Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Türk edebiyatının “Kaptan”ını özlemle anıyoruz



Toplam oy: 108

11 Ekim 2005’te 80 yaşında iken hayata gözlerini yuman Türk şair, romancı, düşünür, deneme yazarı, gazeteci, senarist ve eleştirmen Attilâ İlhan vefatının 14. yılında anılıyor. Şiirleri kadar görüş ve düşünceleriyle de büyük bir kitleye hitap eden Attilâ İlhan her ne kadar kendisini Büyük Yolların Haydutu olarak ansa da hem mahlas olarak kullandığı isimleri hem de aynı isimli şiirinin etkisiyle Türk edebiyatının Kaptan’ı olarak anılıyor. Attila İlhan, 14’üncü ölüm yıl dönümünde 10 Ekim Perşembe saat 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) düzenlenecek etkinlikle anılacak. Etkinlikte Attilâ İlhan şiirlerini sanatçılar Kerem Alışık ve Şenay Gürler seslendirecek. Etkinlikte Attilâ İlhan’ın hayatından ve fikirlerinden kesitler içeren video gösterim de yer alacak. Katılımın ücretsiz olduğu etkinlik Ferhat Göçer’in müzik dinletisi ile son bulacak.

 

Sisler Bulvarı’ndan Ayrılık Sevdaya Dâhil’e  

“Genç”, “Yeni Nesil”, “Varlık”, “Aile”, “Yirminci Asır”, “Seçilmiş Hikâyeler”, “Kaynak”, “Ufuklar”, “Mavi”, “Yeditepe”, “Dost”, “Yelken”, “Ataç”, “Yön”, “Milliyet Sanat”, “Sanat Olayı” gibi dergilerde şiirleri, deneme ve eleştirileri yayınlanan İlhan Türk edebiyatının en önemli isimleri arasına girdi. Attila İlhan 80 yıllık hayatında, 1974’te “Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü”nü “Tutuklunun Günlüğü” isimli kitabıyla ve 1975’te “Yunus Nadi Roman Armağanı”nı “Sırtlan Payı” isimli romanıyla elde etti.

Atilla İlhan, 1948’de yazdığı Duvar isimli kitabıyla şiir ve edebiyat dünyasına adım attı. Ardından Sisler Bulvarı, Yağmur Kaçağı, Ben Sana Mecburum, Bela Çiçeği, Yasak Sevişmek, Tutuklunun Günlüğü, Böyle Bir Sevmek, Elde Var Hüzün, Korkunun Krallığı, Ayrılık Sevdaya Dâhil ve Kimi Sevsem Sensin isimli şiir kitaplarını çıkardı. Roman alanında Sokaktaki Adam, Zenciler Birbirine Benzemez, Kurtlar Sofrası, Bıçağın Ucu, Sırtlan Payı, Yaraya Tuz Basmak,  Fena Halde Leman, Dersaadet'te Sabah Ezanları, Haco Hanım Vay,  O Karanlıkta Biz, Allah'ın Süngüleri-Reis Paşa, Gazi Paşa ve O Sarışın Kurt adlı kitaplarını okuyucularıyla buluşturdu.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.