Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

İstanbul'un 40 semtinin, son 40 yılını, 40 edebiyatçı yazdı



Toplam oy: 897

2010 yılında Kültür Başkenti ilan edilen İstanbul'un bu bağlamdaki etkinliklerine edebiyat cephesinden katkı sağlamak amacıyla hazırlanan dizi İstanbul Kitap Fuarı'nda okurlara tanıtılacak.

İstanbul 2010 Ajansı"nın desteği ile diziyi hazırlayan Heyamola Yayınları'nın açıklaması şöyle;

Eski İstanbul'un semtlerinin sayısı kırktan fazlaydı, günümüz İstanbul'unun semtlerinin sayısı ise kırktan çok fazla. Oysa İstanbul'un semtlerini konu alan bir diziyi "kırk" sayısıyla sınırlanmayı uygun gördük. İnsanımızın "kırk" sayısıyla folklorumuzdan, inançlarımızdan, gündelik yaşamımızdan kaynaklanan bir aşinalığı olduğu düşüncesi bu seçimimizde etkili oldu.

Anlatılacak kırk İstanbul semtini saptarken de semtin tarihselliğini, ününü, tanınmışlığını göz önünde tuttuk. Özellikle eski İstanbul'un sur içi semtlerine öncelik tanımaya çalıştık, ancak sur dışını da göz ardı etmedik.

Semtler dizisinin amacı semtlerin edebiyatçıların kalemiyle anlatılmasıydı. Bu nedenle yazarlarımızı şair, hikâyeci, romancı, denemeci gibi edebiyatçı yazarlar arasından seçtik.

Saptadığımız yüz kadar semt arasında seçim yapmak, kırk semti ve kırk yazarı denkleştirmek kolay olmadı. Kimi zaman yazara göre semti, kimi zaman semte göre yazarı belirlemek durumunda kaldık. Bazı semtler için birkaç yazar adayımız oldu, bazı yazarlar için de birkaç semt.

Kırk yazarı saptamada bir zorluğumuz da yaşla ilgiliydi. Burada da "kırk" rakamını göz önünde tutarak kırk yaşını geçmiş yazarlarımıza öncelik tanıdık. "Kırk" rakamı üzerinde durmamız bir bakıma zorunluluktu. Seçilmiş her semtin, ne yazık ki hızla çehresi değişen İstanbul'un, en azından bu şehrin kırk yıl öncesini bilen, bu şehirde yaşamış olan birinin gözüyle anlatılması önem kazanıyordu. Bu yüzden kırk yaşını aşmış doğma büyüme İstanbullu yazarlarla başka yerlerde doğup uzun yıllardır İstanbul'da yaşayan yazarlara öncelik tanıdık.

Yazmaları için öneride bulunduğumuz yazarlarımızın çoğu önerimizi kabul etti. Emek veren yazarlarımıza teşekkür ederiz. Yazmasını önerdiğimiz yazarlardan bazıları da çeşitli nedenlerle bu dizide yer almak istemedi.

Yazarları seçerken tanınmış ya da tanınmamış olmalarını ölçüt almadık.
Yaşadığı ya da kaleme alacağı semtle olan yakınlığına, o semti tanımışlığına önem verdik.

Dizi kitapçıkları bir bakıma birer anı kitabı olacağından yazarlara anlatma (yazma) biçimi konusunda bir kısıtlama getirmedik, bir kalıp önermedik. Kendi dünya görüşleri, bakış açıları içinde kendi biçimlerini, kendi anlatımlarını, kısacası kendi özelliklerini yansıtacak biçimde yazmaları konusunda serbest bıraktık.

Projenin Amaçları
1. İstanbullu edebiyatçıların İstanbul'unu yazılı hale getirmek 2. İstanbul'u ve semtlerini edebi gözle yazıya dökmek 3. İstanbul'un yetiştirdiği yaşayan edebiyatçıları 2010 organizasyonunda öne çıkarmak

Projenin Yararları
1. Proje bitirildiğinde İstanbul'un semtleriyle birlikte yazarlarının belleğindeki kentin son 40 yıllık hafızası yazılı kültürümüzde yerini almış olacaktır.
2. İstanbul semtleri seçilirken, Kadim İstanbul'un tarihini yüklenmiş semtler olmasına özellikle dikkat edildi. Yazarlar seçilirken de, söz konusu semtlerle az çok bütünleşmiş kimseler olmasına önem verildi.
Semtlerin anlatıldığı koleksiyon tamamlandığında, bir bütünlük çerçevesinde, İstanbul'un tarihinden bir kesiti karşımızda bulacağız.
Eserler bir bütünün parçaları olarak özel bir anlam taşıyacağı gibi, bütün olarak daha geniş bir değere sahip olacak.

Proje Yönetmeni     : Ömer Asan
Proje Danışmanı     : Eray Canberk
Editörler    : Gülsüm Cengiz, Süleyman Faruk Göncüoğlu


Semt Adı     Yazar Adı
Adalar    Ataol Behramoğlu
Anadoluhisarı    Oğuz Karakartal
Ataköy    Enver Aysever
Bağlarbaşı / Zeynep Kamil    Alim Kahraman
Bakırköy    Selçuk Erez
Balat     Orhan Okay
Beşiktaş    Ayşe Sarısayın
Beyazıt     Beşir Ayvazoğlu
Beykoz    Sema Kancan
Boğaziçi     Haluk Dursun
Cağaloğlu / Babıâli    Nail Güreli
Cihangir    Haydar Ergülen
Çarşamba    Hilmi Alişanoğlu
Çengelköy    Selman Ünlü
Dolapdere    Mine Söğüt
Draman    Hasan Öztoprak
Eyüp    Süleyman Faruk Göncüoğlu
Fatih    Abdullah Uçman
Fener    Aris Çokona
Feneryolu/ Fenerbahçe/ Kalamış    Eray Canberk
Fındıkzade - Şehremini    Öner Ciravoğlu
Gaziosmanpaşa     Adnan Özer
Göztepe    Celal Özcan
Haliç     Nusret Karaca
Kadıköy     Hulki Aktunç
Karagümrük    Adnan Özyalçıner
Karaköy    Gönül Kıvılcım
Kasımpaşa     Sennur Sezer
Kocamustafapaşa / Cerrahpaşa    Doğan Hızlan
Kurtuluş-Pangaltı    Raffi Hermonn
Kuzguncuk    Gülsüm Cengiz
Levent    Gündüz Vassaf
Maltepe / Kartal    Refet Özkan
Moda     İzel Rozental
Nişantaşı     Hıfzı Topuz
Ortaköy     Reyhan Çorak
Suadiye    Cüneyt Altunç
Üsküdar     Ömer Erdem
Yel değirmeni/ Acıbadem     Zeynep Melisa Erdönmez(Gürpınar)
Yeşilçam    Hüseyin Alemdar

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.