Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

İskender Pala'nın son romanı intihal mi?



Toplam oy: 935

Gazeteci Yavuz Rençberler, İskender Pala'nın geçen ay yayınlanan "OD" adlı romanıyla ilgili tartışma yaratacak bir iddiayı blogundan paylaştı.



İskender Pala'nın "OD" adlı romanının kapak tasarımında "arakçılık" yapıldığını iddia eden gazeteci Rençberler, yazısında şu sözlere yer verdi:



"Edebiyat dünyasında son zamanlarda ya içerik ya da kapak tasarımları konusunda "apartma" "araklama" "esinlenme" "intihal"... yani hepsinin toplamı "fikir hırsızlığı" olan bir tartışma yaşıyoruz.



İskender Pala severek okuduğum bir yazar. Geçen aylarda Yunus Emre ile ilgili yazdığı "OD" adlı roman kitapçıların raflarında yerini aldı. Ancak kitap çıktıktan sonra çok sevdiğim dostum Yaşar Bilginturan beni arayarak "Sana bir isim veriyorum -Ercan Körpe... Nisan 2007'de bir roman yazmıştı. Onun da adı OD idi. Daha da ötesi kitabın kapak tasarımına da bak. İskender Pala'nın kitap kapağı, Ercan Körpe'nin kitap kapağına çok benziyor.



İnternetten baktım. Sizinle de paylaşıyorum. Ercan Körpe'nin kitabı 2007 de yani bundan 4 yıl kadar önce Cinius Yayınları tarafından yayınlanmış. İskender Pala'nın kitabı ise daha bir kaç aylık.

 

Bence de ortada bir "isim" ve "kapak tasarım" ile ilgili bir "apartma" , "intihal", "araklama" var gibi... Kapaklardaki kızıl zemin, OD kelimesinin harf karakterleri de aynı. Hem ismin hem de kapak tasarımının bu kadar tesadüf etmesi kaç milyonda bir ihtimaldir ki..."

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder


ben burada iskender pala'yı savunmuyorum ama bana sorarsanız kitabın içeriği isminden daha önemlidir,bu kesinlikle isim hiç önemli değil anlamına gelmiyo tabiki son noktayı daima isim belirler fakat anlamı da içerik belirler ...bir isim benzerliği olmuş diye şimdi kalkıp bunun gibi boş birşey için beyin mi yoralım ... tek kelimeyle çok saçma.

24%
76%

herşey olacağına varır kimse kendini yormasın ! ! !

51%
49%

Bir iddia ancak bu kadar saçma olabilir. Tutup da Iskender Palayı savunmak için değil ama kapaklar arasında kayda değer bir benzerlik göremiyorum. Tek benzerlik; isim. Onu da Pala'nın tutup da ben bu kitaba ne isim vereceğim diye düşünürken diğer kitapların isimlerini düşünüp bulduğunu kesinlikle düşünmüyorum. ÇÜNKÜ bir kitap başlığı, kitabın içeriğine göre ve en son karar verilen bir bölümdür. Bunu iddia eden kişi bu kadar mı bilgisiz...

55%
45%

diğer yorumcu arkadaşlar ağaca bakacağım derken koskoca ormanı kaçırmışlar...gerçekten isim aynı.

30%
70%

yorumlara bakıyorumda yine şekilcilik takıntımız ortaya çıkmış, bırakın yazı karakterini, rengini bir kenara isim aynı isim, nasıl olacak?

33%
67%

Yok be başkan ne alakası var. İkisini de okumadım. Hiç yazarlarını da tanımam, Pala antipatik gelir bana üstelik. Ben isim dışından bir araklama göremedim.
Google bknz. Buba komplo bunlar!

46%
54%

Gerçekten çok saçma bir iddia olmuş, ne kapak tasarımının ne de yazı fontunun bir alakası var. Sırf arka plan ikisinde de kırmızı diye böyle iddialarda bulunmak neyin kafası acaba?

33%
67%

Bu nasıl bir zihniyet kardeşim, bu ne demektir! Hayatımda böyle saçma bir şey görmedim. Kapakta da apartma mı olur kardeşim??? Ben İskender Pala'nın avukatı değilim, fikri ortaya atan şahsı da yakın dostunu da tanımam. Ama böyle sığ bir zihniyetle nereye kadar gidebileceğiz diye de düşünmüyor değilim... Bir kere benziyor denen kapaklardaki tek benzerlik "OD" isminin yazılış şekli, Yani ikisinin de kitabın tamamını kaplayacak kadar büyük yazılmış olması. Kapak rengi kırmızı tonlarında ikisinde de. Bu mu arakçılık? Bu mu intihal? Ayıptır efendim ya bırakın bu işleri... Ucuz edebiyata ihtiyacımız yok. Oturun başka şeylerle uğrasın...

35%
65%

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.