Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Yazarların yazarlara hakaretleri



Toplam oy: 1153

Flavorwire sitesi, edebiyat tarihinde ünlü yazarların ünlü yazarlara en sert hakaretlerinden oluşan bir liste hazırlamış. Listeye Nabokov gibi dile getirdiği hakaretlerin üç tanesiyle birden giren yazar da var, Joyce gibi birden çok hakarete uğrayan da; Faulkner ve Hemingway gibi karşılıklı atışan da, hem hakaret edenler hem de hakaret edilenler arasında bulunanlar da... Okurları epey eğlendirecek, yer yer edebi göndermelerle dolu yer yer ise sokak ağzına çalan "yazardan yazara hakaretler listesi" 30. sıradan geriye doğru sayıyor:




30. Gustave Flaubert, George Sand hakkında:



“Mürekkeple dolu koca bir inek.”

 

 

 


 

 

29.Robert Louis Stevenson, Walt Whitman hakkında:



“Zincirleri yeni çözülmüş, sahilde dolaşan ve aya uluyan büyük tüylü bir köpek gibi...”

 

 

 


 

 

 

28. Friedrich Nietzsche, Dante Alighieri hakkında:



“Mezar taşlarına şiir yazmış bir sırtlan.”

 

 


 

 

27.Harold Bloom, J.K. Rowling hakkında:



"Harry Potter ve Felsefe Taşı'nı nasıl mı okumalı? Her şeyden önce, belki son olarak da şunu söylemeliyim: Neden okuyalım ki? Tahmin ediyorum ki daha iyi bir şey okumaya ikna edilemiyorsanız, Rowling idare edecek artık.”

 

 

 

 


 

 

 

26.Vladimir Nabokov, Fyodor Dostoyevski hakkında:



"Dosteyevski'nin tatsızlığı, Freudyen tarz komplekslerden muzdarip bireylerle uğraşıp durma monotonluğu, insan asaletinin başına gelen trajik olayların içinde debelenip durması... Tüm bunları takdir etmek zor."

 

 

 

 


 

 

 

25.Gertrude Stein, Ezra Pound hakkında:



"Kasaba anlatıcısı. Eğer bir kasabaysanız mükemmel, ama değilseniz, değil."

 

 

 

 


 

24.Virginia Woolf, Aldous Huxley hakkında:


“Ham ve pişmemiş itirazlar.”

 

 

 

 


 

 

 


23.H. G. Wells, George Bernard Shaw hakkında:



“Bir hastanede aptal bir çocuğun haykırması gibi.”

 

 

 


 

 

 

 

22.Joseph Conrad, D.H. Lawrence hakkında:



“Ağzı bozuk. Müstehcenlikten başka bir şey değil.”

 

 

 


 

 

 

 

21. Lord Byron, John Keats hakkında:



"İşte Johnny Keats'in altını ıslatan şiiri ve Tanrı bilir kim tarafından yazılmış üç roman... Yalvarıyorum daha fazla Keats olmasın: Canlı canlı derisini yüzün onun; sizlerden biri yapmazsa kendim yapacağım. İnsanoğlunun çocukça budalalılığına tahamülüm yok."

 

 

 


 

20. Vladimir Nabokov, Joseph Conrad hakkında:




“Conrad'ın hediyelik eşya dükkanı tarzını, şişeye konmuş gemiler ve deniz kabuğu kolyeler romantik klişelerini çekemiyorum.”

 

 

 

 


 

 

 

19. Dylan Thomas, Rudyard Kipling hakkında:

 

“Bay Kipling başka türlü olmasını dileyeceğim bu kötücül dünyadaki her şeyi temsil ediyor.”

 

 

 

 


 

 

 

 

18. Ralph Waldo Emerson, Jane Austen hakkında:



“Bayan Austen'ın romanları bana ahenk açısından kaba, sanatsal yaratıcılık açısından steril, deha, nükte ve dünyanın bilgisinden yoksun şekilde İngiliz toplumunun sefil gelenekleri içinde hapsolmuş görünüyor. Hayat hiçbir zaman bu kadar sıkışık ve dar olmadı. Yazarın aklındaki tek problem evlenebilirlilik.”

 

 

 


 

17. Martin Amis, Miguel Cervantes hakkında:



"Don Kişot'u okumak sizden yaşça büyük ve hiç olmadık bir akrabanızın tüm o eşek şakaları, kötü alışkanlıkları, kaçınılmaz hatılaralar ve berbat ahbaplarıyla sonsuz bir ziyarete gelmesiyle kıyaslanabilir. Bu deneyim bittiğinde ve en son sayfayı (diyaloglar için boşluk bırakılmamış sıkı bir düzyazı formatına 846. sayfayı) okur okumaz gözyaşlarına boğulursunuz; rahatlama ya da pişmanlık değil gurur gözyaşları. Don Kişot'un tüm  yapabildiklerine rağmen başarmışsınızdır."

 

 

 


 

 

 

16. Charles Baudelaire, Voltaire hakkında:


"Fransa'da çok sıkıldım ve bunun temel sebebi burada herkesin Voltaire'i andırması... Avanaklığın kralı, yüzeyselliğin prensi, anti-sanatçı, odacıların sözcüsü, Siecle editörlerinin Peder Gigone'u."

 

 

 

 


 

 

 

 

15. William Faulkner, Ernest Hemingway hakkında:


“Okuyucuya sözlük kullandıracak bir kelime kullandığı görülmemiştir.”

 

 

 

 


 

 

 

14. Ernest Hemingway, William Faulkner'a cevaben:



“Zavallı Faulkner. Gerçekten etkili duyguların etkili sözlerden doğduğuna mı inanıyor?”

 

 

 

 

 


 

 

 

 

13. Gore Vidal, Truman Capote hakkında:



“Tüm önyargılarıyla gerçek bir Kansaslı ev kadını.”

 

 

 


 

 

 


12.Oscar Wilde, Alexander Pope hakkında:



“Şiir sevmemenin iki yolu var; biri şiir sevmemek diğeri Pope'un şiirlerini okumak.”

 

 

 


 

 

 

 

11. Vladimir Nabokov, Ernest Hemingway hakkında:



“Hemingway'i ilk kez kırklı yaşlarımın başında okumuştum; ziller, zarlar gibi bir şeydi ve iğrenmiştim.”

 

 

 


 

10. Henry James, Edgar Allan Poe hakkında:


“Poe'ya duyulan hayranlık, düşünmenin geçilmesi şart ilkel bir basamağıdır.”

 

 

 


 

9. Truman Capote, Jack Kerouac hakkında:


“Bu yazmak değil daktiloya çekmek.”

 

 

 


 

 

 



8. Elizabeth Bishop, J.D. Salinger hakkında:



"Çavdar Tarlasında Çocuklar'dan nefret ettim. Kitabı okumak çok uzun zamanımı aldı; her defasında yalnızca bir sayfa okuyabildim ve önüme çıkan her saçma cümle için onun adına utandım. Salinger'in böyle bir kitap yazmasına nasıl izin verirler?”

 

 

 


 

 

 

 

7. D.H. Lawrence, Herman Melville hakkında:



“Kimse Hermen Melville'den daha palyaço kılıklı, sarsak ve veciz derecede kötü olamaz; üstelik Moby Dick gibi harika bir kitabın içinde bile!"

 

 

 


 

 

 

 

6. W. H. Auden,  Robert Browning hakkında:



“Robert Browning'in yatakta iyi olduğunu sanmıyorum. Karısı muhtemelen onu pek umursamıyordu. O da horluyor ve 12 yaşında kızlarla ilgili fantaziler kuruyordu.”

 

 

 


 

5. Evelyn Waugh,  Marcel Proust hakkında (1948) :



“Proust'u ilk kez okuyorum. Oldukça zayıf bir iş. Sanırım zihinsel olarak sorunlu biri.“

 

 

 

 


 

 

4. Mark Twain, Jane Austen hakkında:


“Kitapları eleştirmek gibi bir hakkım yok ve onlardan nefret etmedikçe de yapmam. Jane Austen'ı sıklıkla eleştirmek istiyorum ama kitapları beni çıldırttığı için öfkemi okuyucudan saklayamayacaığım düşünüyor ve bu yüzden de her seferinde başlamadan duruyorum. 'Aşk ve Gurur'u her okuyuşumda onu deşmek ve kafatasına kendi kaval kemiğiyle vurmak istiyorum.”


 

 


 

 

 

3. Virginia Woolf, James Joyce hakkında:


Ulysses, sivilcilerini kaşıyan mide bulandırıcı bir üniversite öğrencisinin çalışmasıdır.”

 

 

 


 

 

 

2. William Faulkner, Mark Twain hakkında:



"Avrupa'da dördüncü sınıf bile sayılmayacak, yüzeyselliğini ve tembelliğini gizlemek için birkaç kendini kanıtlamış ve başarısı kesin eski edebi kalıbı yeterli dozda yerel renkle birlikte kullanan çala kalem bir yazar."

 

 

 


 

 



1. D.H. Lawrence, James Joyce hakkında:



“Tanrım, James Joyce ne sarsak bir türlü yemeği! Bayat turşular, İncil'den alıntılardan oluşan bir lahana çorbası, tasarlama ve art niyetli gazetecilik suyunda fazla bekletilmiş yahniden başka bir şey değil.”

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.