Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Yolda'ya ilham veren mektup yeniden satışta



Toplam oy: 333

Beat Kuşağı'nın efsanevi şairi Neal Cassady'nin destansı bir üslupla, aynı ekolün önemli yazarlarından Jack Kerouac'a hitaben kaleme aldığı ünlü mektubun edebiyat tarihi için yeri çok ayrı; zira bu mektubun Kerouac'ın dünyaca ünlü romanı Yolda'ya ilham verdiği kabul ediliyor. 16 Haziran'da açık artırmayla satışa sunulacak olan mektup için verilecek teklifin ise 400 ila 600 bin dolar arasında olması bekleniyor.

 

İki seneden az bir süre sonra tekrar satışa çıkan 17 Aralık 1950 tarihli mektup, 40 sayfadan ve 13 bin sözcükten oluşuyor. Cassady'nin sonradan söylediklerine bakılırsa metnin tamamlanması üç gün sürmüş. Kerouac'a göre ise, mektup kısa bir romandan farksız, gizli kalmış bir edebiyat harikası ve yazarın o ana dek gördüğü en mükemmel metin. Zaten Kerouac bu düşüncelerini, Cassady'e yazdığı cevap mektubunda da açıkça belirtiyor: "Neredeyse Dostoyevski'nin Yeraltından Mektuplar'ı kadar iyi. Joyce'un, Celine'in o mükemmel yazın stilleri bir araya gelmiş adeta ve senin kendine has tekniğinle harmanlanmış. Açıkça söylemek gerekirse ne Dreiser, ne Wolfe yaklaşabilir bu kadarına; hatta zamanında Melville bile yaklaşamadı."

 

2012'de Jean Spinosa tarafından keşfedilene dek Golden Goose Press himayesinde duran mektup ilk kez 2014 yılında açık artırmaya çıkmış, ancak hem Kerouac'ın hem de Cassady'nin mirasçıları mektup üzerinde hak iddia edince satış işleminin iptaline karar verilmişti. Bu konudaki anlaşmazlıkların çözüldüğünü belirten Jami Cassady, satıştan önce, 31 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında mektubun Seattle ile New York arasında dolaştırılacağını söyledi. Daha sonraki bir tarihte basılması da planlanan mektubun yayınlanmasından elde edilecek gelir Cassady ailesinin olacak.

 

 


 

* Kaynak: The Guardian

 

ÖB

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.