anlatılarına değinilecek olan “Yolda” etkinliğini, Murat Belge ve Sevengül Sönmez’in konuşmacı olarak yer alacağı “Türkçe Edebiyatta Yol ve Yolculuk” söyleşisi takip edecek. Festival kapsamında ayrıca PEN Türkiye işbirliğinde "Türkiye’de Lazca, Ermenice ve Kürtçe edebiyatların ve bugünü", çok dilli yayıncılıkta güncel politikalar ve pratikler masaya yatırılacak.

 

**

 

İTEF Dünya yayıncılık profesyonellerini bir araya getiriyor!

 

İTEF-Profesyonel Buluşmalar Fellowship programı, dünyanın dört bir yanından yayıncılar, festival organizatörleri, gazeteciler dâhil olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 15 yayıncılık profesyoneline Türk yayıncılık sahnesi tanıtılacak.

Ülkenin önde gelen uluslararası edebiyat festivali olan İTEF - İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, yazarlar, yayıncılar, ajanslar, çevirmenler, gazeteciler, edebiyat fonu yöneticileri, edebiyat festivali koordinatörleri ve yayıncılık ateşine kapılmış olan herkes için bir buluşma noktası olma özelliğini Profesyonel Buluşmalar Programıyla perçinliyor.

İTEF-Profesyonel Buluşmalar Programı, 2013 yılında yurtdışından gelecek olan 20 edebiyat profesyonelini Türkiye’deki meslektaşlarıyla buluşmak üzere Yunus Emre Enstitüsü ve Timaş Yayınları’nın destekleriyle İstanbul’da ağırlayacak. Açık çağrı yöntemiyle belirlenen katılımcılarına Türk edebiyat sahnesinin geniş bir panoramasını sunmayı amaçlayan program çerçevesinde festivalin ilk iki günü boyunca grup toplantıları, ofis ziyaretleri ve edebiyat partileri düzenlenecek.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.