Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

			


Optimist Yayın Dağıtım

Clausewitz ve Strateji




Toplam oy: 413

Strateji, son çözümlemede “akıllı olmanın yeni yollarını” aramaktır.
Düşündüklerimizi değil de onları nasıl düşündüğümüzü, teoriye katkımız olarak kabul ediyoruz.

                                                                                                Clausewitz üzerine Clausewitz

Teorik düşünceler geliştirmek, yaşadığımıza benzer son derece yüksek istikrarsızlık ortamlarında büyük bir ihtiyaçtır. Düzensiz bir çevrede bu çevreye ilişkin düzenli bir düşünce arayanların sayıları daha da kabarır. Gene biliyoruz ki, bu dönemlerde geliştirilen pek çok teori kısa süre içinde geçersizleşiverir. Bu nahoş kaderden kaçınabilmesi için teorinin istikrarsızlığın özünü kavraması ve dikkate alması gerekir.
 
OPTİMİST’in yeni kitabı Clausewitz ve Strateji  karmaşık bir ortamda düşünceye yeni bir düzen vermek ve istikrarsızlıkta bile kendini kanıtlayan stratejiler geliştirmek isteyenler için kaleme alınmış ilginç bir eser. Çevirisi Almanca baskısından İngilizce çevirisiyle karşılaştırılarak yapılmış.

Kitap, Boston Consulting Group’a bağlı strateji enstitüsünün ünlü Prusya Generali Clausewitz’in ünlü eseri Savaş Üzerine’den 21. yüzyıl yöneticileri için hazırladığı bir derleme.   

Enstitüden üç yazarın kaleme aldıkları Giriş bölümünde, 1832’de yayınlanmış bir eserin günümüzdeki yol göstericiliğinin nereden kaynaklandığı anlatılıyor. Carl von Clausewitz’in yaşamı ve kariyeri üzerinde duruluyor ve stratejik düşüncesi inceleniyor. Prusyalı askeri filozofun 19. yüzyıl kara savaşıyla ilgili görüşlerinin küresel ekonomi gerçekliğinde nasıl şaşırtıcı ölçüde geçerlilik taşıdığı gözler önüne seriliyor.

Derlemeyi yapanlar kitaba, 1832’de Savaş Üzerine’yi  ilk kez yayınlayan Marie von Clausewitz’in öndeyişini de koymuşlar. Generalin büyük aşkı ve eşi Marie von Clausewitz (Kontes Brühl)  ( daha sonra III. Friedrich olarak imparator olan Prens Friedrich Wilhelm’in eğitimiyle görevlendirilmişti) “öndeyiş”te Clausewitz’in şu satırlarını aktarıyor: “...amacım iki ya da üç yıl sonra unutulmayacak ve konuyla ilgilenen kişilerin bir kereden daha sık eline alabileceği bir kitap yazmaktı.”

Kitapta daha sonra generalin Boston Consulting Group tarafından derlenmiş görüşlerini okuyorsunuz.

Stratejinin her dönem genel geçer altın kuralları hakkında hazır reçeteler arıyorsanız, bu kitapta bulamayacaksınız. Tam tersine, Clausewitz yazdıklarıyla sizi istikrarsızlık ortamında hayal kırıklığına uğramamanız için, pratik deneyimlerinden çıkardığı sonuçlar yardımıyla düşünmeye davet ediyor.  Teoriye olan sevgisini pratik konusundaki keskin duygusuna feda etmeden...

Kuşkusuz iş hayatı savaş değildir. Onları harekete geçiren farklı ve bağdaştırılamaz kuvvetler ve ortaya çıkardıkları sonuçlar temelinde her zaman ayrı olgular olarak kalacaklardır. Gene de ilk bakışta şaşırtıcı gelse de, bu kitap çağdaş yöneticilere, esas olarak da onların zihinlerine sesleniyor. Çünkü insanlık bugün olduğu gibi, o günlerde de çalkantılı, kaotik bir değişimle karşı karşıyaydı.

Özetle, Clausewitz’in seçilmiş ve yeniden bir araya getirilmiş fikirlerini okurken, kendinizi hem savaştan hem de iş hayatından soyutlamanızda yarar var. Bu soyutlama sayesinde aradığınızı bulabileceksiniz: Strateji.


http://www.optimistkitap.com/tanim.asp?sid=RWJ1MVVSY8G6GRX23B2H



Bu kitabı idefix'ten sayın alın

Yorumlar

Yorum Gönder

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.