Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

New York Times'ın '2011 Yılının En İyi 10 Kitabı' listesi



Toplam oy: 936

 

New york Times "2011 Yılının En iyi 10 Kitabı" listesini açıkladı. New York Times'ın listesine giren kitaplardan henüz sadece birisi Türkiye'de yayımlanmış: Kaplanın Karısı. 5 tanesi edebiyat eserlerinden, 5 tanesi edebiyat dışı eserlerden seçilen liste şöyle: 

 

 

Edebiyat

 

The Art of Fielding - Chad Harbach

 

Harbach'ın ilk romanı, her duygunun daha güçlü bir şekilde yaşandığı ve her hatanın kana susamış izleyiciler tarafından yargılandığı bir sahada geçiyor. Kitap, eski usül beyzbol hikâyesini görkemli bir yetenek ve hırsın sınırları ile birleştiriyor.

 

 

11/22/63 - Stephen King

 

Kariyeri boyunca sıradan ve olağanüstüyü birleştirip kullanmakta hep farklı ve yeni yollar bulan King'in yeni romanı, kendisinin de yaşadığı Maine'de bir restoranda geçiyor. Bir İngilizce öğretmeninin 1958 yılına dönüp Lee Harves Oswald'ı durdurmaya çalışmasını konu alan kitap, bize gündelik hayatın arkasında saklı olan dehşeti gösteriyor.

 

 

Swamplandia! - Karen Russell


Everglades Tropikal Ormanları boyunca timsah temalı bir park, hayalet bir sevgili ve Yunan mitolojisine göre ruhların yer altına giderken geçtikleri nehire benzer bir yolculuk: Russell'in ilk romanı, genç bir kadının kederli ailesinin yaşam biçimini koruma çabasını konu alıyor.

 

 

Ten Thousand Saints - Eleanor Henderson

 

Henderson'un AIDS, müzik, aşk temalı ilk romanı, bir grup arkadaşı, aşıkları, ebeveynleri ve çocukları konu alıyor. Karakterlerin yaşamlarının derinlerine inen roman, onlar arasındaki ilişkinin izini sürmenin yanı sıra hakikatin peşine düşüyor; Handerson karanlıkta bir şey yakalıyor.

 

 

Kaplanın Karısı - Téa Obreht

 

Kaplanın Karısı, savaşın paramparça ettiği Balkanlar'ı konu alıyor. Genç bir doktor olan Natalia, çok sevdiği büyükbabasının ücra bir köyde ölümü ardından onun eşyalarını almak için yola çıkar. Eşyaları bulsa da, inanışa göre ölümün ardından kırk gün geçmeden onlara dokunulmaması gerekmektedir. Natalia, sadece büyükbabasının ölümü ardındaki gizemi aydınlatmakla kalmayacak, söylenceler, hurafeler ve hayal kırıklıklarıyla örülü yolculuğunda kuşaklar boyu süregiden savaşlara ve acılara da ışık tutacaktır.

 

 

 

Edebiyat dışı

 

 

Arguably Essays - Christopher Hitchens

 

Kanser hastası yazarın neredeyse 800 sayfa olan ve 100'den fazla deneme içeren kitabı, Harry Potter'dan Afganistan'a birbirinden alakasız birçok konuya temas ediyor.

 

 

The Boy in the Moon: A Father’s Journey to Understand His Extraordinary Son -  Ian Brown

 

Eskiden muhabir olan yazar, bir muhabirin merakını ve romancının içgüdüsünü birleştiriyor: Genetik mutasyonla doğan oğlu Walker'ın basit şeyleri bile yapamamasının traji komik hikâyesi.

 

 

Malcolm X: A Life of Reinvention - Manning Marable


Aşağılık bir suçludan uyuşturucu bağımlısına, bir mahkumdan müdüre, bir bölücüden hümanistte ve son olarak da kurbana: Kitap üzerinde 10 seneden fazla çalışan ve senenin başında yaşamını yitiren yazar, okuyucuya, Malcom X'in otobiyografisinden daha fazlasını, yalın ve eksiksiz bir portresini sunuyor.

 

 

Thinking, Fast and Slow - Daniel Kahneman

 

Ne hakkında düşündüğümüzün önemini hafife alıyoruz. Geçmişi yanlış hatırlıyor ve bizi neyin mutlu edeceğini yanlış değerlendiriyoruz. Dünya çapında isim yapmış psikologlar, kemiklerimize işleyen mantıksızlığı ve bizim en kötüsü olmadığımızı anlatıyor.

 

A World on Fire / Britain’s Crucial Role in the American Civil War -  Amanda Foreman

 

Büyük Britanya, Amerikan İç Savaşı sırasında kimin tarafındaydı? Yazar, Kuzey ve Güney arasında geçen savaşı zengin tanımlarla anlatıyor.

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.