Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (20 Ocak 2015)



Toplam oy: 758

Düşünce Suçu(?!)na Karşı Girişim’den 20 yıl çağrısı: "20 yıl sonra yine aynı yerde…"

Bundan tam 20 yıl önce, 1995'te Yaşar Kemal, Alman Der Spiegel dergisinde  yazdığı "Yalanlar Seferi" başlıklı yazısı nedeniyle İstanbul DGM'de yargılandı. 23 Ocak 1995’te yapılan ilk duruşmada aralarında Demirtaş Ceyhun, Erdal Öz, Adalet Ağaoğlu ve Ataol Behramoğlu’nun bulunduğu yüzlerce kişi Yaşar Kemal'e destek vermek için gelmişti. Destek daha sonra suça iştirake dönüştü. Şanar Yurdatapan’ın sözcülüğünde başlayan bu sivil itaatsizlik eylemi daha sonra Düşünce Suçu(?!)na Karşı Girişim olarak birçok sivil itaatsizlik eylemi ve etkinlik gerçekleştirdi.

Girişim olarak, tüm “düşünce suçlularını”; Yaşar Kemal’in ifade vermek için DGM’ye çağrılmasının üstünden geçen 20 yılın ardından bir kez daha aynı gün ve aynı yerde buluşmaya davet ediyoruz.

“Bu 20 yıl boyunca aramızdan ayrılan, boşluklarını kalbimizde hep hissettiğimiz  sevgili suç ortaklarımız Aziz Nesin’i, Erdal Öz’ü, Bülent Tanör’ü, Demirtaş Ceyhun’u, Cenk Koray’ı, Metin Özek’i, Uğur Cankoçak’ı, Zihni Anadol’u,  Arif Damar’ı,  Atıf Yılmaz’ı, Şaban Dayanan’ı, İlhan Selçuk’u, İsmail Gülgeç’i, M. Ali Birand’ı, Ömer Kavur’u, Süleyman Üstün’ü, Toktamış Ateş’i, Yusuf Kurçenli’yi, Mina Urgan’ı ... ve yurt dışından suçumuza iştirak eden destekçilerimizden şu anda bu dünyada olmayan sevgili Arthur Miller’i, Harold Pinter’i, Susan Sontag’ı, Alexander Tkachenko’yu Kalevi Haikara’yı ve tabii ölümünden 71 yıl sonra tekrar yargılanan Franz Kafka’yı hasretle anmak”; 20. yıl pastasını, hep birlikte üfleyip hep birlikte tatmak için 23 Ocak 2015 Cuma günü saat 11.00’de Beşiktaş’taki eski DGM’nin arka avlusunda (Şimdi Bahçeşehir Üniversitesinin arka bahçesi) buluşuyoruz...

20 Ocak 2015 / antenna-tr.org

 

 


 


Tunceli Baro Başkanı cezaevine girecek

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Tunceli Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe'ye “örgüt üyeliği” suçlamasıyla verilen altı yıl üç aylık hapis cezasını onadı.

Malatya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamasında Yeşiltepe, ceza alan müvekkilleriyle ilgili açıklama yapmak, öldürülen Armenak Bakırcıyan hakkında kitap çalışması yürütmek gibi “eylemlerle” suçlanarak mahkum olmuştu.

Mesleki faaliyetlerinden kaynaklı ceza aldığını belirten ve yapılan itirazlar kabul edilmediği takdirde cezaevine girecek olan Yeşiltepe, 12 Eylül’den sonra tutuklanan İstanbul Barosu Başkanı Orhan Adli Apaydın’dan sonra, görevi başındayken tutuklanan ikinci baro başkanı olacak.

20 Ocak 2015 / radikal.com.tr

 

 


 

 

İnternet kısıtlamalarını içeren yeni yasa tasarısı Meclis’te

Vakıf ve derneklerle ilgili “torba kanun” tasarısına eklenen bir düzenlemeyle Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), İnternet sitelerini, Başbakanlık ve ilgili bakanlıkların talebiyle mahkeme kararı olmaksızın kısıtlayabilecek.

Ak Parti Konya Milletvekili Kerim Özkul’un imzasını taşıyan teklife göre TİB;  “kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik, kamu düzenin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi” gibi gerekçelerle internet ortamında yer alan yayınlarla ilgili içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı alabilecek. Söz konusu karar 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim, kararını 48 saat içinde açıklayacak; aksi halde, 72 saatin sonunda engelleme kendiliğinden kalkacak.

İnternet Kanunu ile ilgili bir yıl içinde 4. kez değişikliğe gidildiğini hatırlatan bilişim hukuku uzmanı Av. Ersoy Akdemir; “interneti engelleme yetkisi yargı sürecinden uzaklaştırılarak devlet inisiyatifine verilmeye çalışılıyor. Teklif ifade özgürlüğü, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti, eleştirebilme hakkı gibi en temel uluslararası hukuk ilkelerine aykırılık taşıyor” dedi.

20 Ocak 2015 / hurriyet.com.tr

 

 


 

 

14 yaşındaki çocuk gaz bombası fişeğiyle vuruldu

Şırnak’ın Silopi ilçesinde, 14 yaşındaki lise öğrencisi Z.T. gaz bombası fişeğinin başına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı.

19 Ocak günü öğlen saatlerinde Habur Sınır Kapısı istikametinden Silopi'ye gelen askeri bir konvoydaki araçlara çocuklar tarafından taş atılması üzerine çocukların üzerine gaz bombası sıkıldı. Fişeklerden biri o sırada yoldan geçen Z.T.'nin başına isabet etti, hayati tehlikesi devam eden lise öğrencisi hastaneye kaldırıldı.

20 Ocak 2015 / bianet.org

 

 


 

 

Hrant Dink ölümünün 8. yılında anıldı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 8. yıl dönümünde birçok ilde yapılan etkinliklerle anıldı. Eylemlerde kardeşlik mesajı verilirken, Dink cinayetinden devletin sorumlu olduğu vurgulandı.

Dink’in Genel Yayın yönetmeni olduğu ve saldırıya uğradığı Agos gazetesi önündeki anmadaki basın açıklamasını okuyan yazar Murathan Mungan; “katledilenler biz onlardan sonra birkaç kelime daha fazla söyleyebilelim, diye öldüler. Tetiği çeken parmaklar değişse de, cinayetin arkasındaki en büyük örgüt aynı. Adı “faili meçhul”, ama kendisi belli” dedi.

Öte yandan Dink suikastına ilişkin "kamu görevlilerinin ihmali" olduğu iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı çıkartılan Cizre Emniyet Müdürü Ercan Demir, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu tutuklamanın tedbir amaçlı olduğunu belirterek, “Asıl önemli olan iddianamenin nasıl düzenleneceği. İddianame tüm kamu görevlilerini kapsamalı” dedi.

20 Ocak 2015 / evrensel.net

 

 


 

 

Hükümet polis şiddetini gizledi

Gezi protestoları sırasında polisin aşırı güç kullanımıyla ilgili soruşturmalarla ilgili ayrıntılı bilgi isteyen Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’ne Türkiye’den verilen resmi yanıtta sadece 9 olay hakkında bilgiler yer aldı.

Türkiye, 200 olayla ilgili soruşturmaların sürdüğünü belirtirken 11 kişinin hayatını kaybettiği 146’sı ağır 8 bin kişi yaralandığı gösterilerle ilgili, polis şiddeti sonucu öldürülenlerden bir tek Ethem Sarısülük’e işaret edildi, hayatını kaybeden diğerlerinden ve soruşturmalardan söz edilmedi.

Verilen yanıtta Sarısülük’ü öldürmekle suçlanan polis Ahmet Şahbaz için ise “kendini savunduğu” ifade edildi.

19 Ocak 2015 / cumhuriyet.com.tr




 

 

Yayınlanma özgürlüğü tartışıldı

Türkiye Yayıncılar Birliği'nin Adana 9. Kitap Fuarı'nda 17 Ocak’ta düzenlediği “Yayınlama özgürlüğü yolunda” paneline yazar Oya Baydar, Evrensel Basım Yayın'ın sahibi  Songül Özkan ve gazeteci İsmail Saymaz konuşmacı olarak katıldı.

Yayın hayatı üzerinde baskıların sansür ve otosansür olarak sürdüğünü belirten Baydar; “Charlie Hebdo dergisini yayınladığı için hedefe konan Cumhuriyet Gazetesi'nin yaşadıkları ifade özgürlüğünün durumunu ortaya koyuyor” dedi.

Saymaz gazetecilerin “terörist” ilan edilerek cezaevine atıldığını belirtirken, Özkan ise  Tüm bu baskılara karşı yayınevlerinin birlikte mücadele etmesi gerekiyor” dedi.

19 Ocak 2015 / bianet.org

 

 


 



Mahkemedeki savunmaya soruşturma açıldı

İstanbul basın savcılığı; BirGün gazetesi Genel Yayın Sorumlusu Barış İnce’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’ın şikayeti üzerine açılan davada yaptığı savunmasına Cumhurbaşkanı'na hakaretten soruşturma başlattı.

BirGün gazetesinin TÜRGEV ile ilgili hazırlanan fezlekeyi “Ceplerine duble yol yapmışlar” başlığıyla haberleştirmesi üzerine “gizliliği ihlal” ve “hakaret” suçlamasıyla yargılanan İnce, davanın 21 Ekim 2014 tarihli duruşmasında savunma yapmış, akrostiş tekniğiyle hazırlanan savunma gazetede de yayımlanmıştı.

19 Ocak 2015 / birgun.net

 




AP, Türkiye’yi basın özgürlüğü konusunda uyardı

Avrupa Parlamentosu (AP), Aralık ayında medya organlarına yapılan baskın ve gazetecilerin tutuklanması kınayarak, Türkiye'yi basın özgürlüğüne saygı göstermeye çağırdı.

AP, Genel Kurul’da kabul edilen karar tasarısında Türkiye'den düşünce, ifade ve medya özgürlükleri, hukuk devleti, demokrasi, eşitlik ve insan hakları alanlarında reformlar yapmasını istedi.

16 Ocak 2015 / radikal.com.tr

 

 




RSF, medyaya yönelik artan şiddet ve sansüre tepki gösterdi


Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Charlie Hebdo saldırısı ve derginin 14 Ocak’ta son sayısını çıkardığı süreçte Türkiye, Rusya, İran, İsrail, Almanya, Fas, Tunus, Cezayir, Pakistan, Fransa ve Belçika’da yaşananları özetleyen bir açıklama yayınladı.

RSF, Fransız dergisine destek verdikleri için birçok medya organın şiddet ve sansürün hedefi olduğunu belirtti; baskı, tehdit ve fiziki saldırıları kınayarak, yetkileri gazetecileri korumak için mümkün olan tüm çabayı göstermeye çağırdı.

16 Ocak 2015/ bianet.org





Berkin Elvan protestosuna dava

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle yaralanarak yaşamını kaybeden Berkin Elvan için 12 Mart 2014 tarihinde Pamukkale Üniversitesi’nde düzenlenen protesto eylemine katılan 65 öğrenci hakkında dava açıldı.

12. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede savcılık, öğrencilerin Elvan’ın ekmek almaya giderken yaşamını yitirmesini sembolize ettiği için eyleme getirdikleri ekmek ile kalabalığı tahrik ettiği savundu, biber gazından korunmak için taktıkları steril maskeleri de suç kapsamına aldı. Ayrıca savcılık eyleme müdahale eden polisler hakkındaki basit yaralama ve hakaret suçlamalarıyla ilgili olarak da kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği belirtildi. Davanın ilk duruşması 2 Haziran 2015 tarihinde görülecek.

16 Ocak 2015/ cumhuriyet.com.tr

 

 


 


CHP’den 2014 Sansür Raporu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, düzenlediği basın toplantısıyla “Kültür ve Sanata Uygulanan Baskı ve Sansür/2014 Raporu”nu açıkladı.

Karakaş, geçtiğimiz yıl 135 vakada hükümetin doğrudan kültür ve sanata yönelik yasaklama, baskı ve sansür uygulandığı söyledi.

Rapora gör 2014 yılı içerisinde 32 belgesel, sinema ve tiyatro oyununa sansür ve yasak uygulandı, 18 kez Radyo, TV, gazete sansürü ve yasağı konuldu, 17 internet ve sosyal medya yasağı uygulandı.

Raporun tam metnine erişim için;

http://www.chp.org.tr/wp-content/uploads/yazma-oynama-konusma/index.html...

16 Ocak 2015/ cumhuriyet.com.tr


 


 

 

Savcıdan işkence soruşturmasına takipsizlik kararı

Antalya'nın Alanya İlçesi’nde karıştığı trafik kazası nedeniyle götürüldüğü jandarma karakolunda askerler tarafından darp edilen Ramazan Günevi'nin suç duyurusu ile ilgili savcılık takipsizlik kararı verdi.

Savcılık, kaymakamlığın soruşturma izni vermediğini belirterek, “işlem yapılmasına yer olmadığına” hükmederken, karara itiraz eden avukat Münip Ermiş savcılığın yasada olmayan bir kavram kullandığını vurguladı, “Gözaltında işkence ve hürriyet engelleme suçunda savcı doğrudan soruşturma yapmalıdır. İtiraz dilekçemizde savcının uygulamasının yasadışı olduğunu belirttik” dedi.

16 Ocak 2015 / birgun.net

 

 


 


Afiş asan gençlere tutuklama talebi


İstanbul Sarıgazi’de 3 genç, astıkları bir afiş nedeniyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaretten gözaltına alındı.

Savcılık, yaşları 18’den küçük olan gençlerden ikisi, “adli kontrol” talebiyle,. 19 yaşındaki E.Ç. ise tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etti. Gençler, Anadolu 4. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakılırken, avukat Nuriye Alsancak “gözaltı dahi gerektirmeyen bir eylem için savcılığın tutuklama istemesini polis ve adli makamların ifade özgürlüğü üzerindeki baskısı” olduğunu söyledi.

16 Ocak 2015 / birgun.net

 

 


 

“Hırsız Tayyip” sloganına ceza

Aralarında Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç’un da bulunduğu 4 kişi, 26 Nisan tarihinde yapılan bir yürüyüşte attıkları sloganlar nedeniyle 11 ay 20 gün hapis cezası aldı.

Çanakkale 5. Asliye Ceza Mahkemesi, sanıkların “Hırsız Tayyip Erdoğan” ve “Tayyip şaşırdı paraları aşırdı” sloganlarıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiklerine hükmederken, verilen cezaları adli para cezasına çevirerek hükmün açıklanmasını 5 yıl süreyle erteledi.

16 Ocak 2015 / evrensel.net

 

 




Güçlükonak katliamı ile ilgili 18 yıldır dava açılmadı

1996 yılında Şırnak Güçlükonak'a bağlı Çevrimli ve Yatağan köylerinden gözaltına alınan ve ardından öldürülen 11 kişinin failleri 18 yıldır bulunamadı.

12 Ocak 1996'da köylere baskın yapan askerler, dağdaki yakınlarına yardım ettikleri iddiasıyla Abdullah İlhan, Ahmet Kaya, Ali Nas, Neytullah İlhan, Halit Kaya ve Ramazan Oruç'u gözaltına aldı. Gözaltına alınanların Taşkonak Jandarma Taburu'nda işkence ile öldürülmesinin ardından 15 Ocak'ta jandarma, gözaltına alınanların serbest bırakılacağını açıkladı, köylülerden onları almak için bir minibüs getirilmesini istedi.

İddiaya göre gözaltındakileri almak için karakola giden köy korucuları Hamit Yılmaz, Abdülhalim Yılmaz, Mehmet Öner, Lokman Özdemir ve şoför Ramazan Nas da jandarmalar tarafından öldürüldü. 11 kişi aracın koltuklarına bağlanıp başlarına çuval geçirilerek asker kontrolündeki araçla birlikte yola çıkarıldı. Ardından minibüs silahla tarandı ve atılan roketlerle cesetler yakıldı.

Katliamın ardından 16 Ocak'ta Genelkurmay Başkanlığı askeri helikopterle gazetecileri Güçlükonak'a götürdü ve katliamı 15 Aralık 1995 tarihinden itibaren tek taraflı ateşkes ilan eden PKK'nin yaptığını açıkladı.

Katliamla ilgili dava açılmazken, sorumluların bulunmasını isteyen insan hakları savunucuları yargılandı. Öldürülenlerin yakınlarının Temmuz 1996'da yaptıkları başvuruda ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye'yi mahkum etti.

Düşünce Suçuna Karşı Girişim’in “Güçlükonak’ta Ne Oldu?” başlıklı videosu için;

http://www.youtube.com/watch?v=-AvlPoZates

15 Ocak 2014/ bianet.org

 

 

 


 



Avrupa Konseyi’nin “işkence raporu” açıklandı

Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi 2013 yılında Türkiye 'deki cezaevleri ve karakollara yaptığı ziyaret ile ilgili raporunu yayımlandı.

Merkezi Strasbourg'da bulunan komite Türkiye’den özellikle toplu gösteriler sırasında güvenlik güçlerinin kötü muamele yapmaması, gereğinden fazla güç kullanmaması ve bunları yapanların cezalandırılacağı yönünde kararlı bir mesaj verilmesini istedi.

Orantısız güç kullanımının ve kötü muamele uygulamalarının engellenmesi için gerekli tedbirlerin alınması istenen raporda, cezaevi ve karakollardaki fiziki durum ve uygulamalara ilişkin bazı eleştiriler getirildi ve bir dizi öneride bulunuldu.

15 Ocak 2015 / radikal.com.tr

 

 


 


Sanatçı Evcimen hakkında “hakaret” iddiasıyla soruşturma açıldı

Halk müziği sanatçısı Kutsal Evcimen hakkında, Malatya 11. Uluslararası Arguvan Türkü Festivali’nde söylediği “Satın Eşek Sıpaları” adlı türkü ve konuşması nedeniyle dönemin Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Soruşturma kapsamında ifade veren Evcimen söz konusu türkünün Rıza Karahan tarafından 30 yıl önce bestelendiğini belirterek, “Halk müziğinde teşbiğ ve mecaz vardır. Kesinlikle şahsi hiçbir söylem yok. Benim söylediğim türkü ve konuşmamda şahıslara hakaret yoktur. AKP iktidarı kendi gibi düşünmeyen herkes üzerinde baskı kuruyor ve yargılıyor” dedi.

15 Ocak 2015 / cumhuriyet.com.tr

 

 


 

 

Ali İsmail Korkmaz anmasına dava

Eskişehir'deki Gezi Parkı gösterileri sırasında dövülen öldürülen Ali İsmail Korkmaz için Hatay’da yapılan anma etkinliğine katılan 14 kişi hakkında “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet” iddiasıyla dava açıldı.

Korkmaz ailesinin çağrısıyla ölümünün kırkıncı gününde Ali İsmail’in mezarını ziyaret etmek isteyen grubun yürüyüşüne polis TOMA ve gazlarla müdahale etmişti.

Yargılanan 14 kişinin arasında bulunan Ali İsmail’in ağabeyi avukat Gürkan Korkmaz; “O gün aile olarak dini inançlarımıza göre türbeyi ziyaret edecektik. Ziyaret edemeden müdahale edildi. Bir avukat olarak emniyet ve savcılıkta ifadem alınmadı. Savcılık siyasi baskılarla ifademi almadan dava açmıştır” dedi.

Hatay 5. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın bir sonraki duruşması 31 MArt’ta görülecek.

15 Ocak 2015 / radikal.com.tr

 

 




Üniversitelerde yaşanan hak ihlalleri raporu

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Üniversite Temsilciler Kurulu Ankara’da gerçekleşen yıllık olağan toplantısında görüşülen konuları ve sorunların çözümüne yönelik önerileri içeren bir rapor yayımladı.

Eğitim Sen, Türkiye’deki 47 farklı üniversiteden 76 temsilcinin katılımıyla düzenlenen toplantıda üniversitelerde yaşanan hak ihlallerini 58 başlık altında toplarken çözüm önerilerini de sıraladı, Akademik özgürlüklerin, ifade özgürlüğünün, sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istedi.

Raporun tam metnine erişim için;

http://www.egitimsen.org.tr/ekler/a3e634b5b7c39c2_ek.pdf

14 Ocak 2015/ bianet.org

 

 


 

 

"Sosyal Medya ve Azınlıklar" projesi

Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında hayata geçirilen "Sosyal Medya ve Azınlıklar" projesi ile azınlıkların sosyal medyayı ne kadar ve nasıl kullandığı, toplumla bütünleşmesinde sosyal medyanın rolü ve kendilerini ifade ederken ne gibi engellerle karşılaştıkları araştırılacak.

Cezayir Toplantı Salonu'nda yapılan basın açıklamasında, Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Laki Vingas, Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Ulaş Karan, Hrant Dink Vakfı Medyada Nefret Söyleminin İncelenmesi projesinden Zeynep Arslan ve avukat Rita Ender proje hakkında bilgi verdiler.

Toplantıda azınlıkların sosyal medyada görünürlükleri arttıkça nefrete, ayrımcılığa da daha çok maruz kalmaya başladığına dikkat çekilirken, proje kapsamında  Avrupa'daki ifade özgürlüğüne ilişkin mevzuatlar incelenerek hukuki bir tartışmanın da yürütüleceği belirtildi.

14 Ocak 2014 / bianet.org

 

 


 

 

Dink soruşturmasında iki polis tutuklandı

Hrant Dink suikastına ilişkin "kamu görevlilerinin ihmali" olduğu iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Muhittin Zenit ile polis amiri Özkan Mumcu tutuklandı.

"Görevi kötüye kullanmak" ve "ihmal suretiyle ölüme neden olmak" ile suçlanan polisler Dink cinayeti soruşturmasında tutuklanan ilk kamu görevlileri oldu.

14 Ocak 2015 / radikal.com.tr

 


 

 

Milliyet gazetesinden yazarına sansür

Milliyet gazetesi köşe yazarı Mehveş Evin’in Charlie Hebdo katliamı üzerine kaleme aldığı “Sorun ne Charlie ile başlıyor, ne de bitiyor” başlıklı yazısı gazete tarafından sansürlendi.

Evin, katliamın ardından sıkça tartışılmaya başlanan ifade özgürlüğü ve din ilişkisine yer verdiği yazısının yayımlanmamasını Twitter’dan; “Yazımın girişi nedense “sert” bulundu ve değişiklik yapmam istendi. Kabul etmedim, yazı yayınlanmadı” şeklindeki paylaşımıyla duyurdu.

Gazetenin kağıt baskısında yer almayan yazı internet sitesinden de kaldırıldı.

14 Ocak 2015 / radikal.com.tr

 

 


 

 

Twitter ve Facebook için kapatma kararı

Suriye’ye silah ve mühimmat taşıyan Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait tırların Adana'da durdurulmasına ilişkin tutanakların internette yayılması üzerine bu belgeleri yayımlayan tüm internet sitelerine erişimin engellenmesi için mahkeme kararı alındı.

Karar, Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerini de içerirken, söz konusu içerik kaldırılmışsa engelleme kararı uygulanmayacak, ancak kaldırılmamışsa engelleme kararı yürürlüğe girecek. Bu arada Twitter tutanakların paylaşıldığı hesabı dondurdu.

14 Ocak 2015 / hurriyet.com.tr




 

 

AYM’den cezasız kalan dosyaları için tarihi adım

Anayasa Mahkemesi (AYM), 1992 yılında gözaltında kaybedilen ve soruşturma dosyası zaman aşımından düşürülen Hasan Gülünay’la ilgili başvuruda sivil toplum kuruluşlarının “amicus curie” sıfatıyla hukuki görüş sunmasını kabul etti.

Karar üzerine Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, TESEV, TİHV, İHD ve Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin de aralarında bulunduğu kuruluşlar yüksek mahkemeye başvuruda bulunurken AYM, hak ihlali kararı verirse zaman aşımıyla kapatılan Gülünay dosyası yeniden açılabilecek ve zorla kaybetmeden sorumlu kamu görevlileri daha etkili şekilde soruşturulabilecek.

Ayrıca AYM’nin bu adımı gözaltında zorla kaybedilenlerle ilgili cezasızlık sonucunu değiştirebilecek bir emsal karar niteliği taşıyabilecek.

14 Ocak 2015 / gercekgundem.com


 



 

Mahkeme sloganın “ifade özgürlüğü” olduğuna karar verdi

Gaziantep’te, katıldıkları Newroz kutlamalarında PKK lideri Abdullah Öcalan lehine slogan attıkları gerekçesiyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan 10 sanık beraat etti.

Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, sanıkların attıkları sloganların “şiddet veya tehdit yöntemini teşvik edici olmadığına ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığına” karar verdi. Mahkeme ayrıca Hazine’nin yargılanan sanıklara vekalet ücreti olarak 3’er bin lira ödemesine hükmetti.

14 Ocak 2014 / taraf.com.tr


 



 

Akademisyen Sümer vicdani reddini ilan etti

Massachusetts Üniversitesi'nde siyaset bilimi alanında doktora yapan Bilgesu Sümer, 13 Ocak tarihinde İstanbul Kadıköy'deki Vicdani Ret Derneği'nde bir basın açıklaması düzenleyerek vicdani reddini ilan etti.

Bir akademisyen ve bir insan olarak militarizmi reddettiğini belirten Sümer, “her canlının sözü olduğu, herkesin içine sığdığı bir dünyayı ve yaşamı istemek suç değildir. Bir haktan çok insanlık ödevidir” dedi.

 14 Ocak 2015 / birgun.net

 

 


 

Gezi olayları davasından yargılanan 33 sanık beraat etti

Bursa’da, 2013 yılı Haziran ayında Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla düzenlenen gösterilere katılan 33 kişi, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandıkları davada beraat etti.

Bursa 12'nci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davada mahkeme hakimi, “eylemin şiddet içermediği, demokratik ve Anayasal hakların kullanımı olduğu” gerekçesiyle tüm sanıkların beraatlerine karar verdi.

14 Ocak 2015/ cumhuriyet.com.tr

 




Cumhuriyet Charlie Hebdo karikatürlerini yayımladı


Cumhuriyet gazetesi, Charlie Hebdo’ya yönelik katliamın ardından derginin 16 sayfa olarak yayımlanan özel sayısındaki karikatürlerden bir seçkiye destek amacıyla yer verdi.

Geçmişten günümüze birçok terör saldırısının hedefi olduklarını hatırlatan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer; "Yazarlarını terör saldırılarında yitiren Cumhuriyet, Charlie Hebdo katliamının acısını çok iyi anlamaktadır. İfade özgürlüğüne yönelik bu saldırıyı kınıyor ve dayanışmanın parçası olarak karikatürleri gazetemizde yer veriyoruz” dedi.

Karikatürlerin yayımlanacağının açıklanmasının ardından tehditlere maruz kalan gazetenin dağıtımı herhangi bir yargı kararı olmaksızın polisler tarafından engellendi. Matbaadan çıkan kamyonları durduran Emniyet yetkilileri dağıtıma çıkan gazeteleri kontrol ederken; savcılık, Charlie Hebdo kapak karikatürünün seçkide yer almadığı bilgisi üzerine engeli kaldırdı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti gazetenin dağıtımının engellenmesinin sansür girişimi olduğunu belirterek tepki gösterdi.

Diğer yandan gazetenin karikatürleri yayınlama kararının ardından Twitter'da "#ÜlkemdeCharlieHebdoDağıtılamaz" etiketiyle paylaşılan mesajlarda çok sayıda tehdit ve küfür yer aldı. Bir kullanıcı, "İdam neden yok Bunların alayı temizlenmeli.." diye yazdı.

14 Ocak 2015 / cumhuriyet.com.tr

 

 

 


 


Kaynak: Antenna

Görsel: Mehmet İnanır

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.