1999 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görülen, özellikle Teneke Trampet, Köpek Yılları, Pisi Balığı, Dişi Fare gibi yapıtlarıyla tanınan Alman yazar Günter Grass, bugün, 87 yaşında yaşama veda etti. Grass'la ilgili bu üzücü haberin ayrıntılarını öğrenmeye çalıştığımız dakikalarda, El Pais'nin haberine göre, Uruguaylı yazar Eduardo Galeano'nun da hayata veda ettiğini öğrendik. Galeano 74 yaşındaydı.
Günter Grass, persona non grata’ydı
Geçtiğimiz yıl sağlık sorunları nedeniyle bir daha roman yazmayacağını açıklayan Grass, “Şimdi 86 yaşındayım. Bir romanla daha başa çıkabileceğimi hiç sanmıyorum” demiş ve eklemişti: “Sağlığım, bir roman yazmak için gerekli olan beş-altı yıllık bir projeye başlamama izin vermez.” Grass, geri kalan zamanını suluboya resim çalışmalarına ayıracağını belirtmişti.
Günter Grass, gerek romanlarıyla gerekse politik duruşuyla pek çok tartışmaya yol açtı. 1959 tarihli büyük romanı Teneke Trampet’le edebiyat dünyasında esaslı bir yer edineceğinin sinyallerini veren Günter Grass, 2006’da Soğanı Soyarken’de “İnanmış bir Genç Naziydim ben; faşizmin neferlerinin arasında uygun adım yürümüştüm,” itirafıyla Waffen SS üniformasıyla savaşa gittiğini de açıklamıştı.
Yunan krizinden Avrupa’yı sorumlu gösteren "Europas Schande / Avrupa’nın Ayıbı" şiiriyle şimşekleri üzerine çeken Grass, 2012’de de "Söylenmesi Gereken" adlı şiiriyle İsrail’in nükleer politikasının dünya barışını tehdit ettiğini öne sürmüş; sonrasında İsrail’de “persona non grata” ilan edilmişti.
Günter Grass; eski NSA sistem analisti Edward Snowden’ın ortaya çıkardığı Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) izleme skandalı hakkında ise “Böyle sürekli gözlem altında tutulan bir insan özgür değildir,” diyerek skandalı kınamıştı.
Eduardo Galeano kimdir?
Galeano, Montevideo, Uruguay'da, orta sınıf Katolik bir ailede doğdu. Çocukluğunda futbol oyuncusu olmak istiyordu, gençliğinde de birçok farklı işte çalıştı. 14 yaşında ilk politik çizgi romanını, Sosyalist Parti'nin haftalık yayın organı El Sol'a sattı. Gazetecilik kariyerine 1960'larda, Marcha'da editör olarak başladı. 1973'teki askeri darbe sonucunda hapse atıldı, daha sonra da sürgüne gönderildi.
Arjantin'e yerleşmiştikten sonra bir kültür dergisi olan, Crisis'i çıkarmaya başladı. 1976'da Arjantin'de Videla rejimi, askeri bir darbe ile iktidara gelince ülkeden İspanya'ya kaçmak zorunda kaldı. Burada ünlü üçlemesi, Ateş Anıları'nı kaleme aldı. “İnsanların, özellikle de Latin Amerika halkının mustarip olduğu unutkanlıkla savaşmak için” yazdığını belirten Eduardo Galeano, Chavez, Obama'ya Latin Amerika'nın Kesik Damarları kitabını hediye etmeden önce de çok tanınan, çok okunan bir yazardı. Ama bu olay, onun tüm dünyada çok satanlar listelerine girmesine yol açtı. Yazarın Ve Günler Yürümeye Başladı, Aşkın ve Savaşın Gündüz ve Geceleri ve Aynalar isimli kitapları Sel Yayıncılık tarafından yayımlandı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sevilen Galeano, Montevideo'ya 1985'te geri dönebilmişti.
Günter Grass: "Bir daha roman yazmayacağım"
Her eve lâzım bir ayna: Aynalar
Ve Günler Yürümeye Başladı
Helana rüyalar ülkesinde
Yeni yorum gönder