Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Persepolis, Chicago okullarında yasaklanıyor mu?



Toplam oy: 752

Sansürleri, yasakları konuşaduralım, bir haber de ABD'den geldi. Ülkenin üçüncü büyük okul bölgesi olan Chicago Orta Dereceli Devlet Okulları (CPS) yönetiminin, İranlı yazar Marjane Satrapi’nin kaleme aldığı ünlü çizgi roman Persepolis'in, bölgedeki okulların kütüphanesi ve sınıflarından çıkarılması direktifini verdiği öne sürülüyor.

 

 

CPS'den Barbara Byrd-Bennett, yaptığı açıklamada yedinci sınıfın müfredatında yer alan metnin grafik dilini ve görüntülerini öğrencileri için uygun bulmadıklarını ifade etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kitabın bölgedeki orta dereceli devlet okullarının kütüphanelerinden çıkarıldığı iddiaları yalanlanırken, sekizinci ve daha üst sınıflar için uygun olabileceğini, fakat sınıf kütüphaneleri ve bölge müfredatından “geçici olarak" geri çekildiği belirtildi.

 

 

 

Emekli devlet okulu öğretmeni Fred Klonsky'nin yazdığı eğitim blogunda ise şunlar yer alıyor: Lane Tech Üniversite Hazırlık Okulu müdürü, personele hitaben kaleme aldığı bir e-postada okulun dahil olduğu ağda görev yapan bir eğitim destek liderinin kendisine kitabın bütün kopyalarının okuldan çıkartılması yolunda direktif aldığını söylemiş. Klonsky’ye göre müdür söz konusu e-postada Persepolis'in toplanması konusunda kendisine bir neden belirtilmediğini ifade etmiş.

 

 

 

 

 

 


Chicago Öğretmenler Sendikası’nın yayımladığı bildiride ise haberlerin üyeleri “şaşırttığı” belirtilerek, “Bu kitabın yasaklandığını duyduğumuz tek yer İran’dır.” dendi. Sendikanın mali sekreteri Kristine Mayle de, “Kitabın, okul kapattıkları bir dönemde bölge yönetiminin gözünü neden korkuttuğunu biliyoruz; çünkü otoriteyi, sınıf farklılığını, ırkçılığı ve cinsiyet sorunlarını sorguluyor” diye konuştu.

 

 

 

Roman, Marjane Satrapi'nin İran’da İslam Devrimi sonrası yaşadığı yılları anlatıyor. Çok sayıda ödül alan kitaptan uyarlanan animasyon film 2007’de Oscar’a aday gösterilmişti. Satrapi de olaya tepki duyanlardan. Yazar bu yasağı "utanç verici" olarak nitelendirdi ve ABD'de böyle bir şeyin olabildiğine inanamadığını söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

DDD

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.