Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Yunus Nadi Roman Ödülü'nün sahibi General Uçtu



Toplam oy: 722

Yazar Mehmet Zaman Saçlıoğlu General Uçtu kitabıyla Yunus Nadi Roman Ödülü’nü aldı.

 

Cumhuriyet gazetesinin 69 yıldır dağıttığı Yunus Nadi Ödülleri, Şişli Kent Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Roman, öykü, fotoğraf, şiir, karikatür ve sosyal bilimler olmak üzere altı dalda sekiz kişiye ödül verilen gecede Adnan Binyazar, Ahmet Cemal, Konur Ertop, Güray Öz ve Yüksel Pazarkaya’dan oluşan Seçici Kurul, "roman" dalında Mehmet Zaman Saçlıoğlu’nu General Uçtu adlı eseriyle ödüle değer gördü.

 

Mehmet Zaman Saçlıoğlu’nun, köy enstitülü bir öğretmen ve ailesinin askeri darbe sonrası yaşadıklarını kaleme aldığı General Uçtu romanı, genç oğlunu 12 Eylül ortamında yitiren bir babanın ruh halinin onu sürüklediği intikam alma duygusu sonucunda götürüldüğü hastanedeki yoğun bakım ve sonrasında yaşananlarla başlıyor, 1970’li yıllara geri dönüşlerle devam ediyor.

 

Saçlıoğlu, romanında intikam duygusunun karşısında insani değerlerin gücüne,  intikam duygusunun daha büyük başka acıları doğurabileceğine ve bu durumda vicdanın kendisini nasıl cezalandıracağına vurgu yapıyor.

 

General Uçtu'da, köy enstitüsünden mezun Harun Öğretmen ile eşi Münevver Hanım ve çocuklarının askeri darbeyle aldıkları yaralar, yaşamı kutsal bilen insanların bile intikam duygularıyla nasıl değişebilecekleri rastlantılarla, hızlı, dinamik bir anlatımla ele alınıyor.

 

 

69. Yunus Nadi Roman Ödülü’ne layık görülen Mehmet Zaman Saçlıoğlu, 28 Haziran Cumartesi günü 16.00 - 18.00 saatleri arasında İş Bankası Kültür Yayınları Caddebostan Mağazası’nda kitaplarını okurları için imzalayacak.

 

Mehmet Zaman Saçlıoğlu kimdir?

 

Bursa’da 1955 yılında doğan Mehmet Zaman Saçlıoğlu, TED Ankara Koleji’nin ardından Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda okudu. Yurtiçinde ve yurtdışında öğretim üyeliğinde bulunan Saçlıoğlu, hala sanat akademisyenliğini sürdürüyor.

 

Saçlıoğlu’nun öyküleri Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne, Sait Faik Hikaye Armağanı’na ve Haldun Taner Öykü Ödülü’ne layık görüldü.

 

Yazar ve şairin İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan Yaz Evi, Beş Ada, Rüzgar Geri Getirirse, Sur ve Gölge, İki ve Keçi adlı öykü kitapları, Sarkaç adlı şiir kitabı ve Güneş Umuttan Şimdi Doğar isimli söyleşi kitabı (Türkan Saylan Kitabı) bulunuyor.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.