Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

EdebiŞarkılar // Çanlar Metallica için çalıyor!



Toplam oy: 657

13 Temmuz Pazar günü İstanbul Teknik Üniversitesi'nin stadyumu dünyaca ünlü ABD'li grup Metallica'yı ağırlayacak. Grubun konserde seslendireceği 16 şarkı metallicabyrequest.com adresinde yürütülen oylama sonucunda geçtiğimiz günlerde belirlendi. Fakat bu şarkılardan ikisi diğerlerinden bir özellikleri dolayısıyla ayrılıyor. Onları bu haberin konusu yapan da bu özellikleri işte.

 

 

Grubun oylama sonucu programına aldığı "For Whom the Bell Tolls" ve "One" ile programda yer almayan "The Thing That Should Not Be" adlı şarkıları, kitaplardan uyarlandı aslında. Biraz daha açmak gerekirse, "For Whom the Bell Tolls" adından da anlaşılacağı üzere, ilhamını Ernest Hemingway'in Çanlar Kimin İçin Çalıyor romanından alıyor. "One", Dalton Trumbo'nun Johnny Silahını Kaptı adlı kitabından, "The Thing That Should Not Be" ise H. P. Lovecraf'ın Cthulhu'nun Çağrısı adlı öyküsünden esinleniyor.

 

Savaşa hayır!

 

 

Nasıl ki Hemingway 1940 yılında yayımlanan Çanlar Kimin İçin Çalıyor'da, savaşın anlamını sorguladıysa, Metallica da bu kitapla aynı adı taşıyan şarkısında "Kavgadalar çünkü haklılar; evet ama bunu söyleyen kim? Bir tepe için insan öldürecekler; neden peki? Onlar da bilmiyorlar," ifadelerini kullandı: "Çanlar kimin için çalıyor? Zaman geçip gidiyor. Çanlar kimin için çalıyor?"

 

"One"a ilham veren Johnny Silahını Kaptı da savaş karşıtı bir kitap. Birinci Dünya Savaşı'nda kollarını, bacaklarını, görme, işitme ve koku alma yetisini kaybederek et parçasına dönen bir askerin hikayesini anlatan kitap, filme de uyarlanmış, hatta Metallica One'ın klibinde bu filmden görüntüler kullanmıştı: "Savaş üzerimden geçip gitti / Uyanıyor ama göremiyorum / Çünkü benden geriye pek bir şey kalmadı / Acı dışında hiçbir şey gerçek değil artık"

 

Lovecraft ise Cthulhu'nun Çağrısı adlı öyküyü Cthulhu Mitosu dahilinde yazmıştı. 1928'de yayımlandıktan sonra kitap, sıkı bir Lovecraft hayranı olan gruba sadece "The Thing That Should Not Be" için değil, aynı adı taşıyan enstrümantal bir parça için de ilham vermişti. "Korkusuz alçak / Çılgınlık / O izliyor / Denizin altında gizlenerek / Yüce yaşlı kişi / Yasak bölge / O arıyor / Gölgelerin avcısı yükseliyor / Ölümsüz / Delilik senin ikametgâhın" Fakat bu şarkıları İstanbul'da dinlemek mümkün olmayacak.

 

Üç kitabın sinemaya da uyarlandığını hatırlatıp konsere gideceklere iyi seyirler diliyoruz!

 


 

GG

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.