Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

GİO Ödülleri düzenlenen törenle sahiplerine verildi



Toplam oy: 403

Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) tarafından düzenlenen 2014 GİO Ödülleri, sahiplerini buldu. FABİSAD tarafından ikinci kez düzenlenen GİO Ödülleri, ismini yazar, araştırmacı, sinema tarihçisi Giovanni Scognamillo’dan alıyor.

 

İtalyan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen tören, FABİSAD Başkanı Altay Öktem’in açılış konuşmasıyla başladı. Derneğin ilk başkanı Yiğit Değer Bengi’nin konuşmasıyla tören devam etti. İlk olarak bu sene verilen “Mavi Anka” onur ödülü, fantastik edebiyatın ülkemizde yayılmasına öncülük etmiş isimlerden Nazlı Eray’a verildi. Usta yazar ödülünü alırken, “Bu hayatımda aldığım en güzel ödül,” dedi.

 

 

Tören, “Edebiyatçıların düzenlediği etkinlikte bir sinemacı olarak bulunmak beni çok mutlu etti,” diyen Ezel Akay’ın konuşmasıyla devam etti.

 

“Yılın en iyi öyküsü” ödülünü, Antalya’da yaşayan 77 yaşındaki İlyas Engiz, Nazlı Eray’dan aldı. “Yılın en iyi illüstrasyonu” ödülü ise Evren İnce’nin oldu. Giritli Ali Aziz Efendi’nin Muheyyelat isimli romanından esinlenen Evren İnce konuşmasında fantastik türlerde çizim yapmasına neden olan Giovanni Scognamillo’ya teşekkür etti.

 

Bu yıl ilk defa verilen “Yılın en iyi kısa filmi” ödülü, ilk beşe iki filmiyle girme başarısını gösteren Can Evrenol’un oldu. “Baskın” isimli filmiyle birinciliğe layık görülen Can Evrenol, ödülünü 2007’de vefat eden karikatürist, sinema tarihçisi ve kısa film yönetmeni Metin Demirhan’a adadı.

 

“Yılın en iyi öykü kitabı” kategorisinde ise birincilik Deniz Tarsus’un oldu. Can Yayınları’ndan çıkan Ayrıkotu isimli kitabıyla bu başarıyı elde eden Deniz Tarsus’un ödülünü geçen sene Gio Ödülleri’nde “En iyi roman” dalında ödüle layık görülen Murathan Mungan verdi.

 

 

Ödüllerin detaylı listesi ve jüri bilgileri şöyle:


MAVİ ANKA ÖDÜLÜ

 

Nazlı Eray

 

EN İYİ ÖYKÜ

 

“Binmişim Bir Alamete” ile İlyas Engiz

 

Dereceye giren öyküler:
“Buralarda Yeni Bir Şey Yok!” ile Ali Tarım
“Hasat” ile Bora Aşık
“Bekçi” ile Erçin Sadıkoğlu
“Metal Fareler Kenti” ile Gökcan Şahin
Bu kategorinin jürisi: Aslı Tohumcu, Erbuğ Kaya, Gülşah Elikbank, Hakan Bıçakcı ve Hamit Çağlar Özdağ


EN İYİ İLLÜSTRASYON

 

Kazanan illüstrasyon “Muhayyelat” ile Evren İnce

 

Dereceye giren illüstrasyonlar:
“Ölüm ve Dede Sona Giderken” ile Murat Gül
“Uykusuzlar” ile Murat Turan
“Hilal” ile Nadir Kahraman Kutluhan
“Korkak ve Canavar” ile Ömer Tunç
Bu kategornin jürisi: Ertaç Altınöz, Kerem Beyit, Mahmud Asrar, Mehmet Özen, Murat Mıhçıoğlu ve Yıldıray Çınar


EN İYİ KISA FİLM

 

Kazanan film: “Baskın” ile Can Evrenol

 

Dereceye giren filmler:
“Şeref Dayı ve Gölgesi” ile Buğra Dedeoğlu
“Anne ve Babama” ile Can Evrenol
“Mod” ile Deniz Tarsus
“Senaryosuz” ile İlke Keleşoğlu
Bu kategornin jürisi: Doğu Yücel, Durul Taylan, Kutlukhan Kutlu, Sevin Okyay ve Yağmur Taylan

 

EN İYİ ÖYKÜ KİTABI

 

Kazanan kitap: Ayrıkotu ile Deniz Tarsus

 

Dereceye giren kitaplar:
Cinbaz ile Ege Görgün
İsyan Öyküleri ile Hamit Çağlar Özdağ
DG ile Murat Başekim
Arafor ile Sadık Yemni
Bab-ı Zaman ile Şenol Karadeniz
Bu kategornin jürisi: Asuman Kafaoğlu-Büke, Bülent Somay, Murat Gülsoy ve Sevin Okyay

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.