Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

			


Okuyan Us Yayın

DON KİŞOT’UN DÖNÜŞÜ




Toplam oy: 653

Okurların özellikle Bay Perşembe’den tanıdıkları Chesterton, hayattayken İngiliz edebiyatının en önemli isimlerinden biri sayılıyordu. Bugün de özel bir hayran kitlesine sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tüm eserlerinin Rusça’ya tek bir isim tarafından çevrilmesi gibi bir ayrıntı, Chesterton’ın yarattığı fanatizm hakkında bir fikir verebilir. Yazarın son romanı Don Kişot’un Dönüşü, Cervantes’in klasik eserinin izinden gidiyor. Hayattan kopuk bir allâme olan kütüphaneci Herne, bir tiyatro oyunundan sonra kostümlerini çıkarmayı reddeder ve Ortaçağ kıyafetleriyle dolaşmaya başlar. Bu güzel ve verimli temayı yeniden işleyen Chesterton elbette bir yenilik yapıyor ve siyasi ve toplumsal bağlamda keskin ve eğlenceli bir eleştiriye soyunuyor. Tıpkı Bay Perşembe’de olduğu gibi, olaylar birden beklenmedik sonuçlar doğuruyor ve kendimizi Chesterton’a özgü bir dünyada buluyoruz. Sınıflar arasındaki ilişkilerin doğası hakkında hayli ilginç gözlemlerin yer aldığı roman, küçük bir mizah harikası.
 “Eğitimsiz insanın, eğitimli insanlar tarafından eğitilmesi teorisi” ve başka uçuk sahneler eşliğinde, soylularla işçi sınıfı arasındaki asal gerilim, kâh daha bir belirginleşiyor kâh keskin hatlarını yitiriyor. Toz duman yatıştığındaysa, tıpkı Cervantes’inki gibi, Chesterton’ın Don Kişot’u da yalnızlığını daha bir kuvvetle hissediyor. Özellikle Kütüphaneci Don Kişot Herne ve Sanço’nun yeniden vücut bulmuş hali olan “Maymun” Murrel, son dereceyle başarıyla çizilmiş tipler. Diyalogların hayli öne çıktığı eser, yer yer bir tiyatro yapıtı niteliğinde ve ustaca ifadelerle dolu. Türkçe’de şimdiye kadar hak ettiği ilgiyi bulmamış olan Chesterton, Okuyan Us Yayınları Ex Libris dizisinden çıkan Don Kişot’un Dönüşü ile bir kez daha gündeme geliyor. Kitap, Bihter Sabanoğlu tarafından Türkçe’ye çevrilmiş.

Birol Vatandaş



Bu kitabı idefix'ten sayın alın

Yorumlar

Yorum Gönder

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.