Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Uluslararası Man Booker ödülünün sahibi László Krasznahorkai



Toplam oy: 596

Macar Edebiyatının yaşayan en iyi yazarı olarak gösterilen László Krasznahorkai, iki yılda bir verilen Uluslararası Man Booker Ödülü’nün ve 60 bin pound tutarındaki para ödülünün sahibi oldu. Man Booker jürisi, Krasznahorkai’ı, “Kurduğu sıradışı cümlelerle okuyucuyu derinden etkilemesi, asi bir ruhla kurduğu inanılmaz uzunluktaki cümleleriyle hem ağırbaşlılığı, hem çılgınlığı, hem komikliği, hem de kasvetliliği ifade edebilmesi” dolayısıyla ödüle layık gördüğünü açıkladı. Eserlerini İngilizceye çeviren George Szirtes yazarı "Anlatımda, yavaşça ilerleyen bir lav; yazımda, engin akan bir kara nehir gibi" diye tanımladı. Man Booker Jüri Başkanı Marina Warner da, Krasznahorkai’ı, Kafka ve Beckett ile karşılaştırıyor.

 

 

Warner, yazar için, "Kafka ve Beckett’ı sıralamada takip edecek yeni bir yazar bulduk" ifadelerini kullandı. Warner, Krasznahorkai’ın eserlerini, “Kafka öyküsü okur gibi okuduğunu” belirterek, "Artık yakında Krasznahorkai öyküleri diye bir kavram da kullanacağız" dedi.

 

1954’de doğan Krasznahorkai, 1985’de yayınlanan Şeytan Tangosu adlı romanıyla tanındı. Şeytan Tangosu, 1994’de, ödüllü Macar sinemacı Béla Tarr yönetmenliğinde, yedi saatlik siyah-beyaz film olarak sinemaya uyarlandı. Şeytan Tangosu 2013'te, Savaş ve Savaş adlı romanı 2014’te Türkçede de yayınlanan Krasznahorkai’ın yayınlanmış çok sayıda roman, öykü ve filme çekilmiş senaryoları var. İlk kez 1987’de Hollanda’da ödül kazanan ve 1993-2014 arası Almanya, İsviçre ve Slovenya’da da ödüle değer görülen Krasznahorkai, 2009’da Macaristan Yazarlar Birliği Ödülü başta olmak üzere ülkesinde de pek çok kez ödül aldı.

 

 


 

 

>>> "Yola savaştan çıkan barışa varamaz"

 

 


 

 

Kaynak: Taraf, BBC, Guardian

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.