Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

"Rushdie'nin Hindistan'a girmesi yasaklansın!"



Toplam oy: 793

Jaipur Edebiyat Festivali için Hindistan'a davet edilen Salman Rushdie'nin ülkeye girişinin yasaklanması istendi. 64 yaşındaki yazarın Asya'nın en büyük edebiyat festivali olan Jaipur Festivali'nde konuşma yapması planlanıyor. Yazarın Hindistan'a gelmesine itiraz ise 1866 yılında kurulmuş bir İslam üniversitesi olan Darul Uloom Deoband'ın rektör yardımcısı Maulana Abul Qasim Nomani'den geldi. Normani, “Müslümanların dini duygularını incittiği” gerekçesiyle yazarın festivale katılımının engellenmesi ve konuşmasının programdan çıkarılmasını istemiş.



“Rushdie'nin Hindistan'a giriş yapması yasaklanmalı. Rushdie'nin Hindistan'a gelmesi yaraya tuz basmaya benzer. Rushdie, Müslümanların dini duygularını incitti” diyen Maulana Abul Qasim Nomani, Indian Times gazetesine Rushdie'nin Hindistan'a gelmesine engel olunmazsa “konuyu Dışişleri Bakanlığı'na, Başbakan Manmohan Singh'e ve Meclis Başkanı Sonie Gandhi'ye yazacağını” söylemiş.



Yazarın 1988 yılında yayımlanan Şeytan Ayetleri adlı kitabı, İranlı lider Ayetullah Humeyni'nin Rushdie için ölüm fetvası vermesine yol açmış, İslamı, Muhammed'i ve Kur'an'ı aşağılamakla suçlanıp, yazarın yıllarca saklanarak yaşamasına neden olmuştu. Kitap, Hindistan'da da yasaklanmıştı.



2007 yılında yine Jaipur Festivali'ne davet edildiğinde de benzer itirazlarla karşı karşıya kalan Rushdie, geçtiğimiz yıllarda Hindistan'ı birçok defa ziyaret etmişti. Twitter'da “Hindistan'a gidişim için vizeye ya da izne ihtiyacım yok” diyerek tepkisini dile getiren yazar, gazeteci Barkha Dutt'ın yorumunu retweet'ledi: “Salman Rushdie Hindistan'a gideceği için saçma sapan bir tartışma başladı. Bana kalırsa medyada yer almamalı bile. Çocukluğu bırak Hindistan.”



Festival organizatörleri ise Rushdie'nin katılımının kesin olduğunu söylüyor: “Jaipur festivali gibi bir edebiyat etkinliği, demokratik gelenekleri ve ifade özgürlüğünü destekleyen bir platformdur.”



Birçok yazar ve aydın da Rushdie'yi savunuyor. Hindistan'ın tanınan yazarlarından Ashwin Sanghi, “Genellikle Hindistan'da, insan hakları ve ifade özgürlükleri öncelikli olmamıştır ve hükümetin bu hakları geliştirmek için birşeyler yaptığı söylenemez” dedi ve devam etti: “Rushdie ile aynı fikirde olmam gerekmiyor ama ifade özgürlüğü söz konusu olunca ondan farklı fikirlere sahip olduğumu söyleyemem."

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.