Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (20 Ekim)



Toplam oy: 933

TGC ve TGS Basın Kartı Yönetmeliği'nin iptali için dava açtı

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), gazetecilik meslek örgütlerinin görüşü alınmadan hazırlanan Basın Kartı Yönetmeliği'nin iptali için Danıştay'da dava açtı. 

 

TGC ve TGS'nin 14 Ekim 2015 tarihinde açtığı davada yönetmeliğin davacıların görüşüne dahi başvurulmadan idarenin keyfi tutumuyla hazırlandığı vurgulandı. Anayasa başta olmak üzere kanunlara aykırı olduğu hatırlatıldı. 

 

bianet.org

 


 

Ankara katliamına yayın yasağı

 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, en az 97 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili tüm haberlere yayın yasağı getirdi. Cumhuriyet Savcısı Tekin Küçük 14 Ekim 2015’te medya kuruluşlarına “ivedi” ibaresiyle gönderdiği yazıda, konuyla ilgili her türlü haber, röportaj, eleştiri ve benzeri yayınların yasaklandığını bildirdi. Bu karar Türkiye’nin en kapsamlı yayın yasağı oldu.

 

Evrensel, Cumhuriyet, BirGün, Sol Haber Portalı, P24, Haberdar, İleri Haber ve Jiyan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda gazete ve haber portalı, yasağa uymayacaklarını ilan etti. 

 

Yasağın ardından Instagram, "#Ankara" etiketine karartma uyguladı. #Ankara etiketiyle arama yapan kullanıcılar, "bu etiketle yapılan son paylaşımların gizlendiği" uyarısıyla karşılaşıyor.

 

dusun-think.net

 


 

Erdoğan’a hakaret davaları

 

Today’s Zaman Gazetesi’nde yer alan bir haber nedeniyle gazetenin eski Genel Müdürü Ekrem Dumanlı ve o dönem gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olan İbrahim Türkmen hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaretten 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

 

Attığı tweetlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine konulan Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş ise itiraz sonrası tahliye edildi. Hakkında yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı konulan Keneş, "Dışarıdayım ama kendimi özgür hissetmiyorum," dedi.

 

dusun-think.net

 


 

Gazeteciler yargılanıyor

 

Gazeteci Uğur Dündar, 5 Nisan 2014 tarihinde Sözcü gazetesinde yayınlanan yazısında eski bakan Binali Yıldırım’a hakaret ettiği iddiasıyla 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme cezayı erteledi ve 1 yıllık denetim süresi belirledi.

 

dusun-think.net

 


 

Nokta’nın "AKP Günlükleri" haberine erişim engeli

 

Nokta dergisinin “AKP Günlükleri” başlıklı, 7 Haziran seçim sonuçlarını değerlendiren parti kurmaylarına ait olduğu iddia edilen özeleştirilerin yer aldığı kapak haberine erişim engellendi. 

 

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik, haber için “hayal mahsulü ve kurgu” açıklaması yaptı. Nokta, haberi alan diğer internet siteleri için de erişim engelleme girişimi yapıldığını iddia etti.

 

Öte yandan RTÜK, yargı kararı olmadan savcılık talebi ile yedi kanalı (Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, Samanyolu Haber, Bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV) platformundan çıkaran Digitürk, Tivibu, Kablo TV ve Teledünya’ya uyarı yazısı gönderecek.

 

dusun-think.net

 


 

Yeni Asır gazetesine saldırı

 

İzmir’de yayın yapan Yeni Asır gazetesi, bir grubun saldırısına uğradı. Gazetenin Çankaya semtinde bulunan merkez binasına yumurta, pet şişe ve kırmızı boya atan grup, yayın politikasını protesto ettiklerini söyleyerek gazetenin nüshalarını yırttı. 

 

Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı, son yaşanan terör olayları ve provokasyonlara karşı "Birlik olma günü" manşetiyle çıkan gazetenin, Ankara’daki terör saldırısına karşı sendikaların İzmir’de düzenlediği protesto gösterisinde hedef gösterildiğini açıkladı. 

 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şubesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti, yaptıkları açıklamalarla saldırıyı kınadı. Yayın politikasını eleştirmenin herkesin hakkı olduğunu belirten kurumlar, basın özgürlüğüne ve gazetecilere yönelik her türlü tehdidin ve saldırının da karşısında olduklarını açıkladılar. 

 

radikal.com.tr

 


 

 

* Görsel: Servet Kesmen

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.