Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Haldun Taner Öykü Ödülü Yekta Kopan'a



Toplam oy: 688
Judith Herrin
İletişim Yayınevi

Doğan Hızlan’ın başkanlığında, Murat Özyaşar’ın yazmanlığında Semih Gümüş, Prof. Dr. Şara Sayın, Demet Taner ve Prof. Dr. Tahsin Yücel’den oluşan Seçiciler Kurulu, Kopan’ın Can Yayınları’ndan çıkan “Bir de Baktım Yoksun” adlı öykü kitabını, “edebiyat ile oyunu buluşturması, bunu kendine özgü bir kurgu içinde ortaya çıkarması ve dile gösterdiği özen” nedeniyle ödüle değer buldu.

Ödül, 21 Ekim Perşembe günü Tepebaşı’ndaki Pera Müzesi’nde yapılacak törenle sahibine verilecek.

Yekta Kopan kimdir?

1968’de doğdu. Hayalet Gemi dergisindeki çalışmalarıyla tanındı. İlk kitabı Fildişi Karası 2000 yılında yayımlandı. 2006 yılında İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali bünyesinde Tiyatro DOT tarafından sahnelenen ve bir Bülent Erkmen projesi olan İki Kişilik Bir Oyun’un metnini yazdı. Oyun Almanya, İtalya ve Hollanda’da sahnelendi. dtv(Deutscher Taschenbuch Verlag) tarafından yayımlanan Alles Blaue, alles Grüne dieser Welt seçkisinde bir öyküsüyle yer aldı. Daha Önce Tanışmış mıydık? adındaki e-kitabı altkitap.com tarafından okura ulaştırıldı. 6 yaş öncesi için yazdığı ve Şilili ressam Alex Pelayo tarafından resimlenen çocuk kitabı Burun, Marsık Yayıncılık tarafından 2009 yılında yayımlandı. Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri 2002 yılında Sait Faik Hikâye Armağan’na, Karbon Kopya Dünya Kitap 2007 Yılın Telif Kitabı Ödülü’ne değer görüldü. Bir de Baktım Yoksun adlı öykü kitabı 2010 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü, Ayşegül Çelik’in Kâğıt Gemiler adlı yapıtıyla paylaştı.

Haldun Taner kimdir?

Çağdaş Türk edebiyatının saygın isimlerinden Haldun Taner, 1915’te İstanbul’da doğdu. Öykü, tiyatro ve gülmece yazınında yapıtlarıyla öne çıktı, Türkiye’de kabare tiyatrosunun öncülüğünü yaptı. Milliyet’te uzun yıllar köşe yazıları yazdı. 7 Mayıs 1986’da aramızdan ayrıldı.

Galatasaray Lisesini 1935’te bitiren Haldun Taner 3 yıl Heidelberg Üniversitesi’nde iktisat ve siyasal bilimler öğrenimini gördü. 1957’de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nde Edebiyat ve Sanat Tarihi, Ankara Üniversitesi’nde Edebiyat ve Tiyatro Tarihi öğretmeni olarak çalıştı.

LCC Tiyatro Okulu’nda da dersler verdi. Türkiye’de çeşitli ödüller kazandı. “Şişhaneye Yağmur Yağıyordu” öyküsüyle 1953’te Herald Tribune Gazetesi’nin düzenlediği yarışmada birinci oldu. Taner’in pek çok öykü kitabı ve tiyatro oyunu var.

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.