Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı



Toplam oy: 686
Türkçe edebiyatın dev ismi Yaşar Kemal, dün binlerce seveni tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Teşvikiye Camisi'ndeki cenaze törenine, siyaset, sanat, edebiyat, iş ve medya dünyasından isimlerin yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanından okurları da katıldı. Barış adamı Yaşar Kemal, 2014'teki mesajında "Bir, benim kitaplarımı okuyan katil olmasın, savaş düşmanı olsun. İki, insanın insanı sömürmesine karşı çıksın. Kimse kimseyi aşağılayamasın" demişti.

Yaşar Kemal’in Teşvikiye Camisi’nde kılınan öğle namazının ardından düzenlenen cenaze törenine, siyaset, sanat, edebiyat, iş ve medya dünyasından isimlerin yanı sıra binlerce vatandaş katıldı. Siyaset dünyasından 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, iş dünyasından; Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Güler Sabancı, Cem Boyner; sanat camiasından Suavi, Tarık Akan, Orhan Gencebay, Halit Kıvanç, Orhan Pamuk, Eşber Yağmurdereli ve ayrıca Türk Ermeni Patrikliği Başkanvekili Aram Ateşyan, Süryani Katolik Türkiye Patrik Vekili Yusuf Sağ cenazeye katılan isimler arasında yer aldı.

 

 

Cami girişinde eşi Ayşe Semiha Baban taziyeleri kabul ederken, sanatçı Zülfü Livaneli ve Türkan Şoray da aile üyelerinin yanında yer aldı. Yaşar Kemal’in doğduğu Osmaniye’nin ilçesi Kadirli’nin Gökçedam köyünden hemşerileri de cenazeye katıldı. Avlu girişinde anı defteri açıldı. Yazarın tabutu başına gelip bir süre bekleyen oyuncu Tarık Akan, gözyaşlarını tutamadı.

 

Cenaze töreni için caminin önündeki Teşvikiye Caddesi trafiğe kapatıldı. Cadde boyunca Şişli Belediyesi’nin astığı “Güle Güle Usta” pankartları yer aldı. Cenazeye katılanlar, “İnce Memedler ölümsüzdür”, “Yarım kalan destanı halk yazacak”, “O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler” yazılı dövizler taşıdı. Bazı vatandaşlar da Yaşar Kemal’in kitaplarıyla törene katıldı.

 

ALKIŞLARLA UĞURLANDI

 

 

Öğle namazının ardından kılınan cenaze namazını İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran kıldırdı. Yaşar Kemal’in cenazesi Teşvikiye Camisi’nde düzenlenen törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na getirildi. Ünlü edebiyatçının cenazesinin gelmesinden önce çok sayıda gazeteci, edebiyatçı, akademisyen, sanatçı, yakınları ve vatandaşlar mezarı başına gelerek bekledi. Cenaze aracının gelmesinin ardından Yaşar Kemal’in tabutu mezarı başına konuldu. Yaşar Kemal’in cenazesi, 2001 yılında hayatını kaybeden ilk eşi Thilda Kemal’in yanında toprağa verildi.

 

MEZARINA MEMLEKET TOPRAĞI SERPİLDİ

 


 

Yaşar Kemal Çukurova Kültür Derneği Başkanı Mehmet Özer, Kemal’in büyüdüğü bahçesinin toprağını, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ise yazarın anne ve babasının mezarlarından aldığı toprağı getirdi. Ardından hemşerileri tarafından Yaşar Kemal’in memleketi Osmaniye’nin Gökçedam (Hemite) köyünden getirilen toprak, mezarı içerisine döküldü. Ayrıca Kürt edebiyatçı Mehmed Uzun’un mezarından getirilen toprak da yakınları tarafından Yaşar Kemal’in mezarına serpildi.

 

EŞİ, GÖZYAŞLARINA HÂKİM OLAMADI

 

Bu sırada Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban gözyaşlarına hâkim olamadı. Baban, sık sık sanatçı Zülfü Livaneli’ye sarılarak ağladı. Livaneli bu sırada "İnce Memed" türküsünü okudu. Cenazesinin toprağa verilmesinin ardından Ayşe Semiha Baban, elindeki çiçekleri mezarın üzerine bıraktı. Cenaze törenine katılan çok sayıda kişi de yazarın mezarına çiçek bıraktı.

 

SON TÖREN LÜTFİ KIRDAR'DA YAPILDI

 

 

Cenaze töreninden sonra, saat 15.30’da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde, yazarın ailesinin ev sahipliğinde bir anma töreni düzenlendi. Saygı duruşuyla başlayan törende gazeteci yazar Zeynep Oral, “Bugün nutuklar dinlemeyeceğiz, Yaşar Kemal’i dinleyeceğiz” diyerek sunumu yaptı. Ardından usta yazarın farklı zaman ve yerlerde yaptığı konuşmalara yer veren Nebil Özgentürk imzalı, 15 dakikalık Yaşar Kemal Belgeseli yayımlandı. Yaşar Kemal’in Sivas Katliamı dolayısıyla 8 Temmuz 1993 tarihinde yaptığı konuşma görüntüleri uzun süre alkış aldı. Belgesel gösteriminden sonra Cihan Ünal, Selçuk Yöntem, Meltem Cumbul ve Tilbe Saran, Yaşar Kemal’in "Merhaba" şiiri ile romanları, yazıları ve sözlerinden alıntıları seslendirdiler. Ardından İdil Biret, Yaşar Kemal anısına Chopen’in 1 No’lu Balad’ını seslendirdi.

 


 

* Kaynak: Hürriyet

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.