ABD’deki Brown Üniversitesi’nin 11 Şubat’ta düzenlediği "Nazım Hikmet; bir şair, bir ulus, bir dünya" adlı sempozyumda Nazım Hikmet’in hayatı, eserleri ve kişiliği konuşuldu.
Nazım Hikmet üzerine ABD’de hazırlanan ilk akademik sempozyum olma özelliği taşıyan etkinliğe Brown Üniversitesi’nde İngilizce Profesörü olan Mutlu Konuk Blasing, Karşılaştırmalı Edebiyat ve Almanca üzerine çalışmaları bulunan Prof. Dr. Azade Seyhan, Brown Üniversitesi’nden Asistan Profesör Robyn Creswell, gazeteci Stephen Kinzer, yazar-psikolog Gündüz Vassaf ve Prof. Dr. Talat Halman konuşmacı olarak katıldı.
Brown Üniversitesi’nin Middle East Studies ve İngilizce Bölümü tarafından düzenlenen sempozyumdaki konuşmasında özellikle “Türk gençliği üzerinde Atatürk’ten sonra en çok etki bırakan insanın Nazım Hikmet olduğunu, şiir kitaplarının son on yılda bir milyon civarında sattığını ve bu sayının giderek arttığını” belirten Gündüz Vassaf, Nazım Hikmet’in gençler için “bir rol model” olduğunu söyledi. “Nazım ve Atatürk’ün paralel hayatlar yaşadığını” vurgulayan Stephen Kinzer’den sonra sözü alan Halman ise, sempozyumda “Nazım Hikmet’in şiirlerini böylesine dokunaklı yapan, hafızalarda yer etmesini sağlayan ve bu şiirlerin uluslararası boyutlara taşınmasına neden olan tutku ve derin bağlılığın nedenlerini” anlattı.
2014’ün bahar aylarında Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkması beklenen ve Nazım Hikmet için yazılmış en son biyografi kitabı olan Nazım Hikmet: Türkiye'nin Dünya Şairi, Yaşamı ve Dönemi’ni yazan Blasing ise sempozyumda “tarihi dönemeçteki çok kültürlü bir halkın sesi olan Nazım Hikmet’in, aynı zamanda bu halkın bir araya gelerek bir bütün olma gibi hayali sayılabilecek beklentilerine de cevap verdiğini” söyledi. Gösterilen yoğun ilgiden dolayı üniversitenin web sitesinden canlı olarak yayınan sempozyum tüm gün sürdü.
Yeni yorum gönder