Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

"Sesli kitap değil, Seslenen Kitap'ın standartları yeni"



Toplam oy: 656

Güncel yazarların en son eserlerini, çok okunan yazarların kitaplarını, yazarlarının sesinden dinletmek üzere yola çıkan Seslenen Kitap, www.seslenenkitap.com adresindeki internet sitesinde yaklaşık üç haftadır faaliyet gösteriyor. Daha şimdiden 2 binden fazla kitapseverin ilgisini çekti.

 

Sitede Murat Menteş'in Ruhi Mücerret, Hasan Ali Toptaş'ın Heba, Can Dündar'ın Lüsyen ve Buket Uzuner'in Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları adlı kitaplarının yanı sıra Forbes Türkiye’nin Şubat sayısını bulmak mümkün. Yapmanız gereken ise bir kitap satın alıp, onu iOS, Android ve Windows işletim sistemlerini kullanan telefon veya tabletlerinizden ya da Windows ve Mac OS tabanlı bilgisayarlarınızdan dinlemek.

 

Kurucu Ortağı Berk İmamoğlu, "Türkiye’de sesli kitap konusu aslında yeni değil ama Seslenen Kitap’ın standartları yeni" diyor. İmamoğlu ile Seslenen Kitap projesini konuştuk:

 

 

"Projeyi düşünmeye 2008'de başladım"

 

Sesli kitap işine girmenizin nedeni nedir, daha önce ne işlerle uğraşıyordunuz?

 

Bu fikir benim sesli kitaplara olan ilgimle ortaya çıktı. 2008 yılında projeyi düşünmeye başladım. Sesli kitapları arabada ve yolculuk ederken dinliyordum. Merak ettiğim, edinmek, okumak istediğim güncel kitapları sesli olarak bulabiliyordum. Bu kitapları o zamanın teknolojisi ile sadece bilgisayara indirebiliyor ve sonra CD’ye yazıp dinliyordum. Bu durum tabii ki sadece İngilizce kitapları kapsıyordu, Türkçe güncel kitapları sesli olarak bulmak söz konusu değildi. Ortağımla yola çıktık ve bu konuda yapabileceklerimizi araştırmaya başladık.

 

ABD’de olduğu gibi Türkiye'de de güncel kitapları nasıl sesli hale getirebileceğimizi ve bunu yayıncılığın bir kolu haline nasıl getireceğimizi araştırdık. Ortağım Yiğit Aktulga pazarlama, ben stratejik planlama konusundaki tüm birikimimizi bir araya getirdik. Analizlerimiz sonucunda projeyi 2009 yılındaki teknolojinin mevcut durumuyla gerçekleştirmekten vazgeçtik. O dönemde düşündüğümüz ölçüde bir fırsat vermeyeceğine kanaat getirdiğimizden erteledik. Ama 2013 itibariyle bambaşka bir tablo ile karşı karşıyaydık ve bu fırsatı artık gördüğümüze inandık. Bu fırsat, teknolojinin ilerlemesiyle ve mobil cihazların hayatımızın bir parçası olmasıyla yakalandı.

 

Seslenen Kitap ilk satışlarına 28 Ocak’ta başladı. İlk 10 gün içinde 2 bin üyeyi aştık. Çok yeni bir uygulama olduğundan, şu an 13 kitap ve 1 aylık finans dergisi ile 2014 yılına başladık. Kayıt aşamasında olduğumuz 3 kitap daha var.

 

Türkiye’de sesli kitabın durumunu nasıl buluyorsunuz?

 

Bizce Türkiye’de sesli kitapların yeterince popüler olmamasının başlıca iki sebebi var: Birincisi güncel eserlerin sürdürülebilir bir şekilde sesli kitap haline getirilerek piyasaya sürülmemiş olması. İkincisi ise daha önce kullanılan CD gibi mecraların sesli kitap iş modelinin büyümesine imkan veremeyecek mecralar olması. Artık günümüzde mobil cihazların ve uygulamaların gelişmesiyle bu durum değişti.

 

Seslenen Kitap bir sesli kitap dükkanı. Günümüz teknolojik koşullarında Seslenen Kitap bilgiye ulaşmak isteyen insanlara internet ve mobil cihazlar üzerinden kolay ulaşılabilir ve yenilikçi bir mecra sunuyor. Bugüne kadar güncel yazarların son eserleri ve çok okunan, popüler yazarların başyapıtları bizim yaptığımız gibi mobil cihazlar üzerinden uygulamalarla dinleyicilerin hayatının içinde yer alan bir formatta veya yenilikçi bir mecrada sunulmadı. Biz Seslenen Kitap olarak bunu yapıyoruz. Türkiye’de sesli kitap konusu aslında yeni değil ama Seslenen Kitap’ın standartları yeni.

 

"Audible adlı şirketi örnek aldık"

 

 

Seslenen Kitap’ı hayata geçirirken özellikle hangi noktalara dikkat ettiniz? Neleri potansiyel hatalar olarak görüp baştan önlem aldınız?

 

Üzerinde uzun araştırmalar yapıp özellikle dikkat ettiğimiz konu sunum mecramız. Kitapları güncel, hayatın içinde yer alan mobil uygulamalar ile dinleyicilerin beğenisine sunmak birincil önceliğimizdi. İş modeli olarak da güncel kitapların, çok okunan yazarların portfoyümüzde bulunması en önemli koşullardan birisiydi. Ses ve kayıt kalitesi ise işin olmazsa olmaz kısmı ancak Türkiye’de daha önce veya hali hazırda yapılan sesli kitapların kayıt ve sunum kalitelerinde bir sorun olduğunu düşünmüyoruz. Kitabın okunma şekli ve müzik kullanımı açısından farklı tercihlerimiz olduğu kesin, bunun yanında kayıt kalitesi konusunda da iddialıyız.

 

Yurtdışından örnek aldığınız oluşumlar var mıydı?

 

2008 yılından itibaren bir Amazon şirketi olan Audible. Teknolojinin ilerlemesinin bir sonucu olarak Audible gibi köklü bir şirketin uzun yılar sonunda ulaştığı teknolojiyi biz kuruluş aşamasından itibaren kullanma lüksünü yaşayabiliyoruz.

 

"En yüksek satış rakamları ABD'de"

 

Türkiye'de sesli kitabın önü sizce ABD'deki kadar açık olabilecek mi? ABD'deki kimi trendlerin Türkiye'ye doğrudan aktarıldığını ama birebir karşılığını alamadığını gördük bugüne dek.

 

Audio Publishers Assosiation (APA) anketinin en güncel sonuçlarına göre, sesli kitapların en çok talep gördüğü ülke ABD ve en yüksek satış rakamlarını da ABD’de görüyoruz. Bu satışlarla ilgili veriler de mevcut. Verileri kısaca özetlersek, karşımıza şu tablo çıkıyor:

 

ABD’de, sesli kitap satışları yıllar içinde artış gösteren bir trend izliyor. Bu artış, geçtiğimiz 7 yılda ivme kazanarak büyüdü.

 

ABD’de sesli kitap birkaç değişik formatta sunuluyor. Bu formatların başında CD geliyor. İndirilebilir format ise son yıllarda ön plana çıktı ve 2011 yılı itibariyle CD satışlarını yakaladı. Önümüzdeki yıllarda indirilebilir formattaki sesli kitap satışlarının CD formatını geçmesi bekleniyor.

 

ABD’de sesli kitap pazarı yıllık yaklaşık 1,2 milyar dolar seviyesinde ve bu seviyenin okul kitapları hariç basılı kitapların yaklaşık yüzde 10’unu oluşturduğunu söyleyebiliriz.

 

Bu veriler, bize ABD sesli kitap ve basılı kitap pazarı dinamikleri için anlamlı trendler sunabiliyor. Ancak bu verilerden yola çıkarak Türkiye pazarı hakkında çıkarımlar yapmak ve hatta yön gösterici sonuçlar belirlemenin doğru olacağını düşünmüyorum. Ancak bu verilerden yola çıkarak şunları net bir şekilde söyleyebiliriz:

 

1) Öncelikle görmemiz gereken olgu şu: Sesli Kitap yayıncılığı, ABD’de “kitap yayıncılığı”nın bir parçası. Penguin, Macmillan, Hachette, HarperCollins, Simon & Schuster, Random House gibi istisnasız bütün büyük yayınevi, sesli kitap yayıncılığı da yapıyor. Bu şu anlama geliyor: Sesli kitap yayıncılığı, yayıncılık sektörünün olmazsa olmazı. Elbette bu durum arz talep dengesiyle ve yıllar içinde oluşmuş.

 

2) Teknolojinin ilerlemesi ve ilerleyen teknolojinin insanların günlük hayatına adaptasyonuyla birlikte, sesli kitapların öncelikle erişiminde ve doğal olarak satışlarında yıllar içinde artış görülüyor.

 

3) Piyasaya sunulan sesli kitap sayısı her yıl katlanarak artıyor ve son yıllarda sesli kitapların basılı kitaplar ile aynı anda piyasaya sunulması, hatta yazarlar tarafından seslendirilmesi standart bir uygulama oldu.

 

4) ABD ve dünyada sesli kitap satışı dediğimizde ilk akla gelen mecra, 2008’den beri Amazon’un bir yan kuruluşu olan Audible. Audible, hem sesli kitap satışlarındaki pazar payıyla hem de mobil cihaz uygulamalarıyla, sesli kitapların dinleyiciyle buluşmasındaki en büyük rolü oynuyor.

 

Türkiye’de sesli kitap konusu yeni değil. Geçmiş yıllarda Türkiye’de sesli kitaplar dönemsel olarak ve daha çok proje bazlı olarak (5-10 kitaplık seriler veya münferit kitaplar olarak) hazırlanmış ve satışa sunulmuş. Burada önemli olan nokta, sesli kitapların satışa sunulduğu mecra, bu da genel olarak CD. Geçmiş yıllarda sesli kitaplara olan talebin azlığını iki temel başlıkta özetleyebiliriz: Arzın yetersizliği ve satışa sunulan mecra olan CD’nin ülkemizde rağbet görmemesi. Tabii bunun yanında fiyatlandırma gibi önemli bir konuyu da atlamamak lazım.

 

Kısacası, bugüne kadar güncel yazarların son eserleri ve çok okunan, popüler yazarların başyapıtları dinleyicilerin hayatının içinde yer alan bir formatta veya yenilikçi bir mecrada sunulmadı. Biz Seslenen Kitap olarak bunu yapıyoruz.

 

Potansiyeli belirlemek için elimizde hem Türkiye’deki geçmiş örnekler hem de yurt dışındaki güncel örnekler var. Ancak maalesef her iki örnek de bize potansiyel hakkında doğru bir fikir vermiyor. Seslenen Kitap, bizim sunduğumuz haliyle Türkiye’de bir ilk olacak. Bunun içindeki potansiyeli birlikte göreceğiz.

 

Projeye katılan isimleri belirlerken neye dikkat ettiniz?

 

Biz Seslenen Kitap’ı bir sesli kitap dükkanı olarak konumlandırıyoruz, tabii ki bir online sesli kitap dükkanı. Bir kitap dükkanında nasıl her türden eser olursa Seslenen Kitap’ta da her türden eser olacak. Biz bir kitap dükkanıyız, yayıncı değiliz. Biz hangi kitabın yayınlanacağına karar vermiyoruz, biz kitapların sesli halini dükkanımızda satışa sunuyoruz ve mobil cihazlar gibi güncel mecralardan okurlara, dinleyenlere iletimini sağlıyoruz. Biz, yayıncıların bu mecrayı kitapların daha büyük okur kitlesine ulaşmasına yardımcı olan bir kanal olarak görmesini istiyoruz.

 

Şu an 13 kitap ve 1 aylık finans dergisi ile başladık. Seslenen Kitap için Ayşe Kulin Dönüş’ü, Canan Tan Piraye’yi, Murat Menteş Ruhi Mücerret’i, Hasan Ali Toptaş Heba’yı, Can Dündar Lüsyen’i, İclal Aydın Bir Cihan Kafes’i, Cem Mumcu Makber’i, Buket Uzuner Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları: Su’yu, Pucca Ay Hadi İnşallah’ı, Berrak Yurdakul İki Cihanın Bekçisi’ni, Tuba Ünsal Benim Tatlı Komposto Günlüğüm’ü ve Fatmanur Erdoğan Beyaz Yakalı Girşimci’yi seslendirdi.

 

Nebil Özgentürk’ün Türkiye’nin Hatıra Defteri, Ali Poyrazoglu'nun Tamamla Bizi Ey Aşk, Olkan Serdar Yıldız’ın Kansız ve Dost Can Deniz’in Cesur Sorular’ının ise kayıtları halen devam ediyor, Şubat ayında dinlenebilecek.  Bunların yanında ve bizim haricimizde sesli kitap haline getirilmiş eserleri de Seslenen Kitap mecrasında dinleyicilere aktaracağız. Bunun için de bizimle temasa geçen yayıncılar var ve bu hali hazırda mevcut olan sesli kitapları Seslenen Kitap raflarına koymak için çalışmalarımız devam ediyor. Çok yakında Aret Vartanyan’ın Destek Yayınları’ndan çıkan Gerçekten Yaşıyor musun? kitabını da Seslenen Kitap raflarında görebileceksiniz.

 

Bundan sonra projeleriniz neler olacak?

 

2014 yılında öncelikle yeni kitaplar ve yeni yazarları Seslenen Kitap’a dahil etmeyi planlıyoruz. Tüm yayınevlerinin sesli kitaplar konusunda Seslenen Kitap ile birlik içinde girişimde bulunmasını hedefliyoruz. Okuyan Us ile sesli kitapların yayıncılığın bir kolu olması doğrultusunda bir anlaşma imzaladık. Can Yayınevi ile bir kitap için bir anlaşmamız var ancak devamının gelmesi için konuşmalarımız devam ediyor. Aynı zamanda 2014 yılında biz altyapımızı yani internet sitemizi ve mobil uygulamalarımızı geliştirmeye devam edeceğiz.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.