Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Almanca kitaplar sergisi



Toplam oy: 779

Türkiye’deki Goethe-Institut’lar 2002’de “Kitaplar sınırları aşıyor – Türkçeye çevrilmiş Almanca kitaplar” başlıklı kitap sergileri düzenlemeye başladı. Sergi dizisinin amacı, Türkçeye çevrilmiş Almanca kitaplardan oluşan bir seçkiyi halk kütüphanesi kullanıcılarına tanıtarak Alman edebiyatını daha geniş bir okuyucu kitlesiyle buluşturmak. Kitaplar sergi bitiminde sergilerin gösterildiği kütüphanelere bağışlanıyor, böylece sürekli olarak okuyucuların kullanımına sunulmuş oluyor.

Bazı kütüphaneler sergiyle bağlantılı çerçeve programları düzenliyor. Sergiye eşlik eden basılı malzemeler ve çevrimiçi yayımlar (sergilenen kitap ve yazarları tanıtan broşür ve internet sayfaları) Türkiye için de ilginç olabilecek önemli yazar ve yapıtları hakkında bilgi veriyor. Sergiler aynı zamanda daha fazla çeviri eser yayımlanması yönünde yayınevleri ve çevirmenlere de hitap ediyor. Özellikle de yayınevlerinin aktif çalışma ortakları olarak kazanılması hedefleniyor.

Şimdiye dek Alman edebiyatı, çocuk ve gençlik edebiyatı, felsefe ve sosyoloji konularında sergiler açıldı ve tüm ülkede 35 kütüphanede gösterildi.

Türkçede son yıllarda yayımlanmış, güncel 30 çocuk ve gençlik kitabından oluşan bu seneki sergi 6 halk kütüphanesinden gösterilecek:

Çorum               Hasanpaşa Halk Kütüphanesi / 04 - 30.10.2010
Gaziantep          Gaziantep İl Halk Kütüphanesi / 06.10 - 05.11.2010
İstanbul             Turabibaba Kütüphanesi (Beyoğlu Belediyesi) / 04.10. - 21.10.2010
İstanbul             Çeliktepe Mehmet Akif Ersoy Kütüphanesi / 25.10 - 11.11.2010
İzmir                 Atatürk İI Halk Kütüphanesi / 04 - 30.10.2010
İzmir                 Kemalpaşa İlçe Halk Kütüphanesi / 04 - 30.10.2010

Günışığı Kitaplığı sergileri konusal bir çerçeve programla destekliyor. Bu program dahilinde yazar ve çevirmen Susan Geridönmez 12.10.2010’da Turabibaba Kütüphanesi’nde çocuklar için  “Kütüphanede Yaratıcı Bir Atölye Çalışması” düzenleyecek.

Sergiler ve çerçeve etkinliklerle ilgili diğer bilgileri www.goethe.de/turkiye sayfası üzerinden edinebilirsiniz.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.