Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Gabriel Garcia Marquez, hayatını kaybetti



Toplam oy: 875

Dünyaca ünlü yazar Gabriel Garcia Marquez, tedavi gördüğü hastanede 87 yaşında hayata veda etti. Meksika’nın başkenti Meksiko’da, zatürre nedeniyle geçen ayın sonunda hastaneye kaldırılan ve tedavisinin ardından 9 Nisan’da taburcu edilen Marquez 87 yaşındaydı. Marquez'in ölüm haberi aile üyeleri tarafından doğrulandı.

 

Roman ve öyküleri Türkçeye de çevrilen Gabriel Garcia Marquez, 1927'de Kolombiya'nın Aracataca kentinde doğdu. Büyükannesiyle büyükbabasının evinde ve teyzelerinin yanında büyüdü. Başkent Bogota'daki Kolombiya Ulusal Üniversitesi'nde başladığı hukuk ve gazetecilik öğrenimini yarım bıraktı. 1940'lardan başlayarak uzun yıllar gazetecilik yaptı. Öykü yazmaya 1940'ların sonlarında başladı.

 

Yayınlanan ilk önemli yapıtı Yaprak Fırtınası idi. Bu kitabı 1961'de yayınlanan Albaya Mektup Yazan Kimse Yok adlı romanını, Hanım Ana'nın Cenaze Töreni (1962) adlı öykü kitabı ve Kötü Saatte (1962) izledi. Yazar en tanınmış romanı Yüzyıllık Yalnızlık'ı(1967) Meksika'ya ilk gidişinde yazdı. Yüzyıllık Yalnızlık'taki bir bölümden etkilenerek yazdığı öykülerini İyi Kalpli Erendina (1972) adlı kitapta toplayan yazar daha sonra sırasıyla Mavi Bir Köpeğin Gözleri (1972), Başkan Babamızın Sonbaharı (1975), Kırmızı Pazartesi (1981), Kolera Günlerinde Aşk (1985) ile Labirentindeki General'i (1989) yayınladı.

 

Yazarın Türkiye 'de yayınlanan diğer kitapları arasında Benim Hüzünlü Orospularım, Bir Kayıp Denizci, Sevgiden Öte Sürekli Ölüm, Aşk ve Öbür Cinler, Şili'de Gizlice, On İki Gezici Öykü ve Bir Kaçırılma Öyküsü sayılabilir.

 

Unutulmaz eserlere imza atan Marquez, 1982’de Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüştü. Marquez, yaşam öyküsünü anlattığı Anlatmak için Yaşamak adlı son eserini ise 2002’de yayımlamıştı.

 

Ünlü isimlerden mesajlar

 

Gabriel Garcia Marquez'in ölümünün ardından başta Latin Amerika liderleri olmak üzere aralarında Shakira ve James Franco'nun da bulunduğu pek çok ünlü isim mesaj yayınladı.

 

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Twitter'a, "Gelmiş geçmiş en büyük Kolombiyalı'nın ardından yüzyıllık bir yalnızlık ve hüzün başladı" yazarken, Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ile ABD eski Başkanı Bill Clinton da üzüntülerini dile getirdi.

 

Kolombiyalı şarkıcı Shakira ise, "Senin nasıl yaşadığını ve orijinal hikayelerini hatırlayacağız, Sevgili Gabo, benzersiz ve tekrar edilemez bir armağan gibi..." ifadelerini kullandı. James Franco, "Yüz Yıllık Yalnızlık. Gabriel Garcia Marquez, seni hiç unutmayacağız" yazdı.

 

"Asıl şimdi başlıyor yalnızlık"

 

Marquez'in iki kitabını Türkçeye çeviren, pek çok kitabının editörlüğünü üstlenen Seçkin Selvi ise, "akrabam gibi" dediği yazarın ardından şöyle dedi:

 

"Akrabam sayılırdı Gabo, dile kolay tam kırk yıllık bir geçmişimiz var. Adını ilk kez 1974’te duydum; Yüzyıllık Yalnızlık çevirmem için önüme konduğunda. Çeviri sonuna yaklaşırken bitmesin, biraz daha sürsün birlikteliğimiz diye elimi ağırdan alıyordum. Çeviri bitince gerçekten bir boşluk oldu, tıpkı şimdi olduğu gibi. Sonra bir kitabını daha çevirdim: Şer Saati. Can Yayınları’ndaki diğer bütün kitaplarının da editörlüğünü yaptım. Kırk yıl işte böyle geçti. Aslında belki de öfkelenmem gerekirdi Marquez’e. Çünkü çevirdiğim bütün kitaplara (160 kitap) aynı özeni gösterdiğim, aynı emeği verdiğim halde çevirmenliğim neredeyse Yüzyıllık Yalnızlık’la özdeşleşti. O çevirinin ötekilerden daha iyi olmasından değil, kitabın sarsıcı gücünden kaynaklandı bu. Öyle ya küçük bir dev adam, koca bir beyin, daha da koca bir yürek. ‘Büyülü Gerçekçilik’ diye bir çığır açmış dünyada. O kitabın ses getirmesi çok doğaldı. Çevirmenliğimin bir bakıma o kitapla ‘tescil’i de doğaldı. Gabriel Garcia Marquez, dünyanın neresinde olursa olsun, hep eli kalem tutacak, her zaman olduğu gibi yeni soluklarla karşımıza çıkacak diye düşünürdüm. Yirminci yüzyıla damgasını vuran o soluk bitti. Asıl şimdi başlıyor yalnızlık."

 

Yeni bir kitap mı geliyor?

 

Bu arada Marquez'in ölümünün ardından Buenos Aires edebiyat çevrelerinde, yazarın ölmeden önce okurlarına son bir roman bıraktığı konuşuluyor. Ağustos'ta Görüşürüz başlığı taşıdığı söylenen eseri Garcia Marquez son günlerinde tamamlamış, eğer söylentiler gerçekçe kitap ağustos ayında piyasaya çıkacak.

 

(Kaynak: Radikal - Hürriyet - Guardian - Diken)

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.