Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Grimm masallarının 200. yılı kutlanıyor!



Toplam oy: 467

Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde iki Alman kardeş varmış ve bir gün dünyanın en güzel masallarını toplamaya başlamışlar. Prensler, prensesler, ormanlar, kaleler ve sihirle dolu; kötü üvey anneler, cinayet ve karanlık yamyamlığın da bir köşeden fırladığı masalları bir araya getirivermişler.

 

 

 

 

 

 

Grimm Kardeşler’in bundan 200 yıl once yayımladıkları 86 öyküden oluşan Grimm Masalları, dünya çapında en çok okunan kitaplar arasında gösteriliyor. Kardeşlerin doğduğu yere yakın olan Almanya’nın Kassel şehrinde düzenlenen kongreyle, sözlükbilimcilerden psikanalistlere kadar uzanan bir uzman yelpazesiyle, Grimm Masalları’nın günümüze kadar gelmiş mirasından, Almanca grameri üzerindeki etkisinden ve bir ulusun hayalgücünü nasıl şekillendirdiği de dahil olmak üzere birçok konu üzerinde durulacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Grimm Masalları, Nazizm’in dayanağı mı?

 

 

Meşhur masalların, Grimm Kardeşler daha hayattayken de çok popüler olduğunu ve toplumun her kesiminden okuru etkilemesine dikkat çeken Kongre Başkanı Claudia Brinker-von der Heyde’e göre günümüzün kültürü ve Alman kimliği için bu masallar hala vazgeçilmez.

 

 

 

İçinde barındırdığı bazı katı öğelerle, insanoğlunun ‘karanlık tarafı’nı anlamak için eşsiz bir kaynak olan Grimm Masalları, aynı zamanda Almanya’nın daha hüzünlü ve karanlık tarafıyla da çoğu zaman ilişkilendirilmekte. Almanya’nın ünlü dergilerinden biri sayılan Der Spiegel’de yayınlanan bir makaleye göre Grimm Kardeşler, 17. yüzyılda yaşanmış ’30 Yıl Savaşları’nın etkisinin ve Napoleon’un barışa karşı bir tehdit olarak hala görüldüğü bir dönemde masallarını yazarak, Almanların umutlarını ve korkularını yansıtmışlardı. Kitabın Nazi döneminde tekrar yükselişe geçmesi ise Almanların tekrar hayallerine sarılıp uluslarını da yükseltmeye çalışmalarıyla açıklanıyor. 

 

 

 

 

 

 

Kitabın, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yasaklanmasının sebebi ise, masallarda kullanılan ve bazen de öğütlenen barbarlık, disiplin, şiddetin yüceltilmesi ve milliyetçilik gibi öğelerin Nazi döneminde özellikle görülmesi. Alman yazar Günther Birkenfeld’e kulak verirsek, Almanların Auschwitz ve Belsen’deki korkunç vahşetleri gerçekleştirebilmesinin cevabını, Grimm Masallarının ‘karanlık’ yönüne bakarak verebiliriz.

 

 

 

Grimm Masallarının kökenleri hakkında tartışmalar hala sürerken; uzmanlar, masalların Alman kimliği ve kültürü üzerindeki etkilerinin daha detaylı bir şekilde analiz edilmesi gerektiğini savunuyor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.