Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (5 Şubat)



Toplam oy: 604

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Perihan Mağden için Cumhurbaşkanı'na hakaret suçlamasıyla bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası istedi. Nokta dergisi yazarı Mağden hakkında, Cumhurbaşkanı’na hakaret iddiasıyla 14 Eylül 2015 tarihinde Diken haber sitesinde yayımlanan “köşeye sıkışmış vahşi bir hayvan gibi, vahşi bir kaplan gibi” sözleriyle ilgili olarak soruşturma başlatılmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özel'in suç duyurusu dilekçesiyle başlatılan soruşturmaya kaynak olan haber, Mağden'in köşe yazarı olduğu Nokta dergisine 2015'in Eylül ayında yapılan polis baskınıyla ilgili tepkileri ele alıyordu. Mağden, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği ifadesinde muhabir Tunca İlker Öğreten'in derginin toplatılması sonrasında sormuş olduğu sorulara cevap verdiğini, ancak kendisinin özellikle "kaplan" tabirini kullandığını, konuşma sırasında lafın gelişi olarak "vahşi bir hayvan gibi" ifadesini kullandığını ama peşi sıra bunun teşbih olduğunu da söyleyerek "kaplan gibi" şeklinde değiştirdiğini, kendisinin sadece muhabire telefonda fikrini açıkladığını ve hakaret etmediğini söylemişti.

 

- Antropolog Sibel Özbudun hakkında Facebook’ta yaptığı paylaşımlar nedeniyle "Suç işlemeye alenen tahrik etme" ve "PKK/KCK Silahlı Terör Örgütü Propagandası Yapma" suçlarından iki ayrı dava açıldı. İddianamelerde Özbudun’un Facebook adresinde paylaştığı, Can Yücel’e ait "Ülke Bölünsün İstiyorum" başlıklı şiir de delil sayıldı. Özbudun savunmasında paylaşımlarının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu, herhangi bir örgütle bağlantısının bulunmadığını söyledi.

 

- Hakkında 11 yılı aşkın hapis cezası bulunan dilbilimci Sevan Nişanyan, bir yıl Aydın Yenipazar Kapalı Cezaevi’nde kaldıktan sonra Eylül 2015’te Sultanhisar Açık Cezaevi’ne nakledildi ancak Ocak 2016’da aynı cezaevinin kapalı kısmına alındı. Nakil gerekçesi olarak cezaevi kurallarının ihlali gösterildi. Nişanyan’ın avukatları konuyla ilgili itirazda bulundu, yazarın durumu infaz hâkimliğinin vereceği kararla netleşecek.

 

- İstanbul’da gözaltına alınan jiyan.org muhabiri Hayri Tunç çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Tunç sosyal medyada yaptığı paylaşımlar sebebiyle "örgüt propagandası yapmak"la suçlanıyor. Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Nuri Akman da, hakkında açılan bir soruşturma kapsamında ifade vermek üzere gittiği adliyede, "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklandı. Suçlamaya gerekçe olarak Akman’ın geçmişte Kobani’de yaptığı haberler, çektiği fotoğraflar ve sosyal medya paylaşımları gösterildi.

 

- Öğrencilerine Abdullah Öcalan’ın yazıları üzerinden Kürt sorunuyla ilgili soru sorduğu gerekçesiyle ‘terör örgütü propagandası yapmak’tan Ankara 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Barış Ünlü ilk duruşmada beraat etti. Ünlü’nün Kürt siyasi hareketine ilişkin bir sınavda Öcalan’ın metinlerini kullanmasının olağan olduğunu belirten 16 akademisyen, Ünlü’ye destek yazıları yazmıştı.

 

Today's Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş, 1 Ocak 2015'te kişisel blog sayfasında yayımladığı ‘Davutoğlu'nun Sefaleti' başlıklı yazısı nedeniyle 7 bin 80 lira adli para cezasına çarptırıldı.

 

- Cumhuriyet gazetesi haber koordinatörü ve yazarı Ayşe Yıldırım hakkında, "Sandık başında onları sakın unutmayın" başlıklı yazısı nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinden soruşturma açıldı. "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama", "Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" ve "İftira" suçlamaları nedeniyle ifade veren Yıldırım, bu suçlamaları kabul etmedi.

 

- Prof. Dr. Örsan Öymen hakkında, Aydınlık gazetesinde yayımlanan “Erdoğan’ın Yargılanması” başlıklı yazıda Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği gerekçesi ile 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

 

 

* Kaynak: T24.com.tr, Agos, dusun-think.net, diken.com.tr, Birgün, Evrensel, Hürriyet, Cumhuriyet

 

* Görsel: Aslı Yazan

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.