Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Bir kitapsever Londra'da nereye gider?



Toplam oy: 424

1) The George Inn

 

Yer: 77 Borough High Street

 

Kimler için uygun: Charles Dickens ve Shakespeare hayranları için

 

 

16. yüzyılda inşa edilen George Inn, Londra'da halen faaliyet gösteren son han olma özelliğini taşıyor. George Inn'de ağırlanan konuklar arasında William Shakespeare ile Charles Dickensda bulunuyor. Handan, Dickens'ın Little Dorrit adlı kitabında da bahsediliyor.

 

2) Bloomsbury Bahçeleri

 

Yer: Camden, Euston Yolu ve Holborn arasında

 

Kimler için uygun: Virginia Woolf, John Maynard Keynes, E. M. Forster, Lytton Strachey, T.S. Eliot ve Mary Shelley hayranları için

 

 

Bahçeler, 1920'lerde ve 30'larda pek çok yazarın evi ve buluşma mekanıydı. Bunlardan biri hiç şüphesiz Bloomsbury Grubu idi. Gordon Meydanı'na uzanarak, Lytton Strachey (51 Gordon Meydanı), John Maynard Keynes (46 Gordon Meydanı) ve Virginia Woolf'un (50 Gordon Meydanı) evini gözetleyebilirsiniz. Russell Meydanı'na uğrarsanız, T.S. Eliot'ın bir dönem çalıştığı Faber & Faber'i ziyaret edebilirsiniz. Mary ve Percy Bysshe Shelley'in evine ise 87 Marchmont Caddesi'nde rastlayabilirsiniz.

 

3) The British Library

 

Yer: 96 Euston Yolu

 

Kimler için uygun: Jane Austen, Virginia Woolf, Charles Dickens ve Shakespeare hayranları için

 

 

Dünyanın en büyük kütüphanesi The British Library'de Beowulf, Canterbury Hikâyeleri, Jane Eyre, Alice Harikalar Diyarında, Mrs Dalloway gibi kitapların el yazmaları bulunuyor.

 

4) Harry Potter Dükkanı ve Platform 9¾

 

Yer: King's Tren İstasyonu

 

Kimler için uygun: Harry Potter hayranları için

 

 

 

Hogwarts Ekspresi'ne giden gizli yolun bulunduğu Platform 9¾, King's İstasyonu'nda bulunuyor. Ve kitabın hayranlarını bir de hediyelik eşya dükkanı bekliyor.

 

5) Pillars of Hercules

 

Yer: 7 Greek Street

 

Kimler için uygun: Charles Dickens, Martin Amis, Julian Barnes ve Ian McEwan hayranları için

 

 

Soho'daki bu pub 1910'da açıldı belki ama orada biri kapanıp, diğeri açılsa bile 1730'dan beri hep bir meyhane vardı. Charles Dickens, buradan İki Şehrin Hikayesi'nde bahsetmişti. Meyhanenin solunda bulunan sokak ise Manette adını taşıyor; bu da Doctor Manette'e yapılmış bir gönderme. Günümüz yazarlarından Martin Amis, Julian Barnes ve Ian McEwan da buranın müdavimlerinden.

 

6) Sherlock Holmes Müzesi ve Dükkanı

 

Yeri: 221b Baker Caddesi

 

Kimler için uygun: Sir Arthur Conan Doyle hayranları için

 

 

 

 

Baker Caddesi Metro İstasyonu'ndaki Sherlock Holmes silüeti sizi müzeye davet etmeye başlıyor. Bu tür işaretler sizi yol boyunca izliyor. Müzenin amacı ise size ipuçlarını toplayarak müzeye ulaşmış bir dedektif hissini yaşatmak.

 

7) The Fitzroy Tavern

 

Yeri: 16 Charlotte Caddesi

 

Kimler için uygun: Dylan Thomas ve George Orwell hayranları için

 

 

1930'lar ve 1940'larda yazarların ve sanatçıların buluşma noktası olarak bilinen bu meyhanenin mdüavimleri arasında Dylan Thomas ve George Orwell de bulunuyordu.

 

8) Charles Dickens Müzesi

 

Yeri: 48 Doughty Caddesi

 

Kimler için uygun: Charles Dickens hayranları için

 

 

Dickens'in 1837 - 1839 yılları arasında yaşadığı ev, müzeye dönüştürülmüş halde.

 

9) Charing Cross Yolu kitapçıları

 

Yer: Leicester Meydanı ile Tottenham Adliyesi Yolu arasında, Charing Cross Yolu

 

Kimler için uygun: Tüm kitapseverler için

 

 

Özellikle Quint & Francis Edwards (72 Charing Cross Yolu) ile Any Amount of Books (56 Charing Cross Yolu) dikkate değer.

 

10) The French House

 

Yer: 49 Dean Caddesi

 

Kimler için uygun: Dylan Thomas, Brendan Behan

 

 

Burası da Soho'da bulunan bir diğer buluşma noktası. Müdavimleri arasında da Dylan Thomas ve Brendan Behan var. Sitenin sloganına göre, içeride müzik yok, makineler yok, televizyon ve cep telefonu yok. Yalnızca sohbet var. 

 

11) A Conversation with Oscar Wilde (Oscar Wilde ile Sohbet)

 

Yer: Adelaide Caddesi, Trafalgar Meydanı

 

Kimler için uygun: Oscar Wilde hayranları için

 

 

Şehrin oldukça turistik bir yerinde bulunan bu heykelin üzerinde "Hepimiz çamurun içinde yaşıyoruz ama bazılarımız yıldızlara bakıyor" yazılı.

 

12) Shakespeare's Globe

 

Yer: 21 New Globe Walk

 

Kimler için uygun: William Shakespeare hayranları için

 

 

Bu tiyatrodan bahsetmeden listeyi bitirmek olmazdı elbette.

 

 


 

 

Kaynak: BuzzFeed

 

GG

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.