Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Geçen haftanın düşünce özgürlüğü ihlalleri (28 Ocak 2011)



Toplam oy: 518

 

İsmail Saymaz’a iki yeni dava daha açıldı

 

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklanmasıyla ilgili haberleri nedeniyle yargılanan ve hakkındaki toplam 12 davadan 97 yıla kadar hapsi istenen Radikal muhabiri İsmail Saymaz'a, "Postmodern Cihad" kitabı ve "Sultanbeyli Adliyesi" ile ilgili haberi nedeniyle iki yeni dava daha açıldı.

 

Saymaz'a kitabı nedeniyle Erzurum Özel Yetkili 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada 'Terörle mücadele edenleri hedef gösterdiği' suçlamasıyla üç yıla kadar hapis cezası istendi. Davanın ilk duruşması 26 Nisan tarihinde görülecek.

 

Saymaz, Sultanbeyli Adliyesi'nde savcı Uğur Gökkoyun'un hakim eşi Dilek Gökkoyun ile birlikte yaptığı bir işlemin "etiğine" dair yaptığı haber nedeniyle de 'iftira, hakaret ve yargıyı etkileme' suçlamasıyla 10 yıla kadar hapis talebiyle yargılanacak.

 

 

 

 

 


 


Yazar Hasan Basri Aydın tutuklandı

 

Eğitimci yazar Hasan Basri Aydın, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’e ‘hakaret’ten tutuklandı. Hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan alzheimer hastası 80 yaşındaki Aydın, Metris Cezaevi’ne götürüldü

 

“Tanrıya Mektuplar” ve “Ateist Tanrı ile Söyleşi” kitaplarının yazarı Hasan Basri Aydın, Çiçek’e eski Adalet Bakanı iken yazdığı bir dilekçeden dolayı TCK’nın 125. maddesi “hakaret” iddiasıyla yargılanıyordu.

 

 

 

 

 


 

 

Pınar Sağ'a 10 ay hapis cezası

 

 

 

Tunceli’de düzenlenen açık hava toplantısında söyledikleri nedeniyle Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde "suç ve suçluyu övmek", ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla hakkında dava açılan türkücü Pınar Sağ ve Mehmet Özcan 10’ar ay hapis cezasına mahkum edildi.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Ferhat Tunç'a 1 ay hapis cezası

 

 

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Tunceli’deki bir konserinde 17 MKP'li militanı övdüğü gerekçesiyle sanatçı Ferhat Tunç'a bir ay hapis cezası verdi; hükmün açıklamasını da geri bırakılmasına karar verdi. 

Sanatçı, bir aylık hapis cezasıyla karşı karşıya kalmamak için aynı nitelikli bir fiille mahkeme karşısına çıkmaması gerekecek. Ayrıca, mahkeme giderlerini de sanatçı ödeyecek.

Duruşmada Cumhuriyet Savcısı, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin beraat kararının bozulması yönünde bildirdiği görüş doğrultusunda karar verilmesini istedi;  Tunç'un söylediği ''17 Can'' isimli türkünün de "suçu ve suçluyu övdüğü"nü iddia etti. Mahkeme Yargıtay kararına uygun olarak Tunç'u, "suçu ve suçluyu övmek"ten bir aylık hapis cezasına çarptırdı. Tunç davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine bir "utanç belgesi" olarak götüreceğini belirtti.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Evrim teorisini anlatan öğretmene ceza

 

 

 

Öğretmen Süleyman Biçer, öğrencisinin “maymundan mı geliyoruz?” sorusu üzerine evrim teorisini anlattı. Öğrencinin bu bilgiyi evde ailesiyle paylaşması üzerine aile, derste İncil okuttuğu iddiasıyla öğretmeni şikayet etti. Milli Eğitim’in, “Müfredat dışı Darwin anlatıp suç işlemiştir, kınama gerekir” demesine rağmen mevzuatta böyle bir suç olmadığı için uyarı cezası verildi.

 

 

 

 

 

 

 


 

Ertuğrul Mavioğlu ve Ahmet Şık'a bir de tazminat davası açıldı

 

 

 

Gazeteciler Ertuğrul Mavioğlu ve Ahmet Şık hakkında “Ergenekon’da Kim Kimdir?” ve “Kırk Katır Kırk Satır 2” adlı kitapları nedeniyle bir dava da "Ergenekon" davasından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmış olan Hasan Ataman Yıldırım tarafından açıldı. Yıldırım, gazeteciler ve İthaki Yayınları’ndan 20 bin TL tazminat talep ediyor.

Aynı kitaplar nedeniyle Yıldırım'ın vekili, gazeteciler hakkında Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde sürmekte olan ceza davasına da "suçtan zarar gören olması ihtimaline binaen" müdahil olmuştu. Tazminat davasının ilk duruşması 19 Nisan'da İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vicdani retçi Aydemir’in babası ve avukatına dava

 

 

Vicdani retçi Enver Aydemir'in Eskişehir Askeri Mahkemesi'nde tutuklu yargılandığı duruşmaya destek için giden beş kişi hakkında "Halkı askerlikten soğutmak" iddiasıyla dava açıldı. Türk Ceza Kanunu 318. maddesinden yargılanacaklar arasında vicdani retçi Aydemir'in babası Ahmet Aydemir, avukatı Davut Erkan, yazar Fatih Tezcan, oyuncu yönetmen Mehmet Atak ve vicdani retçi Halil Savda bulunuyor.

 

Cumhuriyet Savcısı Hasan Ali Aydın'ın hazırladığı iddianamede, Aydemir’in duruşma günü yapılan basın açıklamasında atılan şu sloganlar suç sayıldı: "Herkes bebek doğar", "Barış için Vicdani Redciler", "Hiç kimse asker doğmaz", "Biz orduya sadece fındığa gideriz", "Enver Aydemir serbest bırakılsın".

 

Eskişehir Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılacak davanın ilk duruşması 21 Nisan'da görülecek.

 

 

 

 


 

İnsanlık Anıtı’nın yıkımına karşı yargı yoluna gidildi

 

 

 

Heykeltıraş Mehmet Aksoy, Kars'ta yapmakta olduğu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "ucube" olarak nitelendirmesi üzerine yıkımı söz konusu olan "İnsanlık Anıtı" heykelinin yıkılmasını durdurmak için yargıya başvurdu.

 

Başbakan Erdoğan Kars ziyareti sırasında heykeli, yörede bulunan diğer tarihi eserlerin mimarisine uygun bulmadığı ve onları gizlediği gerekçesiyle, yıkılması talimatı vermişti. Erdoğan'ın sözleri üzerine anıtın yaptırılmasına karar veren Kars Belediyesi eski Başkanı Naif Alibeyoğlu, anıtın "Ermenistan'daki Soykırım Anıtı'na karşılık" bir iyi niyet adımı olarak yaptırıldığını açıklamıştı.

 

 

 

 


 

Bakanlığın bastığı Kürtçe kitap cezaevine alınmadı

 

 

 

Barış ve Demokrasi Partisi Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, Kültür Bakanlığı tarafından basılan "Mem û Zîn" kitabının, cezaevlerinde yasak olduğu gerekçesiyle teslim edilmemesini Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e verdiği soru önergesinde sordu.

 

Birdal, Hakkârili şair ve ozan Ehmedê Xanî'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından satışa sunulan ünlü eserinin, Ankara Sincan 2. No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan İbrahim Eker'e yakınlarınca götürüldüğünü fakat kitabın kendisine verilmediğini belirtti. Eker'in Ankara İnfaz Hakimliği'nin kararına itirazını ise, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi kitabı “sakıncalı” bularak reddetti.

 

 

 

 

 


 

Flautre: " Selek'i suçsuz bulan ilk mahkeme iradesini tekrar etmeli”

 

 

İki kez beraat etmesine rağmen 9 Şubat'ta  yeniden yargılanacak olan sosyolog Pınar Selek'in durumuyla ilgili açıklama yapan Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helenê Flautre, Selek davasıyla ilgili adli makamların baskısına ilişkin delillere ulaştıklarını ifade etti ve "Selek'i AB Parlamentosu'na davet ettik. Buluşmamızda Selek'in vahim durumda olduğunu, tehdit altında yaşadığını izledik. Adli makamların politik bir ceza arayışında olduğunu gördük." dedi.

Pınar Selek'in çok değerli bir sosyolog olduğunu ve haksız yere yargılandığını ifade eden Flautre, Adalet Bakanı ile yaptığı görüşmede bu görüşlerini dile getirdiğini söyledi. Araştırmacı ve bilim insanı olarak eğildiği konular sebebiyle Selek'in haksız uygulamalara maruz kaldığını söyleyen Flautre, "Selek toplumda en marjinal kalmış olanların sorunlarına eğildi, azınlıklarla ilgilendi. Bu yüzden devlet Selek'i cezalandırıyor." dedi.

 

Selek davasının Avrupa'da ilgi odağı olduğunu belirten Flautre, "Süreç bitmezse Türkiye'deki adalet sisteminin imajı yara alacak, düşünce özgürlüğü ve adaletle ilgili eksiklikler olduğu ortaya çıkacak. Selek'i suçsuz bulan ilk mahkeme iradesini tekrar etmeli… Mısır Çarşısı'ndaki gaz patlamasını bomba gibi gösterip bunun bir terör olayı olduğunu iddia etmek inanılır gibi değil. Avrupa Komisyonu'nun davayla ilgilenmesini talep ettik. Bütün isteğimiz haksız yere suçlanıp yargılanan değerli araştırmacı Selek'in Türkiye'ye dönüp çalışmalarına devam etmesini sağlamaktır." dedi.

 

 

 

 


 

Yumurta beraat etti

 

 

Tekel işçilerine destek amacıyla 3 Nisan 2010’da düzenlenen eylemde polise yumurta attığı gerekçesiyle yargılanan beş genç ‘Yumurta atmanın demokratik hak olduğu yönündeki’ kararla beraat etti. Yargı bu kararı verirken İstanbul Üniversitesi’nde bir kongreye katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’e yumurta attıkları gerekçesiyle 30’a yakın öğrenci, hakkında açılan soruşturma sonunda 1’er ay okuldan uzaklaştırma cezası aldı. Tebligatlara işlenen suç şöyle yazıldı “Cemil Birsel Konferans Salonu’ndaki konferans esnasında bakanı ve diğer davetlileri protesto etmek.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Bu haftanın ifade özgürlüğü duruşmaları:

 

 

  • Sanıklar                                     : Orhan Miroğlu, Tuncer Bakırhan, Sedat Yurttaş, Leyla Zana ve 30 kişi

 

Mahkeme ve duruşma tarihi  : Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi, Duruşma Tarihi: 2 Şubat 2011, saat: 09:00

Açıklama                                  :  İlgili dava, kapatılan Demokratik Toplum Parti (DTP)'nin yöneticisi ve üyesi olan 34 kişi hakkında kapatma davasına konu yapılan olaylar nedeniyle açıldı. Orhan Miroğlu ise söz konusu davada 2007 Newroz mitingi sırasında yaptığı konuşma nedeniyle yargılanıyor. Bu konuşma nedeniyle daha önce hakkında açılan davadan ceza almıştı. Dosya temyizde.

 

 

  • Sanıklar                                     : İsmail Saymaz, Kalkedon Yayıncılık

 

Mahkeme ve duruşma tarihi  : Ankara 11. Sulh Hukuk Mahkemesi, Duruşma Tarihi: 2 Şubat 2011, saat: 11:15

Açıklama                                  :  Özel yetkileri kaldırıldıktan sonra 'Basın Savcısı' olarak atanan Erzurum Savcısı Osman Şanal, yazdığı "Postmodern Cihad" kitabında kendisini "Postmodernizm yanlısı" gösterdiğini ileri sürdüğü Saymaz hakkında 7 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı.

 

 

  • Sanık                                         : Haldun Açıksözlü

 

Mahkeme ve duruşma tarihi  : Rize 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Duruşma Tarihi: 3 Şubat 2011, saat: 09:00

Açıklama                                  :  Oyun yönetmeni ve oyuncu Haldun Açıksözlü hakkında "Laz Marks" oyununun Rize'deki gösteriminden sonra, oyunda yer alan fıkra nedeniyle "Başbakana hakaret" iddiasıyla ilgili dava açıldı.

 

 

 

 


 

Geçen haftanın ifade özgürlüğü duruşmaları:

 

Osman Baydemir'in Diyarbakır'da yapılan basın açıklamasında söyledikleri nedeniyle açılan davaya Diyarbakır 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Baydemir’in ifadesi alınırken diğer delillerin sunulması için süre talep edildi. Duruşma 1 Mart 2011, saat: 09:00’a ertelendi.

 

Şebnem Korur Fincancı'nın www.taraf.com adlı sitede yaptığı röportajında söyledikleri nedeniyle site sahibi Adnan Demir’le birlikte yargılandığı davaya Kadıköy 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşma 14 Nisan 2011, saat:14:00’a ertelendi.

 

Aysel Tuğluk hakkında Diyarbakır'daki bazı etkinliklerde yaptığı konuşmalar ile basında çıkan açıklamaları nedeniyle açılan davaya Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Mahkeme heyeti, "sanığa isnat edilen suç çokluğunu" dikkate alarak son bir kez süre verilmesine karar vererek duruşmayı, 24 Mart 2011, saat: 09:00’a ertelendi.

 

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyesi ve eski Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun, bianet'te çıkan "Ali Suat Ertosun'un Yeri HSYK Koltuğu Değil Sanık Sandalyesidir" başlıklı yazıda kişilik haklarına saldırıda bulunulduğunu iddia ederek Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) yetkilisi Tanay ve bianet sitesi koordinatörü Kürkçü hakkında açtığı tazminat davasına Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşma 10 Mart 2011, saat: 10:10’a ertelendi.

 

Gazeteci İsmail Saymaz'ın Radikal gazetesinde yaptığı "Ergenekon'da aşk oyunu"-" Ergenekon savcısı hakimi de dinledi" başlıklı haberi nedeniyle açılan davaya İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşma 17 Mayıs 2011, saat: 11:00’e ertelendi.

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.