Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Tarihte bu hafta neler oldu?



Toplam oy: 753

İşten eve, evden işe; işten okula, okuldan işe; hayat hızla akıp giderken, bırakın geçen seneyi, dün yaptıklarımızı dahi unutuyoruz. Sevgililerimizin ve arkadaşlarımızın doğum günlerini atlıyor, özel günleri kutlamadan geçiyoruz. Tablo böyleyken, sevdiğimiz bir romancının doğduğu günü hatırlamamız ya da ünlü bir şairin öldüğü günü bilmemiz elbette mucize olurdu. Öyleyse hafızamızı tazeleyip, tarihte bu hafta Türkiye'de ve dünyada edebiyat dünyasını etkileyen hangi gelişmelerin yaşandığına bakalım:

 

 

10 Mart

 

Fransız yazar Boris Vian (1920), doğdu. Ukraynalı şair Taras Grigoroviç Şevçenko (1861), Rus yazar Yevgeniy İvanoviç Zamyatin (1937), Brezilyalı yazar José Américo de Almeida (1980) ve Türk şair ve deneme yazarı Salah Birsel (1999) hayatını kaybetti.

 

1910 - Hollywood'da çekilen ilk film olan In Old California gösterime girdi.

 

11 Mart

 

Türk öykücü Ömer Seyfettin (1884), Türk gazeteci ve yazar İlhan Selçuk, İngiliz yazar Douglas Adams (1952) ile Türk gazeteci ve yazar Gülse Birsel, doğdu. İtalyan yazar Niccolo Franco (1570), Tatar asıllı Türk yazar Yusuf Akçura (1935), Türk gazeteci ve yazar Yusuf Ziya Ortaç (1967), Türk gazeteci ve yazar Zekeriya Sertel (1980) ile İsveçli yazar Lars Ahlin (1997) yaşamını yitirdi.

 

1702 - İngiltere'nin günlük olarak yayımlanan ilk ulusal gazetesi Daily Courant çıkmaya başladı.

 

12 Mart

 

ABD'li yazar Jack Kerouac (1922), doğdu. İtalyan yazar Edmondo De Amicis (1908), Alman yazar Heinrich Mann (1950), Türk gazeteci ve yazar Galip Erdem (1997), ABD'li yazar Robert Ludlum (2001), ABD'li yazar Howard Fast ile Alman yazar Jurji Brezan (2006) hayatını kaybetti.

 

1987 - Les Misérables müzikali Broadway'de gösterime girdi.

 

13 Mart

 

Yunan şair Yorgo Seferis (1900), Türk roman yazarı Kemal Tahir (1910), ABD'li yazar L. Ron Hubbard (1911) ile Türk şair Seyhan Erözçelik (1962) doğdu. Türk yazar ve şair Muallim Naci (1893), Türk yazar Adalet Cimcoz (1970) ve Sırp Yazar İvo Andriç (1975) yaşamını yitirdi.

 

14 Mart

 

Türk şair ve ressam Metin Altıok (1940), doğdu. Alman filozof ve ekonomist Karl Marx (1883), hayatını kaybetti.

 

15 Mart

 

Türk yazar Refik Halit Karay (1888) ile Türk öykü yazarı ve çevirmen Tomris Uyar (1941) doğdu. ABD'li yazar Howard Phillips Lovecraft (1937), Rus asıllı Fransız yazar Arthur Adamov (1970), Türk şair ve edebiyatçı Yaşar Nabi Nayır (1981) ile Türk yazar ve şair Mustafa Necati Karaer (1995) yaşamını yitirdi.

 

16 Mart

 

Fransız şair Sully Prudhomme (1839) ve Türk yazar Haldun Taner (1915), doğdu. İsveçli yazar Selma Lagerlöf (1940) ve Türk yazar Emin Türk Eliçin (1966) hayatını kaybetti.

 

1985 - Yaşar Kemal'in aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlanan ve Peter Ustinov'un yönetip oynadığı İnce Memed adlı filmin Türkiye'de gösterilmesi yasaklandı.
1996 - Profesör İlhan Arsel'in Biz Profesörler adlı kitabının davasında savcı Abdurrahman Yılancı, hakim Yücel Yurdakul'u taraflılıkla suçlayarak reddetti. Savcının hakimi reddetmesi adliye tarihinde ilk kez gerçekleşti.

 

 


 

 

GG

 

* Görsel: Efe Gürsoy

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.