Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (4 Ağustos 2015)



Toplam oy: 411

Erdoğan’dan Evrensel gazetesine suç duyurusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suruç’ta 31 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan bombalı saldırıyla ilgili haberi sebebiyle Evrensel gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bahsi geçen haberde, Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nin (ESP) basın açıklamasına ve bu açıklamada geçen “Sorumlu AKP iktidarıdır” ifadesine yeriliyor.

 

 

Bülent Arınç gazeteleri hedef gösterdi

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü'nde Habertürk TCV'de katıldığı programda Evrensel ve Özgür Gündem gazetelerini hedef gösterdi.

Arınç: Özgür Gündem ve Evrensel'in de içinde bulunduğu bazı gazeteleri suç makinesi olmakla suçladı. "Terör örgütünü övüyorlar. Bunlara dava açsak cezalara boğulurlar" dedi.

Aralarında Celal Başlangıç, Melda Onur, Erol Önderoğlu, Ceyda Karan ve Ahmet Şık'ın da olduğu çok sayıda gazeteci ise Arınç hakkında suç duyurusunda bulunurken, devlet yöneticilerinin hak ve özgürlüklerini hiçe sayan demeçlerlegazetecileri tehdit edemeyeceğini vurguladılar.

 

 

Haber sitelerine sansür

Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK kamplarına yönelik hava operasyonlarıyla eşzamanlı olarak aralarında Fırat Haber Ajansı (ANF), Dicle Haber Ajansı (DIHA), Özgür Gündem gazetesi ve Etkin Haber Ajansı ile Sendika.org'un da olduğu haber sitelerine erişim engeli getirildi.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TIB) söz konusu web sitelerine 5651 sayılı Kanun uyarınca "idari tedbir" uygulandığını açıkladı. Karar Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği tarafından da onaylandı.

Engelli Web’de yer alan bilgilere son üç günde toplam 65 haber kaynağı sansürlendi. Anadolu Ajansı ise erişim engeli kararının 96 web sitesi ve 23 Twitter hesabı hakkında olduğunu duyurdu.

 

 

Facebook’dan sansür

Facebook, KaosGL.org’un Brezilya’da homofobiyi protesto etmek için soyunan eşcinsel çift ile ilgili haberini sansürledi. Haberin ve kullanılan fotoğrafın ‘topluluk kurallarına uymadığını’ iddia eden Facebook, sansürü “Facebook’tan Kaos GL’ye ‘Çıplaklık’ Sansürü” başlığıyla duyuran Bianet’in haberini de aynı gerekçeyle sansürledi.

 

 

ROMFO: Takvim gazetesi Romanlardan özür dilemeli

Roman Hakları Forumu (ROMFO), Takvim gazetesinde yayımlanan “Bebek için son çağrı” başlıklı haberde Romanlara yönelik ırkçılık ve nefret söylemi olduğunu belirterek, gazetenin özür dilemesini talep etti. Söz konusu haberde İstanbul’un Bebek semtinin Romanlar tarafından ‘istila edildiği’ ve Romanlara karşı sosyal medyada kampanya yürütüldüğü iddia edildi. Forum, haberin Romanlara yönelik önyargıyı derinleştirdiğini ve Bebek semtinde yaşayanları da bunun sorumluları olarak göstererek nefreti kışkırttığını belirtti.

 

 

Star yazarından gazetecilere tehdit

Gazetecileri ve medya gruplarını hedef göstermesiyle tanınan Star gazetesi yazarı Cem Küçük, başta Şirin Payzın ve Ezgi Başaran olmak üzere birçok gazeteciyi ‘örgüt propagandası’ yapmakla suçladı.

Küçük, “Hepiniz medeni ölü haline gelirsiniz!” başlıklı yazısında CNN Türk ve Hürriyet gazetesinde PKK, DHKP-C gibi örgütlerin açık açık desteklendiğini öne sürdü, gazetecileri “yaptıklarınız yanınıza kalmaz” diyerek tehdit etti.

 

 

Öcalan kitabı suç delili oldu

Emniyet’in ülke genelinde yaklaşık bir haftadır sürdürdüğü operasyonların Adana ayağında gözaltına alınan Cahit Güven, Abdullah Öcalan’ın bir kitabını evinde bulundurduğu için 'örgüt üyeliği’... 31 Temmuz 2015

Emniyet’in ülke genelinde yaklaşık bir haftadır sürdürdüğü operasyonların Adana ayağında gözaltına alınan Cahit Güven, Abdullah Öcalan’ın bir kitabını evinde bulundurduğu için 'örgüt üyeliği’ iddiasıyla tutuklandı.

Mahkemenin tutuklamaya gerekçe olarak sadece “Bir Halkı Savunmak” isimli kitabı gösterdiğini belirten avukat Turgay Bek, “Burada konjektürel bir adalet söz konusu. Nevroz’da Öcalan’ın mesajını okutan bir devletten kitaplarına ceza veren bir devlete dönüşüm var” dedi.

 

 

Üniversiteli genç, Erdoğan’a hakaretten cezaevinde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başbakan olduğu dönemde 'diktatör' dediği için tutuklanan ve 16 gün sonra tahliye edilen üniversite öğrencisi Aykutalp Avşar, yeniden cezaevine... 3 Ağustos 2015

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başbakan olduğu dönemde 'diktatör' dediği için tutuklanan ve 16 gün sonra tahliye edilen üniversite öğrencisi Aykutalp Avşar, yeniden cezaevine konuldu.

Yargıtay 18'inci Ceza Dairesi, hakkında yerel mahkemenin verdiği 1 yıl 2 ay hapis cezasını onaması üzerine cezaevine giren Avşar, 70 gün sonra denetimli serbestlikten yararlanarak özgürlüğüne kavuşacak.

 

 

RSF ve TGC: “Medya üzerindeki baskıları sonlandırın”

Paris merkezli Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TCG) yaptıkları açıklamalarla son dönemde medya ve gazeteciler üzerindeki ağırlaşan baskıları... 29 Temmuz 2015

Paris merkezli Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TCG) yaptıkları açıklamalarla son dönemde medya ve gazeteciler üzerindeki ağırlaşan baskıları eleştirdi.

RSF, Kürt Sorunu'nda tırmanan gerginliğe paralel olarak medyanın baskı altına alınmasını, "Bu baskıcı sarmal, bırakın duruma sükûnet katmayı, ancak hayal kırıklıklarını artırır ve yeni gerginlikleri beraberinde getirir" sözleriyle eleştirdi.

TGC de iktidarın gazetecileri düzenli olarak hedef gösterme alışkanlığının sürdüğüne dikkat çekerek, “Koalisyon görüşmeleri sürerken, terör faaliyetleri, provokasyonlar birbirini izlerken, sınırımızda savaş ihtimali artarken ne yazık ki halkın gerçekleri öğrenmesine yönelik yasaklarla gazetecilik mesleği kuşatılıyor” dedi.

 

 

KaynakDüşünce Suçuna Karşı Girişim 

Görsel: Serpil Yıldız

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.