Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Yekta Kopan ödülünü aldı



Toplam oy: 1051

ZEYNEP ALTAY

 

 

Milliyet gazetesi tarafından 23.kez verilen Haldun Taner Öykü Ödülü’nü Bir de Baktım Yoksun adlı yapıtıyla Yekta Kopan, Pera Müzesi’nde yapılan törenle Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Doğan Holding Yönetim Kurulu üyesi Hanzade Doğan Boyner'in elinden aldı. Törende kısa bir filmi gösterilen Haldun Taner ve Füsun Akatlı saygı ve özlemle anıldı.

 



Fatih Türkmenoğlu'nun sunduğu ödül töreninde Doğan Gazetecilik A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Servet Topaloğlu ödülün sadece edebiyat, tiyatro ustası eski bir yazara gönül borcu olmadığını, derin gözlemin, mizahın ve yerginin bütünleşerek "kaliteli biçimde harmanlanma tekniğinin" teşviki olduğunu belirtti. Topaloğlu Haldun Taner'in, "Demokrasiyi sadece fikir özgürlüğü ve söz  eşitliği şeklinde tanımlamak yetersizdir. Demokrasi fikir ve sözlerde seviye ister" görüşünün de demokratik açılım tartışmalarının güncel olduğu ülkemizde önemine işaret etti. Seçici Kurul başkanı Doğan Hızlan ise yazarların eskimediğine Haldun Taner'in örnek olduğunu söyleyerek, "Devekuşu" köşesinin özelliklerini sıraladı; "Taner mizahı inceltti. Onun mizahi sadece güldürmez sizi yavaş yavaş etkiler, sarar" dedi, Yekta Kopan'ı kurul adına kutladı. Ertuğrul Günay da Yekta Kopan'ı kutlayarak, yazarlığının yanı sıra seviyeli yayıncılığını övdü. Haldun Taner ve Yekta Kopan isimlerini bir arada anmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

 

 

Yekta Kopan ödül heykelciğini kaldırırken; "Ödülü elime aldığımda bir Gökkuşağı verdiler dedim. An gelir hepimiz bir gökkuşağına ihtiyaç duyarız. An gelir üstümüze nefret, hırs, öfke, şiddet iktidar bütün bunların yediği siyah bir battaniye örterler, gökkuşağını görmeyelim diye. Haldun Taner öykücülüğü bu battaniyeyi üstümden atabilmek için anahtar oldu" sözleriyle herkese teşekkür etti.

 

 

Doğan Hızlan’ın başkanlığında Murat Özyaşar, Semih Gümüş, Demet Taner, Prof. Dr. Şara Sayın ve Prof. Dr. Tahsin Yücel oluşan seçiciler kurulu, Kopan’ın Can Yayınları’ndan çıkan Bir de Baktım Yoksun adlı öykü kitabını, “edebiyat ile oyunu buluşturması, bunu kendine özgü bir kurgu içinde ortaya çıkarması ve dile gösterdiği özen” nedeniyle ödüle değer buldu. Kopan’ın  aynı kitabı, 2010 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü de Ayşegül Çelik’in Kâğıt Gemiler'iyle paylaşmıştı.

 



“Hayalet Gemi” dergisindeki çalışmalarıyla tanınan Kopan’ın ilk kitabı “Fildişi Karası”, 2000 yılında yayımlandı. Kopan, 2006’da İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali bünyesinde Tiyatro DOT tarafından sahnelenen ve bir Bülent Erkmen projesi olan “İki Kişilik Bir Oyun”un metnini yazdı. Oyun Almanya, İtalya ve Hollanda’da sahnelendi. Kopan, Deutscher Taschenbuch Verlag tarafından yayımlanan seçkide bir öyküsüyle yer aldı. “Daha Önce Tanışmış mıydık?” adındaki e-kitabı, altkitap.com tarafından okura ulaştırılan Kopan’ın, 6 yaş öncesi için yazdığı ve Şilili ressam Alex Pelayo tarafından resimlenen çocuk kitabı Burun, Marsık Yayıncılık tarafından 2009 yılında yayımlandı. Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri adlı eseri 2002 yılında Sait Faik Hikâye Armağanı’na, Karbon Kopya adlı kitabı Dünya Kitap 2007 Yılın Telif Kitabı Ödülü’ne değer görülen Kopan’ın Bir de Baktım Yoksun adlı öykü kitabı, 2010 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü Ayşegül Çelik’in Kâğıt Gemiler adlı yapıtıyla paylaştı.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.