Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Murakami ile soru-cevap



Toplam oy: 895

Edebiyat dünyasının kuşkusuz en parlak yıldızlarından biri olan Japon romancı Haruki Murakami, yayınevi Shinchosha'nın internet sitesinde okurlarından gelen soruları yanıtlıyor. Murakami, dertli okurlarına sorunlarıyla ilgili tavsiyeler verirken, edebiyatına ve özel yaşamına dair de açıklamalarda bulunuyor. "Murakami’nin Yeri" (Murakami-san no tokoro) adlı siteye hayranları sorularını Ocak ayı boyunca yolladılar, ancak yoğunluk nedeniyle Murakami soruların yalnızca bir kısmını yanıtlayabildi.

 

 

 

 

"Tahminimce Gatsby'nin sohbeti sıkıcıdır"


Murakami'ye sorular genellikle genç hayranlarından geliyor ve büyük çoğunluğu aşk üzerine. Ancak her konudan soru alıyor Murakami; bir okuru en sevdiği kafeyi soruyor, bir başkası ise bir akşam yemeği hakkı olsa kiminle yemek isteyeceğini... Murakami'nin bu soruya cevabı şöyle: "Bir yemek yiyecek olsam tabii ki Muhteşem Gatsby'i seçerdim. Evine gitmek, partilerine katılmak ve kendisiyle bol bol şampanya içmek güzel olurdu. Eminim keyifli vakit geçirirdik. Ancak tahminimce Gatsby'nin sohbeti sıkıcıdır."

 

Kitaplarındaki pek çok detayla ilgili de soru alan Murakami'nin bu tür sorulara verdiği cevap ise çoğunlukla okurların kendi teorilerini bulmaları gerektiği yönünde. Ancak 32 yaşındaki Japon hayranının edebiyatına dair sorusunu detaylıca yanıtlıyor yazar. "Hikayelerinizde yeşil bir ay belirebiliyor, ya da biri bir anda bir hayaletle konuşmaya başlayabiliyor. Bu doğaüstü olaylar hikayeleriniz için birer araç mı sadece, yoksa gerçekten inanılamaz olana inanıyor musunuz?" diye soran Kid Cryptid takma isimli hayranına Murakami şöyle yanıt veriyor: "Hikayelerimi yazarken bu doğal olmayan şeylere gerçekten inanıyorum. Etrafımda gerçekten bu olaylar gerçekleşiyor. Ama hikaye yazmadığım anlarda aklı gayet yerinde olan normal bir adamım. Bu iki farklı dünya arasında gidip geliyorum sürekli. Meşgul ediyor, ama eğlenceli."

 

 

"Emniyet kemerini taktığından emin ol"


Tüm sorular Murakami'ye dair değil. Örneğin 26 yaşındaki İtalyan Murakami okuru Elena yazara şöyle bir soru yöneltmiş: "Çok tuhaf bir yaştayım. Ne ergenim, ne de tam bir kadın. Günlük yaşamımda elimden geleni yapmaya çalışıyorum, ancak bir türlü başarıyı yakalayamadım. Ne yapmalıyım?" Murakami'nin "Sorunuza dair etkili bir yanıtım yok," diye başlıyor söze: "Bu sorunun yanıtını gelecek yıllar içinde kendiniz bulacaksınız. Kendi kendinize, yalnızlık içinde yaşayamazsınız ama yalnız yaşamayı öğrenmeniz de elzem. Bu ikilemi, ya da karşıtlığı yaşayarak atlatmanız gerekiyor. Ancak böylece bir yetişkin olacaksınız. Bu sorunları hemen herkes yaşıyor. Geçen sonbaharda İtalya'da, Toscana'daydım. Şarap müthişti!"

 

"Nasıl aşık olabilirim?" diye soran bir okuruna ise yanıtı şöyle yazarın: "Aşk kazara gerçekleşen bir çarpılmadır. Öngörülemez. Kaçmak da mümkün değil. Bu yüzden, her zaman emniyet kemerini taktığından emin ol."

 

"Murakami’nin Yeri" 31 Mart'a dek faaliyet gösterecek.

 


 

EB

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.