Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

En kapsamlı Etimoloji Sözlüğü TDK'dan



Toplam oy: 885

TDK, şu ana kadar en şöhretlisi Sevan Nişanyan’a ait etimolojik sözlükleri gölgede bırakacak Etimolojik Sözlük hazırlamak için bir milyon liralık bütçe ayırdı ve komisyon kurarak kolları sıvadı.

Hiç kuşkusuz Prof. Hasan Eren’den Sevan Nişanyan’a, İsmet Zeki Eyüboğlu’ndan Prof. Andreas Tietze’ye kadar pek çok isim Türkçe’nin Etimoloji Sözlüğü (Kökenbilim) için önemli adımlar attı, gözden kaçırılmaması icap eden çalışmalar yaptı. Ne var ki, Prof. İlber Ortaylı’nın da yakın zamanda altını çizdiği gibi, “21’inci yüzyılda on milyonlarca insan tarafından konuşulan bu büyük dilin etimolojik bir lügatı (yani kelimelerin kökenini gösteren lugat) çıkmış değildir. Ve mesela Profesör Andreas Tietze’nin yarım kalan lügatının bile derlenip yayına hazırlanmadığını belirtmek gerekir. Bu Türk Dil Kurumu’nun görevidir.”

Para DPT’den

TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın, tıpkı Prof. İlber Ortaylı gibi dille şu veya bu şekilde iişkisi olan herkesin dile getirdiği bu eksikliğin bilincinde olduklarını söylüyor ve yeri gelmişken herkesin beklediği müjdeyi de veriyor:

“2011 yatırım projeleri kapsamında Etimoloji Sözlüğü projemizi hazırlayıp Devlet Planlama Teşkilâtı’nın kapısını çaldık. İnanılmaz bir destek gördük ve hazırladığımız proje büyük bir şevkle kabul edildi. Etimoloji Sözlüğü için genel bütçeden bir milyon lira ödenek ayrıldı. Üstelik ihtiyaca göre bu ödenek artabilecek.”

Prof. Akalın, Prof. Eren’in hazırladığı fişlerin tamamının yayın haklarıyla birlikte TDK’ya devredildiğini, Rus Türkolog Prof. Ervard Vladimiroviç Sevortyan’ın ünlü sözlüğünün tercüme hakkını da aldıklarını belirterek şunları söyledi:

Kimseyi dışlamak yok

“Sağlığında Avusturyalı Türkolog Prof. Dr. Andreas Tietze ile de temasa geçmiş ve hazırladığı sözlüğün yayın hakkını almak için hem kendisiyle hem de Avusturya Bilimler Akademisi ile görüşmüştük. İlk cildin baskısında çıkan pürüzleri bir türlü aşamadık. Tam o esnada da Prof. Tietze öldü. Ben çok çaba harcadım ama bir türlü mevzuatın üstesinden gelemedik. Ama bunlar geride kaldı. Şimdi biz kurum olarak Türk dilinin etimolojisi üzerine çalışan hiç kimseyi dışlamayacağız ve herkesi göreve davet edeceğiz.”

Kaynak: Hürriyet - Sefa Kaplan'ın haberi

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.