Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Yahya Kemal'in meşhur düello davetinin ulağı Ahmet Hamdi Tanpınar'dı



Toplam oy: 105

Kitap eleştirileriyle tanıdığımız Emre Bayın’ın Twitter’da paylaştığı bir alıntı, edebiyat dünyamızın üç önemli şahsiyetini, Yahya Kemal, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ı aynı cümlede buluşturan bir düello davetini hatırlamamıza neden oldu. Evet, doğru duydunuz, bir düello daveti!

Yakup Kadri’nin İletişim Yayınları’ndan çıkan Gençlik ve Edebiyat Hatıraları adlı kitabından alıntılanan şu bölüm, o dönem yazarlar arasındaki hasımlıkların ne şekilde dışavurulduğuna dair merak uyandırıyor.

 

Kitapta olayı şöyle aktarıyor Yakup Kadri:

 

“Bunu dün olmuş bir hadise gibi hatırlıyorum: Matbaadaki odamda yazımı yazıyordum. Kapıdan içeri heyecandan ayağı titreyen bir genç girdi ve beni selâmlamağa bile lüzum görmeksizin o acayip mektubu masamın üstüne fırlatıp gittiydi. (Bu genç, sonraları tanışıp dost olduğum Ahmet Hamdi Tanpınar’dır.) Mektubu okuyunca şaşırdım mı, korktum mu sanırsınız? Hayır, beni sadece bir gülme almış ve ilk işim Falih Rıfkı’ya, olağanüstü bir haber gibi bunu bildirmek olmuştu. Meğer işin olağanüstü bir tarafı daha varmış. Telefonu açıp Falih’e “Biliyor musun?” diye söze başlamama kalmadı, telin öbür ucundan Falih bana hemen şöyle seslendi: ‘Biliyorum, biliyorum. Düello mektubu değil mi? Ben de aldım.”

 

Yahya Kemal

 

Yahya Kemal’in öğrencisi olan ve yazın yaşamı boyunca onun derin tesirini üzerinde hisseden Ahmet Hamdi Tanpınar’ın olaydaki rolü işleri iyiden iyiye enteresan kılıyor.

 

Aslında, Yahya Kemal’in çağdaşlarıyla kurduğu ilişkileri anlatan metinler bu düello davetine o kadar da şaşırmamamız gerektiğini düşündürüyor. Zira, bugünün argosuyla konuşacak olursak, Yahya Kemal, o dönemki pek çok yazarla ilişkisinde, kelimeleriyle “ateş ediyor.”

 

 

Yakup Kadri Karaosmanoğlu



Refik Durbaş, birkaç yıl önce BirGün gazetesinde edebi düellolar hakkında kaleme aldığı yazısında, Yahya Kemal’in kendisi hakkında dost meclislerinde konuşulanlara karşı aşırı hassas olduğunu ve Ahmet Haşim gibi isimlerle de benzer sorunlar yaşadığını hatırlatıyor.

 

Yakup Kadri, düello mektubuna, dedikoduların doğru olmadığı yönünde bir mektupla cevap veriyor. Düello davetini alan diğer isim, gazeteci Falih Rıfkı ise Yahya Kemal’i cevapsız bırakıyor.

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.