Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Filmekimi için geri sayım başladı!



Toplam oy: 690

Filmekimi, on dördüncü yılında her yıl olduğu gibi, dünya festivallerinde gösterilmiş, ödüller almış ve merakla beklenen yapımları içeren zengin programıyla ekim ayını renklendirecek. 3-11 Ekim tarihlerinde İstanbul’da başlayacak maraton Türkiye’nin birçok kentinde ekim boyunca sürecek. Filmekimi, bu yıl Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır ve Trabzon’daki gösterimlerin yanı sıra ilk kez Edirne’ye de uğrayacak. Filmekimi, 2014’te 7 şehirde toplam 70 bin sinemaseverle buluşarak rekor izleyici sayısına ulaşmıştı. 

 

Filmekimi, İstanbul’un farklı noktalarına yayılarak daha çok sinemasevere ulaşmayı hedefliyor. Geçtiğimiz yıl ilk kez Kadıköy’e geçen ve büyük ilgi gören Filmekimi’nin bu yıl Beyoğlu’nda Beyoğlu, Atlas ve Kadıköy Rexx Sineması’nın yanı sıra Ortaköy’de Feriye Sineması’nda da gösterimleri olacak. 

 

"Edebi" filmleri

 

Ex Machina / Alex Garland

 

Never Let Me Go, Gün Işığı, 28 Gün Sonra filmlerinin senaryolarına imza atan, The Beach / Kumsal,  Tesseract / Hiper Küp romanlarının yazarı Alex Garland bu kez Ex Machina’da hem yönetmen hem de senarist olarak karşımıza çıkıyor. Yılın en merakla beklenen filmlerinden Ex Machina, “insanlık sonrası fütüristik şok filmi” ve “vizyoner bir bilimkurgu” olarak şimdiden kült filmler arasına girdi. Yılın en heyecan verici bilim kurgularından olan filmin başrollerinde Oscar Isaac, Domhnall Gleeson ve Alicia Vikander yer alıyor. Yapay zekâ ürünü bir “kadın robot deneyi”ni test eden bilim adamlarının hikâyesini anlatan Ex Machina, çağdaş bir Frankenstein yorumu olarak tanımlanıyor. Müziklerini Ben Salisbury ile Portishead kurucularından Geoff Barrow’un bestelediği filmin ilham kaynakları arasında 2001: A Space Odyssey / 2001: Uzay Macerası (Stanley Kubrick) ile Altered States / Gerçeğin Ötesinde (Ken Russell) yer alıyor.

 

 

Me and Earl and the Dying Girl / Alfonso Gomez

 

Amerikalı yazar Jesse Andrews’ın aynı adlı romanından uyarlanan, yönetmen koltuğunda Gleeve American Horror Story gibi başarılı dizilerde yönetmen olarak karşımıza çıkan Alfonso Gomez’in olduğu Me and Earl and the Dying Girl’de genç oyuncular Bates Motel’den tanıdığımız Olivia Cooke, Thomas Mann ve RJ Cyler yer alıyor. Sundance Film Festivali’nden, Jüri Büyük Ödülü ve İzleyici Ödülü ile dönen film, lise son sınıfta olan ve huzura kavuşmak için kimseyle yakınlaşmamayı tercih eden Greg’in kanser hastası sınıf arkadaşı Rachel’a yardımcı olmasıyla birlikte gerçek dostluğu keşfetmesini konu alıyor. Film, Rolling Stone dergisi tarafından şimdiden 2015 yılının en iyi 7 filmi arasında gösteriliyor. 

 

 

Valley of Love / GuillaumeNicloux

 

 

Fransa’nın en ünlü ve önemli oyuncularından Isabelle Huppert ile Gérard Depardieu,romancı, yönetmen ve oyuncu Guillaume Nicloux’nun son filminde 35 yıl sonra ilk kez bir araya geliyor. Huppert ve Dépardieu, kendi adlarını taşıyan, yıllar önce birbirlerinden ayrılmış, çok ünlü bir oyuncu çifti canlandırıyorlar. Filmde, intihar eden oğulları Michael’dan bir mektup alınca yıllar sonra yeniden buluşmayı kabul eden Isabelle ile Gérard’ın hikâyesi anlatılıyor. Olağanüstü görselliğiyle dikkatleri çeken Valley of Love, bu yıl Cannes’da dünya prömiyerini yaptı ve büyük ilgi topladı. 

 

 

Son of Saul / LaszloNemes

 

Bu yıl Cannes’dan Büyük Ödül ve FIPRESCI dahil dört ödülle ayrılan Son of Saul, Macar yönetmen Laszlo Nemes’in ilk uzun metraj denemesi. Kısa filmleriyle birçok festivalden ödüle layık görülen Nemes, ilk uzun metraj filminde izleyiciyi 1944 yılına, Auschwitz temerküz kampına götürüyor. Kampta Nazilerle işbirliği yapmaya zorlanan Yahudi mahkûmlardan Saul’un görevi, cesetleri yakmaktır. Bir gün, temizlediği imha fırınında, bir oğlan çocuğunun cesedini görür. O an olanaksız bir ödev üstlenir: Çocuğun cesedini yakılmaktan kurtaracak ve usulünce toprağa verecektir. Başrollerinde Geza Röhrig, Levente Molnar, Urs Rechen’in bulunduğu Son of Saul, Macaristan’ın 2016 Oscar adayı olarak açıklandı. Saul Ausländer rolünde ilk kez kamera önüne geçen Geza Röhrig, Macar bir yazar ve şair. 35 mm çekilen ve Cannes’da 35 mm kopyasından gösterilen Son of Saul kötülük kavramını benzersiz bir bakış açısıyla sorguluyor.

 

Ne zaman?

 

Filmekimi tarihleri şöyle:

3-11 Ekim İstanbul – Atlas, Beyoğlu, Rexx, Feriye sinemaları

2-4 Ekim Ankara –Büyülü Fener Kızılay Sineması 

9 -12 Ekim İzmir – Karaca Sineması

16-18 Ekim Bursa – Cinetech Korupark Sinemaları 

23-25 Ekim Diyarbakır – N-City AVM Avşar Sinemaları

23-25 Ekim Trabzon – Atapark Avşar Sinemaları

30-31 Ekim-1 Kasım Edirne – Cinemarine Margi Sinemaları

 

Filmekimi biletleri, İstanbul’da 19 Eylül Cumartesi günü Biletix satış noktaları, Biletix çağrı merkezi, Biletix web sitesi (biletix.com) ile Atlas ve Rexx sinemalarının gişelerinden satışa sunulacak. 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.