Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

13. Ankara Öykü Günleri'ne çok az kaldı



Toplam oy: 1184

90’lı yıllarda Türkiye Edebiyatı içinde yer alan öykü türündeki hareketlenmenin bir bileşeni olan Düşler Öyküler dergisini yayımlayanlar, Özcan Karabulut ve arkadaşları, bir düş kurdular: Ankara Öykü Günleri.

 

 

Düşler Öyküler dergisinin 4. sayısının çıktığı aylarda, 1. Ankara Öykü Günleri 5–10 Mayıs 1997 günlerinde gerçekleştirildi. Türkiye’den başlayarak, uzak ya da yakın birçok ülkeye, öykülerle uzanmayı; öyküyü farklı dillerde konuşan, farklı coğrafyalarda yaşayan yazarlarla, okurlarla kurulacak bir iletişim biçimi ve aracı haline getirmeyi hedefledi. Yıllar ilerledikçe, etkinliklere farklı alanlardan katılan öykü dostlarının sayısı gitgide arttı. Öykü aracılığıyla paylaşılacak görüşler, duygular, sevgi ve dostluk ortamları yaratmanın önemi her yıl daha iyi anlaşıldı. Ayrıca, dünya edebiyatı içinde Türkçe öykünün yerini belirginleştirmeyi hedefleyen bir etkinlik olarak, Ankara Öykü Günleri, Türkiye’de olduğu kadar yurt dışında da tanındı, desteklendi. Sonunda, bu coğrafyada başlatılarak yaygınlaştırılan, kurumsallaşmış bir edebiyat etkinliği olarak, Türkiye sınırlarının çok ötesine, dünyaya taşınmış oldu. Öykü günleri, yazarların, eleştirmenlerin çeşitli mekânlarda okurlarla buluşarak eserlerini özgürce tartıştıkları bir forum niteliğini de kazandı. Dünyada eşine az rastlanan, belki de tek öykü festivali olma konumuna da ulaşan Uluslararası Ankara Öykü Günleri'nde, sanata, edebiyata, insana, insan ruhuna, yaşam ve düşünce biçimlerine, serüvenlere, felsefeye katkıda bulunan sayısız etkinlik gerçekleştirildi. Ankara Öykü Günleri, 14 Şubat Dünya Öykü Günü'nü de doğurarak, edebiyatçılar arasında barışın, dostluğun, sevginin de simgesi haline geldi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Çankaya Belediyesi ile Dünyanın Öyküsü dergisi işbirliğiyle, CerModern, Cafe Soul, Sanat Sokağı ve SUDEM’in katkılarıyla, bu yıl 13.sü gerçekleştirilecek olan, Uluslararası Ankara Öykü Günleri'nin, farklı coğrafyalardan katılan öykü yazarlarının kendilerinin seslendirdikleri öyküleri, yazarların, yayıncıların, akademisyenlerin ve eleştirmenlerin bildirileri ve panel konuşmalarıyla, bir şenlik ortamında edebiyatseverlere “öykü ziyafeti” çekecektir.

 

 

 

Türkiye’de canlı bir öykü edebiyatı ortamının oluşturulmasına katkıda bulunan Uluslararası Ankara Öykü Günleri, 1–5 Mayıs 2013 tarihinde Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, CerModern, Cafe Soul, Sanat Sokağı ve SUDEM olmak üzere beş ayrı mekânda, gerçekleştirilecektir. 13.Uluslararası Ankara Öykü Günleri’nin süreceği beş gün boyunca, yazarları tarafından Yazarlardan 30’un üzerinde öykü seslendirilecek, alanlarında kendilerini kanıtlamış araştırmacılar, yayıncılar, akademisyenler, dergi yayın yönetmenleri öyküyle ilgili kuramsal metinler sunacaklardır.

 

 

 

 

 

 

 


Vüs’at O. Bener, Demir Özlü, Oktay Akbal, Salim Şengil, Leyla Erbil, Adalet Ağaoğlu, Erdal Öz, Erhan Bener, İnci Aral, Füruzan, Osman Şahin ve Adnan Binyazar Ankara Öykü Günleri’nin Onur Ödülü’yle taçlandırdığı yazarlarımız. 13. Uluslararası Ankara Öykü Günleri Onur Ödülü usta yazar Pınar Kür’e sunulacaktır. Elçin Temel’in sunacağı ödül töreninde ünlü yazarlar Füruzan, Doğan Hızlan, ve Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık konuşma yapacaklardır.

 

 

 

 

Panellerde ve öykü saatlerinde yer alacak isimler arasında Mustafa Şerif Onaran, Ömer Türkeş, Yaşar Seyman, Emin Özdemir, Alper Akçam, Atilla Şenkon, Faruk Duman, Gönül Kıvılcım, Onur Caymaz, Ayşegül Çelik, Hüseyin Su, İnan Çetin, Sevinç Özer, Aysu Erden, Çiğdem Ülker, Gülayşe Koçak, Yavuz Ekinci, Ahmet Yıldız, Mehmet Kansu, Kadir Yüksel, Ömer Lekesiz, Ayşegül Tözeren, A. Galip, Yasemin Yazıcı, İnci Gürbüzatik, Birgül Oğuz, Murat Özyaşar, Pelin Buzluk, Mahir Ünsal Eriş ve Sinan Sülün bulunmaktadır.

 

 

 

“Bir Tuş, Bir Dokunuş” adlı bir fotoğraf sergisi açılışının ile “Mübadele: ‘Kardeş Nereye’” adlı bir belgesel film gösteriminin de gerçekleştirileceği 13.Uluslararası Ankara Öykü Günleri, Işık Kansu’nun düzenlediği “Çocukluğa Yolculuk: Burhan Günel” başlıklı bir çalışmaya da ev sahipliği yapacaktır. 13.Uluslararası Ankara Öykü Günleri’nde, Pınar Kür, Nursel Duruel, Yaşar Seyman ve Füruzan’la da söyleşiler yapılacak; Dünyanın Öyküsü Dergisi Öykü Ödül Töreni’nde ödüller sahiplerine ulaşacak; Çingiz Guseynov, Yelena Tverdislova, Maria Alejandra Rojas Sanchez, Juan Manuel Parada Serrano, Christos Hadjipapas, Mehmet Kansu, Giuseppe Goffredo, Kristin Dimitrova, Hatip Badle ve Abdülkadir Abdelli’nin katılımlarıyla Bulgar, İtalyan, Venezuela, Kıbrıs, Rus, Polonya ve Arap edebiyatları ve öykücülükleri tanıtılacak; Selim Adalı ile Ali Turan Görgü tarafından “Sümer ve Babil  Mitolojik Öyküleri” aktarılacaktır.

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.