Türkiye Yayıncılar Birliği, “Yayınlama Özgürlüğü Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı. Otuz sayfayı aşkın ayrıntılı rapor, Haziran 2012-Haziran 2013 tarihleri arasındaki bir yıllık dönemi kapsıyor.
Kitaplarla ilgili davalar, soruşturmalar ve toplatma kararlarıyla başlayan raporda bireysel olarak yazarlara açılan davaların sonuçlarına ilişkin bilgiler de yer alıyor. Karikatürlere açılan davalarla birlikte yayınlara yönelik sansür, yasaklama ve soruşturmalar kapsamında hapisanelerdeki yayın yasaklarına, eğitim-öğretim kurumlarındaki kitap sansürlerine ve soruşturmalara da değinilmiş. Kitapların suç delili sayıldığı davaların sıralanmasının ardından basına yönelik baskılar da gözler önüne serilmiş; gazetecilere açılan davalar, gazetecilerin işten çıkarılması gibi...
Ayrıca internette yayınlama üzerindeki baskıların söz konusu edildiği raporun son sayfaları da yasalara ayrılmış: Yasa değişiklikleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarının yanı sıra Avrupa Komisyonu, Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Uluslararası Af Örgütü gibi uluslararası kuruluşların hazırladıkları raporlar özetlenmiş.
Ana başlıklarını aktardığımız raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Yeni yorum gönder