Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Can Çocuk uzmanlara danışıyor



Toplam oy: 787

Davranış Bilimleri Enstitüsü’yle işbirliğine giren Can Yayınları, Türkiye'de bir ilke imza atarak kitaplarını uzman pedagog ve psikologların danışmanlığıyla küçük okurlarına ulaştıracak.

 

Davranış Bilimleri Enstitüsü’yle ortaklaşa yürütülen projeye göre, yayımlanmış ve yayımlanacak olan tüm çocuk kitapları, uzman pedagoglar tarafından değerlendirilecek.

 

Yayınevinin Genel Yayın Yönetmeni Samiye Öz, projeyi şu sözlerle anlatıyor: “Can Çocuk Yayınları’nın Davranış Bilimleri Enstitüsü’yle (DBE) işbirliği, yayımladığımız kitapların yaş aralığının belirlenmesi ile içeriklerinin çocuk ruh sağlığı ve gelişimi açısından uygunluğu konusunda aldığımız danışmanlığa dayanıyor. Böylelikle yazarlarımızın hassasiyeti ve yayın kurulunun özenine, uzman psikologların donanımları da eklenmiş oluyor. Kısacası bu çalışma, Can Çocuk Yayınları’nın 30 yıllık yayıncılık tecrübesiyle birlikte bir bilgi havuzu oluşturma çabasıdır…”

 

 

Yanlış kitap yanlış hayat

 

Bebeklikten başlayarak çocukları hayatla tanıştıran kitapların sanılandan çok daha derin ve büyük etkileri olduğunu belirten uzman psikolog Cemre Soysal, Can Çocuk’la birlikte başlattıkları bu uygulamanın önemini şu sözlerle anlatıyor:

 

“Çocuk kitapları incelendiğinde iki esas konu bulunmaktadır. İlki hangi kitabın çocuk dünyasına uygun olduğu, ikincisi ise kitapların arasından çocuğunuz için hangisinin tercih edilmesi gerektiğidir. DBE ve Can Çocuk birlikteliği bu iki konuya hizmet etmektedir. Öncelikli olarak kitap okuyucuya ulaşmadan önce çocuk psikolojisine uygun olmayan öğelerin kontrolü yapılmaktadır. Başka bir deyişle edebiyat unsurları ile psikolojik unsurların uyumlu birlikteliği sağlanmaktadır. Kitabın okuyucuya ulaşması aşamasında ise kitap için yaş aralığı belirlenerek aileler kitap tercihi konusunda yönlendirilmektedir. Hatta bu sayede çocuğa kendi okuyacağı kitabı seçme olanağı verilmektedir.”

 

 

Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırma yükümlülüğünün ailede başlayıp okulda devam ettiğini belirten Soysal, yanlış kitap seçimlerinin çocuk gelişimi üzerindeki etkisine de dikkat çekiyor: “Kitaplar, hem görsel hem de dilsel özellikler ile çocuğun oynama, eğlenme, görme, duyma, dokunma yoluyla tanıma ve keşfetme gereksinimlerini karşılayan, duygu ve düşünce dünyasını besleyen, yaratıcılık ve hayal dünyasını geliştiren araçlardır. Yanlış kitap tercihleri çocuğun kitaptan uzaklaşmasına neden olabilir; bu nedenle ilk çocukluk döneminden itibaren doğru seçimlerle çocuğun gelişimi kitaplarla desteklenebilir ve okuma alışkanlığı kazandırılabilir.”

 

 

Doğru tercihin mührü arka kapakta

 

 

 

Bu yıl itibariyle hayat bulan bu işbirliği çerçevesinde, Can Çocuk’tan çıkmış toplam yirmi bir kitap, DBE onayıyla raflardaki yerini aldı. Çocukların ruh ve fiziksel sağlığıyla ilgili uzmanlara kitap önerme konusunda farklı bir alan yaratan uygulama, arka kapaklarda bulunan kolay anlaşılır değerlendirmelerle ailelere de doğru seçim şansı tanıyor.

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder


Sevgili "Çok Ziyaretçi",

Yorumunuzu yayına almadaki gecikmemiz tamamen editoryal bir gecikmedir. Herhangi bir yayınevine, herhangi bir nedenden dolayı bir yakınlık veya uzaklık hissetmediğimizi bilmenizi isterim. 

İlginize teşekkürler, iyi okumalar.

 

31%
69%

Mesele Can Yayınları olunca Sabitfikir'in yumuşak karnı ortaya çıkıyor. Kaç gündür şu linki yorumlarda yayınlayamıyor. Hadi arkadaşım, bu haber güncelliğini yitirdi, yorumları yayınlayın da bari "sansürcü değiliz" diyebilin.

http://leventkazak.tumblr.com/post/10780164160/can-yay-nlar-ndan-nas-l-k...

45%
55%

bu gecikmiş uygulama için çok mutlu oldum, ben de elli küsur yaşında bir okur olarak ne okuyacağımı, hangi kitabın zararlı olduğunu bugüne dek hala anlayabilmiş değilim, bizler için de bu kararı olabilecek yetkili, otoriter, bilimsel kurullar oluşsa, sırf edebiyata değil, hayatın her alanına bu kişiler karar verse, bizler sadece o kararlara uyan mutlu insanlar olsak ne kadar güzel, ne kadar faşist birer toplum bireyi olurduk... bu kaçırılmış fırsatı telafi ettiği için can yayınlarına müteşekkir olmalıyız...

69%
31%

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.