Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (2 Haziran 2014)



Toplam oy: 924

Nihat Behram’ın yazısına “hakaret” cezası

 

Nihat Behram’a, AİHM’de “işkence” suçundan mahkum olmuş Terörle Mücadeleden Sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Sedat Selim Ay’a Yurt Gazetesi’nde yayınlanan köşe yazısında “işkenceci ve tecavüzcü” demesi nedeniyle açılan davada adli para cezası verildi.

 

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Behram, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 125/1 maddesi uyarınca, "hakaret" bin 740 lira adli para cezasına mahkum oldu. Kararı değerlendiren Behram; “İnsan hakları, adalet, hukuk yara almıştır. Adalet’ işkence mağdurlarına derman olacağına işkenceciliğe ferman olmuştur!” dedi.

 

Behram’ın avukatları karara itiraz etmek için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunacak.

 

(29 Mayıs 2014 / bianet)

 


 

“Allah CC” hesabının sahibine hapis cezası

 

Muş Sulh Ceza Mahkemesi, Twitter’da “Allah CC” adını kullanması ve paylaşımlarıyla “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçunu işlediği iddia edilen öğretmen Ertan P.’ye hapis cezası verdi.

 

2012’de başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede Ertan P.’nin yazıların eleştiri veya inançsızlık çerçevesinde olmadığı sadece aşağılama kastını taşıdığı kaydedilmişti. Erkan P. ,se savunmasında iddianamede yer alan tweetleri kendisinin atmadığını, hesabı kullandığı dönemde kan bağışını destekleyen mesajlar attığını ve hesabın hacklenmiş olabileceğini belirtti.

 

“Dini değerleri aşağılama” suçundan 8 ay hapis mahkum edilen Ertan P.’nin cezası suçun yayın yoluyla işlenmesi nedeniyle 15 aya çıkarıldı. Mahkeme cezayı ertelemezken sanığın memuriyet hakkından da yoksun bırakılmasına hükmetti.  Karar Yargıtay tarafından da onanırsa P. hapse girecek.

 

(29 Mayıs 2014/ Hürriyet)

 


 

AYM, Youtube yasağı için “hak ihlali” dedi

 

Anayasa Mahkemesi (AYM), Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından Youtube’a getirilen erişimin engellenmesi kararının “hak ihlali” olduğuna hükmetti.

 

Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, Türkiye Barolar Birliği (TBB) ile CHP’li bazı milletvekilleri de, Youtube erişim engelinin kaldırılması için AYM’ye ayrı ayrı bireysel başvuruda bulunmuşlardı.

 

AYM, gerekçe yazıldıktan sonra hak ihlalinin giderilmesi ve gereğinin yapılması için kararı, TİB ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına gönderecek.

 

(29 Mayıs 2014 / bianet)

 


 

RTÜK’ten STV’ye ceza

 

Samanyolu Televizyonu, “Ana Haber” bülteninde yayınladığı ‘Savcılık Başbakan’a inceleme başlattı mı?” başlıklı haberinde yer alan ifadeler nedeniyle 72 bin lira ceza aldı.

 

Bugün Gazetesi’nden alınan söz konusu haberdeki Başbakan Erdoğan hakkında şikâyetçi olan bir kişinin ihbar yazısında geçen “hasta ruh ve zihin sahibi Erdoğan ve yapılanmasının bertaraf edilmesi” ifadeleri “yayıncılık sorumluluğuyla bağdaşmadığı” gerekçesiyle kanalın ceza almasına neden oldu.

 

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), kararında “Bir gazete kaynaklı olduğu ifade edilen söz konusu haberin haber değeri olabileceği ancak haberin verilişinde kullanılan ifadelerin yayıncılık sorumluluğu ile bağdaşmayacağı değerlendirilmiştir” dedi.

 

(30 Mayıs 2014 / Radikal)

 


 

“Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi” Mayıs raporu

 

İnisiyatif’in hazırladığı raporda, Soma maden faciası ve Uğur Kurt’un ölümünün ardından yapılan eylemlerde en uzun süreli gaz kullanımı yaşanırken, 22 Nisan’dan 27 Mayıs’a kadar geçen sürenin 22 gününde biber gazı kullanıldığı kaydedildi.

 

Yüzüne 40 cm mesafeden sıkılan biber gazının etkisiyle dil kökü kanserine yakalanan Mehmet İstif’in hayatını kaybettiğini hatırlatan inisiyatif, İstif’in ölüm sebebinin biber gazı olabileceğini ve bunun bu şekilde teyit edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

 

“Biber gazı yasaklansın” çağrısını yenileyen inisiyatifin raporunu açıklandığı gün, katıldığı mitingde polisin kullandığı biber gazından etkilenerek hastaneye kaldırılan ve 159 gündür tedavi gören 64 yaşındaki Elif Çermik de hayatını kaybetti.

 

(30 Mayıs 2014 / sendika.org)

 


 

Gezi Parkı eylemlerinin yıldönümüne polis müdahalesi

 

Gezi Parkı eylemlerinin birinci yıldönümünde başta İstanbul olmak üzere birçok kentte düzenlenen protesto gösterilerine polis sert müdahalede bulundu.

 

Başbakan Erdoğan’ın “Güvenlik güçleri kesin talimat almıştır gereği neyse yapılacaktır" açıklamasının ardından Taksim meydanına girişler polis tarafından kapatılırken, Valilik kararıyla Anadolu yakasından Avrupa yakasına yapılan vapur seferleri iptal edildi.

 

Polis, Gezi Parkı merdivenlerinde oturarak kitap okuma eylemi yapanlara bile müdahale ederken eylemler sırasında olayları takip eden basın çalışanları da polis şiddetine maruz kaldı. Çok sayıda gazeteci darp edilirken eylemleri izlemek için Taksim Meydanı’nda bulunan CNN International muhabiri İvan Watson canlı yayında gözaltına alındı.

 

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) yaşanan olaylarda 126 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. İnsan Hakları Derneği (İHD) ise 13 kişinin yaralandığını söyledi.  İstanbul'da eylemcilerle polis arasındaki gerilim geç saatlere kadar devam ederken Ankara, Adana, Hatay, İzmir gibi şehirlerde de polisin eylemlere müdahalesi oldu ve gözaltılar yaşandı.

 

(31 Mayıs 2014 / Radikal)

 


 

Taksim’de Esad’ı protesto eylemi

 

Gezi eylemlerinin yıldönümünde her türlü gösterinin yasaklandığı ve polisin sert müdahalesiyle yüzlerce kişinin gözaltına alındığı Taksim’de Suriye’deki seçimleri protesto eden bir grup eylem yaptı.

 

Taksim metro istasyonu önünde toplanan ve Özgür Suriye Ordusu bayrağı açan Suriyeli gruba polis hiç bir müdahalede bulunmazken Gezi Parkı protestolarında iki çocuğu gözaltına alırken görüntülenen Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü Ünal Altıner’in grubun yanına gelerek uyarıda bulunması ise dikkat çekti. 

 

Altıner’in göstericilere “Normalde sizi gözaltı yaparım biliyorsunuz. Gidin Galatasaray Meydanı’nda eyleminizi yapın” demesinin ardından yaklaşık 15 dakika gösteri yapan grup bayraklarını toplayarak Taksim Meydanı’ndan ayrıldı.

 

(1 Haziran 2014 / Hürriyet)

 


 

Gezi eylemcilerine rekor ceza talebi

 

Antalya'daki Gezi davasında tutuksuz yargılanan beş kişi hakkında savcı, rekor ceza talebinde bulundu. Gezi olaylarında tutuklanan ve kamuoyunda, “Kırmızı fularlı kız” olarak bilinen Ayşe Deniz Karacagil’in de arasında bulunduğu beş şüpheli için 11 ile 98 yıla kadar hapis cezası istendi.

 

Antalya 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde 12 Haziran'da görülecek duruşmada şüpheliler;  'Kamu malına zarar vermek', 'kamu görevlisine karşı direnmek', 'toplantı gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet', 'terör örgütü üyeliği'  ve bu suçları birden fazla işlemekten yargılanacak.

 

(2 Haziran 2014 / Taraf)

 


 

Kaynak: Antenna

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.