Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Tarihte bu hafta neler oldu?



Toplam oy: 884

İşten eve, evden işe; işten okula, okuldan işe; hayat hızla akıp giderken, bırakın geçen seneyi, dün yaptıklarımızı dahi unutuyoruz. Sevgililerimizin ve arkadaşlarımızın doğum günlerini atlıyor, özel günleri kutlamadan geçiyoruz. Tablo böyleyken, sevdiğimiz bir romancının doğduğu günü hatırlamamız ya da ünlü bir şairin öldüğü günü bilmemiz elbette mucize olurdu. Öyleyse hafızamızı tazeleyip, tarihte bu hafta Türkiye'de ve dünyada edebiyat dünyasını etkileyen hangi gelişmelerin yaşandığına bakalım:

 

14 Nisan

 

İsviçreli yazar Erich von Daniken (1935), doğdu. Rus yazar Vladimir Mayakovsky (1930), ABD'li yazar Rachel Carson (1964) ve Fransız yazar Simone de Beauvoir (1986) hayatını kaybetti.

 

1828 - Noah Webster ilk İngilizce sözlüğü olan An American Dictionary of the English Language'i yayımladı.
1894 - Thomas Edison, sinemanın bir öncüsü sayılabilecek kinetoscope adlı cihazının ilk gösterisini yaptı.

 

15 Nisan

 

ABD'li yazar Henry James (1843), Rus şair Nikolay Gumilyoz (1886), Türk yazar Pınar Kür (1945), Fransız yazar Josiane Balasko (1950) ile Kürt yazar Evrim Alataş (1976) doğdu. Fransız yazar Gaston Leroux (1927), Fransız yazar Jean-Paul Sartre (1980) ve Fransız yazar Jean Genet, yaşamını yitirdi.

 

1946 - Şair Necip Fazıl Kısakürek , Sümerbank’ın devlet kurumu gibi değil, bir partinin organı gibi çalıştığını söylediği gerekçesiyle üç buçuk ay hapis, 115 lira para cezasına çarptırıldı.
1983 - İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı, vatandaşlıktan çıkarılan Yılmaz Güney ve Cem Karaca'ya ait her türlü eserin basım, yayım, dağıtım ve bulundurulmasını yasakladı.

 

16 Nisan

 

Fransız yazar Anatole France (1844), İrlandalı oyun yazarı ve şair John Millington Synge (1871), İngiliz sinema yönetmeni, oyuncu ve yazar Charlie Chaplin (1889), Türk şair ve yazar Behçet Necatigil (1916), Türk yazar Afif Yesari (1922) ile İngiliz yazar Kingsley Amis (1922) doğdu. ABD'li yazar Edna Ferber (1968), Japon romancı Yasunari Kavabata (1972) ile Afrikalı-Amerikalı yazar Ralph Ellison (1994) hayatını kaybetti.

 

1925 - Tanin gazetesi süresiz kapatıldı.

 

18 Nisan

 

Romen yazar Panait Istrati (1935) ve Türk şair Oktay Rifat Horozcu (1988) yaşamını yitirdi.

 

19 Nisan

 

İspanyol yazar José Echegaray y Eizaguirre (1832) ile Türk gazeteci ve yazar Duygu Asena (1946) doğdu. İngiliz romancı ve oyun yazarı Daphne du Maurier (1989), şair, öykücü ve oyun yazarı Sabahattin Kudret Aksal (1993), Meksikalı diplomat ve yazar Octavio Paz (1998) ile İngiliz romancı J.G. Ballard (2009) hayatını kaybetti.

 

20 Nisan

 

Türk gazeteci ve yazar Oktay Akbal (1923) doğdu. İrlandalı yazar Bram Stoker (1912) yaşamını yitirdi.

 

1841 - İlk dedektif romanı Morgue Sokağı Cinayetleri yayımlandı.

 

 


 

 

GG

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.