Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Auster'dan Başbakan'a yanıt: Sansür ve hapis tehdidi ortadan kalkmalı



Toplam oy: 634

Paul Auster, geçtiğimiz günlerde Hürriyet Gazetesi'nden Buket Şahin’e verdiği röportajda “Hapiste yatan yazar ve gazeteciler yüzünden Türkiye’ye gelmeyi reddediyorum! Kaç kişi oldu? 100’ü geçti mi? Biz demokratlar Bush’lardan kurtulduk. Bir savaş suçlusu olarak yargılanması gereken Cheney’den kurtulduk. Neler oluyorTürkiye’de! En çok endişelendiğim ülke. Demokrat yasaları olmayan ülkelere gitmiyorum davet alsam da. Aynı sebeple Çin’den gelen davetleri de geri çeviriyorum. Bu hükümetleri protesto ediyorum” demiş ve hem siyaset dünyasından hem edebiyat dünyasında tartışma konusu olmuştu.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bu isimler arasında yerini aldı. Erdoğan, “Hah biz sana çok muhtaçtık. Niye gelmedin? Aman gel, ne olur gel. Gelsen ne olur gelmesen ne olur. Türkiye irtifa mı kaybeder?” gibi ifadeler kullanarak yazarın 2010 yılında Uluslararası Yazarlar Konferansı kapsamında İsrail’e gitmesini “Güya İsrail demokrat bir ülke, laik bir ülke” sözleriyle eleştirdi. Bunun üzerine ise Paul Auster, Erdoğan'a yanıt verdi.

 

 

Dave Itzkoff’un The New York Times gazetesinde yer alan haberine göre ise Recep Tayyip Erdoğan, Kış Günlükleri adlı kitabı Amerika’dan önce Türkiye’de çıkan Paul Auster ile dalga geçerek yazara “cahil bir adam”  dedi. Bunun üzerine yazar şu şekilde yanıt verdi:

 

 

“Sayın Başbakan İsrail hakkında ne düşünürse düşünsün; İsrail’de düşünce özgürlüğü var ve hiçbir yazar hapishanede değil. PEN’in yayınladığı rakamlara göre ise Türkiye’de neredeyse 100’e yakın gazeteci hapishanede. Bağımsız yayıncı Ragıp Zarakolu’nun hapishanede olmasından bahsetmiyorum bile, bu da dünyanın dört bir yanındaki PEN merkezleri tarafından yakından takip edilen bir dava. 

 

 

Tüm ülkeler bir şekilde kusurlu ve birçok problemle boğuşuyor; buna benim ülkem Amerika ve sizin ülkeniz Türkiye dahil. Bana göre ülkelerimizdeki, bütün ülkelerdeki yaşam şartlarını iyileştirmek için hapis korkusu ve sansür olmadan konuşma ve yayınlama özgürlüğü, bütün kadınlar ve bütün erkekler için kutsal bir haktır."

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.