Gazetecilere Özgürlük Platformu'dan endişeliyiz açıklaması
Gazetecilere Özgürlük Paltformu Bolu'da iki gazete binasının Belediye Encümeni kararıyla mühürlenmesi ve Anadolu Ajansı'nın Taraf Gazetesine haber vermeyi sonlandırması gibi gelişmelerin endişe verici olduğunu açıkladı.
Platform yaşanan olayları basın ve ifade özgürlüğüne yönelik açık bir saldırı olarak değerlendirdi. Açıklamada, Anadolu Ajansının Taraf Gazetesi'nin aboneliğini sonlandırmasıyla ilgili olarak ajansın gazetelerin çalışmalarını engelleyecek ‘cezalandırma yöntemlerine' hakkı ve yetkisinin olmadığının da altı çizildi.
4 Nisan / bianet
Berkin Elvan eylemine yine trafik cezası
Gezi Parkı eylemlerinden bu yana yapılan bir çok protesto gösterisine verilen "trafik" cezalarına bir yenisi eklendi. Eskişehir'de Berkin Elvan'ın ölümünü protesto etmek için yapılan eylemlere katılanlara caddeyi trafiğe kapattıkları gerekçesiyle para cezası kesildi.
11 Mart'ta AK Parti il binasının da bulunduğu Yunus Emre Caddesi'nde gerçekleştirilen eyleme katılan 340 kişiye kesilen 356'şar TL'lik para cezaları eylemcilerin adreslerine gönderilmeye başlandı. Gezi'ye Ceza Kesilemez Platformu ise cezalara toplu itirazda bulunmaya hazırlanıyor.
4 Nisan / Birgün
"Dur" ihtarına uymayanı vuran polis "kasten yaralamadan" yargılanacak
Antalya'da 2008 yılında polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle ensesinden vurularak öldürülen Çağdaş Gemik davasında Yargıtay benzer yargılanmalarda emsal oluşturabilecek bir kararı ortadan kaldırdı.
Yerel mahkemenin "olası kast" suçundan verdiği 16 yıl 8 ay hapis cezasını bozan Yargıtay, sanık polisin "yaralama sonucunda ölüme neden olmak" suçundan yargılanması gerektiğine hükmetti.
Yargıtay'ın oluşturduğu emsal niteliğindeki bu karara göre bahsi geçen suç kapsamında en fazla 16 yıl en az 12 yılla yargılama yapılabilecek. "Olası kast" suçunda ise ömür boyu hapis cezası bile söz konusu olabilecekti.
7 Nisan / Radikal
Youtube Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu
Türkiye Barolar Birliği'nin başvurusu üzerine Youtube yasağını kaldıran mahkeme kararına savcılığın itirazının ardından Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi "siyasal ve askeri casusluk ile gizli kalması gereken bilgileri açıklama suçu ile ilgili olarak yapılan soruşturma kapsamında siteye erişimi yeniden engelledi.
Böylelikle Youtube kapalı kalmaya devam ederken idari kararla "Atatürk aleyhine işlenen suçlar" nedeniyle sitenin kapatıldığını ileri süren TİB'in gerekçesi yalanlanmış oldu.
Diğer yandan merkezi ABD'de bulanan Youtube, Türkiye'deki avukatı aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurarak ilgili yasak ile düşünce ve ifade hürriyeti hakkının ihlal edildiğinin tespitine karar verilmesi istedi.
7 Nisan / bianet
Bağımsız Türkiye Komisyonu: "AB Müzakere Süreci Yeniden Canlandırılmalı"
Açık Toplum Vakfı'nın desteğiyle AB üyelik sürecini izlemek amacıyla kurulan ve kamuoyunda "akil insanlar" olarak da bilinen Bağımsız Türkiye Komisyonu 3. Türkiye raporunu açıkladı.
Raporda Türkiye ile AB arasında mesafenin arttığı vurgulanırken müzakere sürecindeki duraklamadan Türkiye de üzerine düşen sorumluluğu üstlenmelidir görüşü yer alırken, 10 yıl öncesine göre önemli değişiklikler ve bazı reformlar gerçekleştirilse de Türkiye'de ifade özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı konusunda kaygı verici işaretler gözlemlendiği belirtildi.
Raporun tam metni için tıklayınız.
7 Nisan / bianet
Füsun Erdoğan'ın ailesinden Avrupa'da adalet arayışı
Yaklaşık 7 yıl 7 aydır cezaevinde bulunan gazeteci Füsun Erdoğan'ın tutukluluğunun sona erdirilmesi amacıyla Avrupalı Parlamenterlerle görüşmeye giden heyet Avrupa Konseyi Medya Alt Komitesi toplantısına katıldı.
CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Füsun Erdoğan'ın avukatı Duygu Sarısoy ve Füsun Erdoğan'ın ablası Şengül Tanrıverdi'nin de izleyici olarak katıldığı Avrupa'da basın özgürlüğü gündemiyle gerçekleştirilen toplantıda söz alan Melda Onur Türkiye'de tutuklu olan gazetecilere dikkat çekti.
Diğer yandan konu ile ilgili Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan BDP Van Milletvekili Nazmi Gür de Füsun Erdoğan'ın bir gazeteci olarak maruz kaldığı durumun çok hazin ve acı verici olduğunu kaydetti.
8 Nisan / Antenna
Türkiye AİHM'de yine mahkûm
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) "örgüt üyesi" suçlamasıyla yargılanan Ziya ve Mehmet Ergezen'in uzun tutukluluk süresi ve itiraz prosedüründeki eksiklikler nedeniyle yaptıkları başvuruda Türkiye'yi suçlu buldu.
AİHM başvuruyla ilgili olarak Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) özgürlük ve güvenlik hakkı ile adil yargılama hakkını düzenleyen maddelerini ihlal ettiğine hükmetti.
Karar ile birlikte Türkiye kanser hastası olduğu gerekçesiyle cezaevinden salıverildikten sonra hayatını kaybeden Ziya Ergezen ve oğlu Mehmet Ergezen'e 8 bin 300 Euro maddi tazminat ödeyecek.
8 Nisan / Vatan
Basın Konseyi'nden ‘gizli' toplantıya tepki
Basın Konseyi Başbakan Erdoğan'ın bazı medya yöneticileriyle basına kapalı gerçekleştirdiği toplantının özgür basın anlayışıyla bağdaşmadığını söyledi.
Başbakan'ın bir kısım gazeteciyle gizli toplantı yapmasının ayrımcılık olduğunun altı çizilen açıklamada "Bunun ilk örneğini Türkiye'de yaşamaktan utanç duyuyoruz" ifadeleri yer aldı.
Konsey toplantının kamuoyuyla paylaşılması gerektiğinin altını çizerken halkın öğrenme hakkının da kısıtlandığı bu tür davranışların basın ve ifade özgürlüğü adına kabul edilemez olduğunu belirtti.
8 Nisan / bianet
Müzakereler için ciddi uyarı
Türkiye-AB Ortaklık Komitesi toplantısının Türkiye'nin son zamanlardaki hak ve özgürlükler konusundaki tutumu gerekçe gösterilerek ertelenmesinin ardından Berlin'de gerçekleştirilen basın toplantısında da Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin geleceğiyle ilgili uyarılar geldi.
Toplantıda konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier müzakereler yürürken, internetten bilgilenmeyi sınırlamanın, ifade ve basın özgürlüğünü kısıtlamanın kabul edilemez olduğunu belirtti.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise Türkiye'de gerçekleştirilen önemli reformların ardından şimdi atılan adımların müzakereler ve kriterlerle bağdaşmadığını ifade etti. Schulz söz konusu yasakların şeffaflık ve demokrasiye katkı sağlamayacağını söyledi.
9 Nisan / Taraf
Dünya aydınlarından "hasta tutsaklar serbest bırakılsın" çağrısı
Dünya çapında tanınmış aydın, sanatçı, akademisyen ve edebiyatçılar imzaladıkları bir metinle Başbakan Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ı hasta tutukluların serbest bırakılması için çaba göstermeye davet etti.
Aralarında Noam Chomsky, Immanuel Wallerstein, Desmund Tutu, Claudia Roth gibi yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda entelektüelin bulunduğu imza metninde Türkiye'deki cezaevlerinde 163'ü hayati tehlike altında olan 544 hasta tutuklunun bulunduğu belirtildi.
İnsan hakları ihlallerinin tolore edilemeyeceği vurgulanan metinde hükümete ‘tüm gerekli adımları bir an önce atma çağrısı' yapıldı.
9 Nisan 2014 / t24.com
Gazeteci Baransu hakkında 4 yıl hapis cezası istendi
Taraf Gazetesi yazarı Mehmet Baransu hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.
İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın avukatlarının suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede Baransu'nun, Taraf Gazetesi'nde 2 Aralık 2013 tarihinde yayımlanan "Yıl 2013 hükümete ters düşen cemaat de fişleniyor" ve "Fişlemeler 2013'te de sürmüş" başlıklı haberlerde Ala'ya yönelik ‘iftira' suçu işlediği belirtildi.
Basın suçlarına bakmakla görevli Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamenin kabul edilmesi halinde Baransu'nun yargılanmasına başlanacak.
9 Nisan / Radikal
Berkin Elvan eylemlerine soruşturma
Gezi eylemleri sırasında polisin kullandığı gaz fişeği kapsülüyle vurularak hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölümünün sorumluları hala bulunamamışken protestolara katılanlara yönelik baskılar devam ediyor.
İzmir Tire’de kokart takarak Berkin’in ölümünü protesto eden 27 öğretmen hakkında soruşturma başlatılırken Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü’nün de eylemlere katılan öğrencilerle ilgili disiplin soruşturması açtığı öğrenildi.
Niğde’de ise Berkin Elvan için gerçekleştirilen basın açıklamasında atılan sloganlarla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında savcılık basın açıklamasına katılan 4 kişiyi "Katil polis hesap verecek" sloganı nedeniyle ‘Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret etmek’ ile suçladı.
10 Nisan 2014 / antenna
TDK'dan mahkemeye "ucube" raporu
Heykeltraş Mehmet Aksoy'un, Kars'ta yıktırılan "İnsanlık Anıtı" heykeli için "Ucube" dediği gerekçesiyle Başbakan Tayip Erdoğan hakkında açtığı 100 bin TL'lik tazminat davasının 4. duruşması görüldü. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nin, Türk Dil Kurumu Başkanlığı'na (TDK) "ucube"nin anlamını sorduğu yazıya kurumdan yanıt geldi.
TDK'nın 1 sayfalık yazısı mahkemede okundu. 12 Şubat 2014 tarihinde mahkemeye ulaşan TDK yanıtında, ucubenin Arapçadan dilimize giren ve "çok acayip, şaşılacak kadar çirkin olan" anlamlarına geldiği belirtildi. Yazıda, "Bu ifadelerden de anlaşılacağı üzere olumsuz anlam olmakla birlikte hakaret anlamı taşımamaktadır. Bu söz, kişinin bazı kişi ve varlıklara ilişkin kanaatini anlatan bir kelimedir" ifadesine yer verildi.
Duruşmada söz alan Başbakan Erdoğan'ın avukatı Ferah Yıldız, müvekkilinin heykelin oradaki tarihi bir özelliği olan cami ve yanındaki yatırın özelliğini bozması bakımından ucube kelimesini kullandığını söyledi.
Mehmet Aksoy'un avukatı Turgut Kazan ise, "Başbakan, milyonların önünde sanatçının yarattığı heykeli ve onu yaratan sanatçıyı küçük düşüremez. Böyle bir yaklaşım temsil ettiği makamın emri sayılır. TDK da bu emre uymuştur" ifadesini kullandı. Kazan, sanatçılar Mehmet Güleryüz, Bedri Baykam ve Çekül Vakfı Başkanı Metin Sözen'in tanık olarak dinlenmesini istedi. Mahkeme, tanıkların dinlenmesi ve heykelin yıkımının Kars Belediyesi'ni zarara uğratıp uğratmadığının, hem belediyeye hem de İçişleri Bakanlığı'ndan sorulmasına karar vererek duruşmayı erteledi.
11 Nisan 2014 / Antenna
* Kaynak: Antenna
Yeni yorum gönder