Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

TBD bilimkurgu öykü yarışması sonuçlandı


Zayıf
Toplam oy: 524

Türkiye Bilişim Derneği (TBD), gelenekselleşen ve bu yıl on dokuzuncusu düzenlenen bilimkurgu öykü yarışması sonuçlandı.  18 yıldır aralıksız düzenlenen “TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması” bu yıl belirli bir temayla sınırlandırılmamış ve katılımcıların düşleri, düşünceleri, imge ve simgeleri bilimkurgu türünde öyküleştirerek, farklı zaman, mekan ve olgu dünyasına taşımasını hedeflemişti.

 

 

Bu yıl 228 öykünün katıldığı yarışmada 12 öykü ön elemeyi geçerek finale kalmayı başardı. Finale kalan öyküler  Asiye Bendon, Barış Emre Alkım, Bülent Akkoç, Cem Kılıçarslan, Kadir Yiğit Us, Koray Özer, Murat Başekim, Özgür Tacer, Seda Uyanık, Sedef Özkan ve Ümit Dağcı’dan oluşan jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda sonuçlar ilan edildi.

 

Funda Özlem Şeran "Kapat-Aç" adlı öyküsüyle birinciliğe değer bulunurken Nur İpek Önder Mert, "İki Kızıl Yabani At" adlı öyküsüyle ikinciliği elde etti. Üçüncülük ödülü ise "Çok Satan (Kutsal) Kitaplar" adlı öyküsüyle Özgür Hünel'in oldu. Yarışmada mansiyon ödülü ise "Zaman Silsilesi" adlı öyküsüyle Faruk Ayvazoğlu'na gitti.

 

Gerekçeler de şu şekilde açıklanmış:

 

  • Funda Özlem Şeran, "Kapat-Aç" adlı öyküsüyle birinciliğe değer bulundu. "Kapat-Aç," cyberpunk türünün hakkını sonuna kadar veren, zekice kurgulanmış bir öykü olarak karşımıza geliyor. İnsan bilincinin bir veri setine indirgendiği, bedenin ise basit bir taşıyıcıdan ibaret olduğu bir kurgusal zamanda geçen öykü, toplumsal tabakalar arasındaki eşitsizliğin gelişen bilgi teknolojileriyle nasıl derinleştiğini ele alıyor. Yazar, bilişimin en güncel unsurlarını yadırgatıcı bir gelecek tasarımıyla bütünleştiren ustalıklı bir öykü armağan ediyor bizlere.

 

  • Nur İpek Önder Mert, "İki kızıl Yabani At" adlı öyküsüyle ikinciliği elde etti. Teknolojik ilerlemelerin kuşak çatışmasını derinleştirdiği bir gelecekte geçen hikâye, insanlığın henüz anlamını yitirmediği eski günlerin özlemini çeken bir büyükannenin gözünden aktarılıyor. Türk ailesi motiflerinin incelikle hicvedildiği; akıcı diyalogları ve hayatın içinden çekilmiş karakterleriyle keyifli bir okuma vadeden öykü, gelenekçilik ve modernliğin gelişen teknolojiyle içerdiği yeni anlamları sorguluyor.

 

  • Özgür Hünel’in "Çok Satan (Kutsal) Kitaplar" üçüncülük ödülünün sahibi oldu. Öykü, kurgulanmış inanç sistemleriyle uzak galaksilerdeki gezegenlerin az gelişmiş halkları üzerinde egemenlik kuran dünyalıları konu ediyor. İnanç ve tahakküm arasındaki ilintiyi cesur bir biçimde yorumlayan öykü, sarsıcı finaliyle dikkat çekiyor.

 

  • Faruk Ayvazoğlu’nun "Zaman Silsilesi" adlı öyküsüne ise mansiyon ödülü verildi. Zaman Silsilesi, yakın tarihimize temas eden, kendiyle çelişmeyip tutarlı bir anlatı kurabilmiş yetkin bir zaman yolculuğu öyküsü.

 

 

 


 

 

 

Kaynak: TBD

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.