Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Tüyap'ta İtalyan çizerler



Toplam oy: 923


Kapılarını 30 Ekim 2010 Cumartesi günü kitapseverlere açmaya hazırlanan 29. İstanbul Kitap Fuarı önemli çizerleri konuk edecek. Zagor’un efsanevi çizeri Gallieno Ferri başta olmak üzere Gianfranco Manfredi, Moreno Burratini, Graziano Romani,  Laura Scarpa, Marcello Toninelli, Diego Cajelli, Riccardo Burchielli ve Marco Schiavone gibi pek çok önemli çizer, 6 Kasım 2010 Cumartesi günü İstanbul Kitap Fuarı’nda düzenlenecek söyleşide okurlarıyla buluşacak.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından düzenlenen İstanbul Sanat Fuarı ile eş zamanlı gerçekleştirilen İstanbul Kitap Fuarı, 30 Ekim-6 Kasım 2010 tarihleri arasında 11.00-20.00 saatleri, kapanış günü olan 7 Kasım 2010 Pazar günü ise 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Öğrenci, öğretmen ve emeklilere girişin ücretsiz olduğu fuar ücreti 5 TL. Fuara ulaşım ve servis saatleriyle ilgili ayrıntılı bilgi www.istanbulkitapfuari.com sitesinden edinilebilir.

Fuara katılacak İtalyan çizerlerin kısa biyografileri şöyle:

Gallieno Ferri ( Zagor'un babası ve Efsane Çizer)

Gallieno Feri, 1960 tarihinde Guido Nolitta (Sergio Bonelli) ile birlikte Zagor’u hayat geçirdi ve uzun yıllar çizip yazdılar, De Leo tarafından keşfedilen Ferri Il Fantasma Verde ’ve Piuma Rossa’ yı çizdi daha sonra 1949 seri olarak Maskar’ ı çizmeye başladı. Fransız pazarı için Tom Tom ve Thunder Jack isimli western hikayeleri çizdi, ayrıca Jolly ve Capitan Walter çizdi. 1960 yılında Sergio Bonelli ile tanıştı ve birlikte Zagor’u yarattılar. Daha sonra yine birlikte 1975 yılında başka bir efsane Mister NO’nun ilk sayısını ve 115 sayının kapağını çizdi ayrıca Tommiks diye bilinen Capitano Mark’ın 9 ve 10 numaralı özel sayılarının da kapaklarını çizdi.
 
 
 
 
Gianfranco Manfredi ( Volto Nascosto'nun yaratıcısı )


1948 de İtalya’da doğdu. Felsefe Tarihi okudu. 1978 de L’amore e gli amori in J. J. Rousseau (J.J. Rousseau’nun Aşkı ve Aşkları) yayınladı. Feltrinelli ile birlikte romanları çıktı Cromantica (1985), Ultimi Vampiri (1987) ve Trainspotter (1989); Mondadori için  Il peggio deve venire (1991);2005 yılında kadar birçok yayınevi ile birlikte çalışmıştır. Fumetti dünyasına girişi ise 1991 yılında Dardo yayınlarından Gordon Link ile olmuştur. Daha sonra 1994’te Sergio Bonelli Editore için eserler vermeye başlamıştır; bunlar arasında Dylan Dog ve Nick Raider ayrıca Western serisi  Magico Vento’yu yazdı. 2005 yılında Maxi TEX in hikayelerini yazan Manfredi 2007 de Bonelli için Volto Nascosto’yu kaleme aldı.
 
 
 
Moreno Burattini (Bonelli baş yazarı)

7 Eylül 1962’de San Marcello da doğdu. Genç yaşlarda Floransa’ya taşındı. Her zaman çizgi roman (fumetti) hayranı olan Buratti’ni mezuniyet tezini de Fumetti üzerine verdi,. 1985’den itibaren 7 yıl boyunca Collezionare çalıştı,  1992 yılında Dime Press’i kuran birkaç kişiden biri idi. Bonelli hayranı olarak Burattini sayısız gösteri, etkinlik düzenledi ve çizgi roman senaryosu üzerine ders ve kurs verdi. Gerçek anlamda profesyonelce olarak çalışmaya 1990 yılında başlayan Burattini  Mostri (Acme) dergisinde Stefano Andreucci ile senaryolar yazdı, bunları sırasıyla “Intrepido”, Il Giornale dei Musteri, Cattivik ve Lupo Alberto. Daha sonra peş peşe 3 seri olan Le maialate di Enrico La Talpa, McKenzie Memories ve Vite da Talpe’yi yazdı. 1991 Mayısında Bonelli için ilk Cico ve ilk Zagor hikayesini yazdı. Bonelli için çalışmaya başladı, Burattini Tommiks için bir hikaye yazdı. ANAFI ödüllerinde en iyi senarist ödülünü aldı, ayrıca FUMO DI CHINA ödüllerinde en iyi yazar seçildi.
 
Graziano Romani ( Müzisyen ve Una Vita con Zagor müzik albümünün bestecisi ve yorumcusu )
 
16 albüm yayınlamış olan İtalyan rock besteci ve yorumcusu Graziano Romani, 1981 yılında Rocking Chairs adlı ilk grubu ile müzik dünyasına giriş yaptı. Son iki albümü ABD’de kayıd edilen Graziano Romani bir çizgi roman ve Zagor tutkunu olarak yakın arkadaşı Moreno Burattini ile birlikte 1 yıllık bir çalışmanın ardından ekim 2009 da Zagor King Of Darkwood (Baltalı İlah Zagor) adadığı albümü çıkardı. http://www.grazianoromani.it/

Laura Scarpa (Scuola di Fumetto dergisi yayın editörü)
 
1957’de Venedik’te dünyaya gelen Laura Scarpa, çizgi roman sektöründeki kadın çizerlerden biri olup 1978’de Linus dergisinde Moll Flanders’ı Antonio Tettamanti ve Venturina Veneziana ile birlikte yarattılar. Ayrıca Laura Scarpa çocuklar için illustrasyon çalışmaları yaptı, Corriere dei Piccoli ve Snoopy’de Sara dai Cappelli Blue ve Sabato in Jeans adlı seri öyküler çizdi. Ragazza dergisi için Martina’yı çizen Laura Scarpa 1993’te yazar Giorgio Pellizzari ile birlikte Struwwelpeter grubunu kurdu. Daha çok çocuk ve gençlere yönelik çalışmalarda bulunan Laura Scarpa Scuola di Fumetto dergisinin yöneticisi ve ayrıca Çizgi Roman okulunda öğretmendir. Akademik olarak çizgi roman ve çizgi romancılar üzerine bazı araştırma ve derleme kitapları da yazmıştır.

Marcello Toninelli (Zig Zagor çizeri)

25 Haziran 1950 İtalya doğumlu olan Marcello Toninelli, 1982 yılında Bonelli yayınevinde Zagor çizmeye başladı. Daha sonra kendi yayınevini kuran Toninelli çeşitli çizgi romanlar yayınladı,, 1987 yayınevinin kapanmasından sonra 1990 Fumo di China kapsamında Ned 50 yayınevini açtı. Toninelli Prof. Van Der Groot ve Agenzia Scacciamostri isimli seri çizgi romanlar yayınladı. Granata Pres adına mini bir seri olan Dark’ ı yayınladı ama asıl başarıyı ve ünü meşhur eseri Dante ile yakaladı. Bunun dışında Star Comics için Shanna Shokk, bir Zagor taşlaması olan ZigZagor, Gordon Link, Lazarus Ledd, Omer' ve Ene' isimli eserleri yayınladı.
 

Diego Cajelli 
 
31 Temmuz 1971 doğumlu yeni nesil İtalyan çizgi roman yazarlarından olan Diego Cajelli, elektronik diploması aldıktan sonra Milano Çizgi Roman okuluna gitti, 1995 yılında master derecesinde bu okuldan mezun olan Cajelli  Xenia Edizioni için Demon Hunter’da 3 hikaye yazdı,  1996 yılında basılan Pulp Stories (Türkiye’de 2010 yılında 1001roman tarafından Pis İşler diye yayınladı) yazdı. 1998 yılından sonra Bonelli için çalışmaya başladı. Dampyr, Legs Weaver ve Zagor için senaryolar yazdı. Yazarlık dışında bir süredir Strane Storie’(Garip Hikayeler) adlı gece radyo programını sunmaktadır. Ayrıca kabare çalışmaları da yapmaktadır.
 
Riccardo Burchielli
 
 
 
1975 doğumlu yeni nesil İtalyan çizer Riccardo Burchielli Amerikan Vertigo-comic DMZ için çizim yapmaktadır, 1997 yılında Desdy Metus ve daha sonra Ediperiodici için çalışan Burchielli, 2003 yılında John Doe için 3 hikaye çizdi, bunun dışında Ağustos ayında 1001Roman tarafından yayınlanan Billy The Kid-Bitmeyen Kin adlı korku western çizgi romanının 1 ve 8 nolu bölümlerini çizdi. İlgili kitap İtalya’da BD yayınları tarafından 2007 de yayınlanmıştı.
 
 
Marco Schiavone
Edizione BD yayınevi grubunun CEO su olan Marco Schiavone, 2005 yılında kurulan  Edizione BD İtalya’da bir çok farklı ve değişik çizgi romanı yayınlamaktadır, bunların arasında fumettiler, Amerikan çizgi romanları, mangalar, manhwa, artbooklar yer almaktadır. Bunun dışında Alan Moore, Joe R. Lansdale, Massimo Carnevale, Moebius, Micheal Chabon, Giorgio Cavazzano, Clamp, Tetsuo Hara, Kazuo Koike, Luca Enoch, Jim Lee, Jacques Tardi, Tiziano Sclavi’nin eserlerini yayınlamaktadır ve  ayrıca Batman, Sprayliz, Superman, Grisù, 666 Satan, Warcraft, Starcraft, Cyborg 009, I Griffin, .Hack, Ghostbusters, Trigun, Hellsing gibi karhamlar da yayınevi tarafından İtalya’da yayınlanmaktadır.
 
 
 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.